14.08.2012.

Sledeće izdanje: 28.08.2012.

Oktobarski regionalni Press media samit

 

 

Tradicionalni oktobarski regionalni Press media samit biće i ove godine održan u Beogradu, a glavna tema će biti "prekogranična" prodaja štampanih medija u regionu.

Cilj skupa je otvaranje pitanja prekogranične prodaje i konsolidacija regionalnog tržišta štampanih medija koje bi bilo od koristi svim učesnicima u novinsko izdavačkoj industriji. Pred očekivanih 200 učesnika, naši govornici će biti u prilici da razmene stavove i mišljenja po ključnim poslovnim pitanjima, unapređujući regionalnu saradnju i razvoj štampanih medija.

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane da svoje predloge i ideje za Samit pošalju na office@abcsrbija.com


           

 

UO Asocijacije medija zatražio hitan susret sa premijerom i ministrom kulture

 

 

Upravni odbor Asocijacije medija uputio je poziv premijeru Ivici Dačiću i ministru kulture