11.09. 2012.

Sledeće izdanje: 25.09.2012.

Oktobarski regionalni Press media samit

 

 

Tradicionalni oktobarski regionalni Press media samit biće i ove godine održan u Beogradu, 31. oktobra u hotelu Metropol Palace.

 


Na teme Regionalno informisanje, Regionalna saradnja medija, Prekogranična Prodaja i Regionalna konsolidacija oglašavanja, govoriće: Manojlo Vukotić, glavni urednik i direktor Večernjih Novosti, Mladen Pleše, glavni urednik hrvatskog Jutarnjeg Lista, Zoran Dimitrovski, glavni urednik Nove Makedonije, Fadil Mandal, glavni urednik Dnevnog Avaza iz Sarajeva, Robert Čoban, direktor Color Press Group-a, Jelena Drakulić, direktor Ringier Axel Springer-a, Dr Alexander Teutsch, direktor Adria Media Serbia, Jurij Giacomelli, predsednik uprave Delo, Željko Ivanović, direktor crnogorskih Vijesti, i mnogi drugi ugledni predstavnici medijske industrije iz celog regiona.
Gosti iz Švajcarske i Velike Britanije će nam preneti svoja iskustva i mišljenja po ključnim pitanjima njihove medijske komunikacije u ambijentima različitih jezika (Švajcarska) I zemalja (Velika Britanija).


Odgovore na teme mogućih konsolidacija regionalnih tržišta u cilju efikasnijeg oglašavanja, ponudiće lideri najvećih regionalnih kompanija.

Pred očekivanih 200 učesnika iz celog regiona, pokušaćemo i ovog puta da ponudimo rešenja koja će biti od koristi svim učesnicima ovog tradicionalnog okupljanja.

Cene kotizacija su iste kao i prethodne godine - za članove ABC 50 Evra, a za sve ostale 80 Evra u dinarskoj protivvrednosti.

Broj prisutnih je ograničen.

Registracija (kliknite ovde)

 

 

Prvi podaci za “Informer”

 

 

Nakon uspešno sprovedene inicijalne revizije, ABC članovima su od današnjeg dana dostupni podaci o prodaji dnevnog lista Informer, počev od 10. maja 2012. godine naovamo.

Podaci će od sada biti objavljivani na redovnoj, mesečnoj osnovi.

 


 

 

"Lekovito Bilje" prijavljeno za ABC odit

 

 

Izdavačka kuća Color Press Group uvodi još jedno svoje izdanje u odit.

Magazin „Lekovito Bilje“ na jednostavan i pristupačan način upoznaje čitaoce sa lekovitim dejstvom, načinom uzgajanja i primenom lekovitog bilja u svakodnevnom životu.


Čitaocima se nude recepti za pripremu lekovitih čajeva, melema i kupki. Lekovito bilje objavljuje i mnoštvo recepata za zdrave obroke uz detaljna uputstva za njihovo spravljanje. I najveći laici, pomoću ovog korisnog magazina, biće u stanju da se pozabave bolestima koje ih tište, koristeći ono što priroda tako nesebično nudi. Uz „Lekovito bilje“ svako može da bude svoj lekar - poručuje uredništvo.


Nakon inicijalne revizije koja će se održati krajem septembra, članovima ABC Srbija će biti dostupni podaci o prodaji ovog izdanja, počev od juna 2012. godine naovamo.


 

 

“The Economist” objavio prvi globalni konsolidovani medijski izveštaj

 

 

 

Izveštaj prikazuje 1.5 miliona oditovanih štampanih i digitalnih izdanja širom sveta.
ABC Severne Amerike uz podršku ABC UK, objavio je prvi globalni konsolidovani medijski izveštaj za “The Economist”. Izveštaj je predstavio oditovane podatke iz sedam regiona I omogućio media bajerima iz celog sveta relevantne podatke o tiražima i metrici višestrukih digitalnih kanala.

Prosečan globalni tiraž štampanih i digitalnih izdanja u prvoj polovini 2012. godine iznosio je ukupno 1,554,948, sa više od 88,000 prodatih digitalnih izdanja, prodavanih nezavisno od štampanih verzija. Izveštaj takođe sadrži globalne statističke podatke ostalih digitalnih proizvoda kao što su: prosečan nedeljni broj pristupa The Economist aplikaciji (630,969), broj prikaza stranice i prosečna poseta The Econimist mreži (9min), 1.9 miliona otvorenih njuzletera, 4.75 miliona pratilaca na društvenim mrežama uključujući 2.6 miliona Twitter pratilaca, 1 milion Facebook lajkova I 1 milion Google+ članova.
 

 

   

Osnovan Savet onlajn izdavača Srbije


 

 

U sklopu IAB Srbija osnovana je nezavisna podinstitucija - Savet online izdavača Srbije (SOIS). Članove SOIS-a čine svi članovi IAB Srbija koji se bave online izdavačkom delatnošću. Cilj ovog Saveta je rad na promociji i popularizaciji internet oglašavanja, povećanju potrošnje na online oglašavanje u okviru ukupne potrošnje, kao i na uspostavljanju boljih uslova za poslovanje na tržištu Srbije.
Neke od prvih aktivnosti Saveta biće: donošenje Kodeksa fer ponašanja i dobrih praksi među onlajn izdavačima, popularizacija i negovanje dobrih praksi, standardizacija procedura za zakup online medija itd.


Članovi saveta su: Burek.com, Color Press Group (lepotaizdravlje.rs itd.), Contet, Infostud Grupa sajtova, LimeSoft (sportske.net itd.), MTV, Naxi Portal, NajboljaMamaNaSvetu.com, Netmark (naslovi.net), RDP B92, Ringier Axel Springer (blic.rs itd.), Sportal.rs, Trident media Group (nadlanu.com itd.), dok je kao predsednik Saveta izabrana Andrijana Mazinjanin, predstavnik Infostud Grupe sajtova.
 

 


 

 

Raste broj čitaoca novina

 

 

 

2011 je bila rekordna po broju čitaoca novina, ali su one zabeležile pad prihoda od oglasa, objavljeno je u sredu na godišnjem kongresu svetskog udruženja novinskih izdavača.


Nedostatak prihoda od oglašavanja u štampanim izdanjima nije moguće nadoknaditi oglašavanjem na internetu, objavilo je udruženje.


Novine u celome svetu samo 2,2 posto zarade od oglašavanja ostvaruju oglasima na internetu.


Ukupni prihodi od novinskog oglašavanja u svetu 2007. iznosio je 101,8 milijardi eura, a u 2011. su pali na 60,4 milijarde.


"Nije problem nedostatak čitaoca. Imamo publiku. Izazov se pre svega nalazi u tome kako pronaći uspešne poslovne modele za digitalnu eru", izjavio je Larry Kilman, zamenik glavnog sekretara WAN-IFRA-e.


Ukupno više od 2,5 milijarde odraslih dnevno čita neko štampano izdanje novina, a više od 600 miliona čitaju vesti u digitalnom obliku. U 2011. prodato je dnevno 512 miliona novina, što je za 1,1 posto više nego godinu dana ranije. Taj rast postignut je prvenstveno zahvaljujući rastu čitaoca u Aziji i na Bliskome istoku, tvrdi udruženje.


Izvor: SEEbiz

 


 

 

Društvene mreže uz TV

 

 

Trend korištenja društvenih mreža uz gledanje televizije je u porastu, pokazala je godišnja studija Ericsson Consumer Laba.


U studiji pod nazivom „TV i video potrošački trendovi 2012“ objavljeno je da 62 posto ispitanika, na nedeljnom nivou, koriste društvene mreže dok gledaju televiziju, što je porast od 18 posto u odnosu na prošlu godinu.


Za diskutovanje o onome što trenutno gledaju, društvene mreže koristi 20 posto ispitanih, a sve više korisnika se odlučuje za jedan veliki glavni televizor uz nekoliko mobilnih uređaja kako bi lakše pratili sadržaj iz svih dijelova svog doma.


“Mobilni uređaji su postali važan dio gledanja televizije jer sve više korisnika prati tv program putem pametnih telefona, tableta i prenosnih računara", rekao je viši savhetnik u Ericsson ConsumerLabu, Niklas Renblum.
Podaci za studiju prikupljeni su u Brazilu, Čileu, Kini, Nemačkoj, Italiji, Meksiku, Južnoj Koreji, Španiji, Švedskoj, Tajvanu, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Izvor: B92.net

 

 

Video reklama u štampanom izdanju časopisa Marie Claire

 

 

Britansko izdanje popularnog ženskog modnog magazina će u oktobarskom broju ubaciti video reklamu.


Marie Claire planira da izda nekoliko hiljada specijalnih primeraka britanskog oktobarskog broja koji će između 34. i 35. stranice imati video reklamu za Dolce & Gabbana. Reklama će se vrtiti na minijaturnom (veličine iPhonea) tankom LCD ekranu koji proizvodi američki Americhip.

Iz Marie Claire su poručili kako će reklama biti automatski pokrenuta nakon što čitaoci okrenu 34. stranicu.

Mashable piše kako LCD ekran pokreće obnovljiva baterija koja ima dovoljno snage za prikazivanje video klipa u trajanju od 45 minuta.


Izvor: Poslovni Puls

  

Twitter ispred Facebook-a po prihodima od mobilnog oglašavanja

 

 

 

 

 

 

Društvena mreža Twitter ove će godine nadmašiti Facebook po pitanju prihoda od mobilnog oglašavanja, objavio je eMarketer.
Analitičari eMarketera očekuju da će Twitter ove godine ostvariti prihode (na američkom tržištu) od mobilnog oglašavanja u iznosu od 129,7 miliona dolara. Facebook će u istom vremenskom razdoblju zaraditi tek 72 miliona dolara.


No, Twitterova dominacija neće dugo trajati. eMarketer prognozira kako će Facebook već iduće godine moći računati na "mobilne prihode" u iznosu od 387 miliona dolara, dok će Twitter zaraditi oko 100 miliona dolara manje.
Facebookovo nesnalaženje na polju monetizacije svojih mobilnih korisnika jedna je od glavnih zamerki analitičara s Wall Streeta i možda glavni razlog zašto je Facebook izgubio 50 posto tržišne vrednosti od izlaska na berzu.

Izvor: SEEbiz /Advertiser

 


 

Facebook preuzeo Instagram i njegovih 80 miliona korisnika

 

 

Nakon odobrenja relevantnih regulatornih tela, Facebook je službeno preuzeo Instagram.
U svojoj poruci korisnicima, Facebook ističe kako će Instagram nastaviti da radi na unapređenju usluge za korisnike koji su do sada, putem te usluge, podelili preko 5 milijardi fotografija.


Facebook-ov osnivač, Mark Zuckerberg, sklopio je sporazum za preuzimanje Instagrama za 300 miliona dolara u gotovini i nešto manje od 23 miliona Facebook-ovih deonica, što je u vreme sklapanja sporazuma ukupno bilo oko milijardu dolara. Pošto je pala vrednost Facebook-ovih deonica, sada je vrednost celog posla oko 736 miliona dolara.


Instagram je jedna od najbrže rastućih mobilnih usluga u istoriji, sa više od 80 miliona korisnika u manje od dve godine od pokretanja.

Izvor, Marketing Mreža

 


 

Web Fest .ME 2012 – Život je veb!

 

 

Web Fest.ME, najveći regionalni internet festival posvećen promociji i unapređenju interneta održaće se 20-21. Septembra u Budvi.

Web Fest.ME je sačinjen od on-line takmičenja za najbolji web sajt/web projekat, konferencije koja okuplja najpoznatije svetske stručnjake iz svih oblasti web industrije i start-up takmičenja, Web-Up.ME.

 Neki od učesnika su: Rajan Freitas, about.me, Brajan Vong, keep.me, Haukam Vium Li, Opera Software, Rut Bur, SEOmoz, Ivan Minić, burek.com, Ivan Brezak Brkan, netokracija.com i drugi.


Ovaj događaj će okupiti sve one koji žele da saznaju nešto o vođenju tek rođene kompanije (start-up), da nauče o najnovijim razvojima u online marketingu i veb-biznisu, i konačno o korišćenju najnovijih tehnologija s ciljem podizanja svakog dela života na viši nivo.

 


 

Konačno - YouTube aplikacija za iPhone

 

 

Iako YouTube aplikacija postoji od prve verzije iPhonea i isporučuje se na svakom iPhoneu, tu aplikaciju nije razvio Gooogle, već Apple.


Samo dan pre izlaska novog iPhonea, Google je konačno lansirao YouTube iOS aplikaciju.


"Nova iPhone aplikacija je dostupna širom sveta i daje pristup desetinama hiljada zvaničnih muzičkih spotova, a donosi i mnogo novih opcija koje će unaprediti nalaženje i deljenje novih videa i video kanala", rečeno je u zvaničnom saopštenju.


U saopštenju se navodi i da se radi na optimizovanoj verziji za iPad, koja bi trebalo da bude dostupna u narednih mesecima.

Izvor: B92 Tehnopolis

 

 


 

Ukoliko više ne želite da primate newsletter i vesti od ABC Srbija, kliknite ovde.
 
Copyright © 2012 ABC Srbija. All Rights Reserved.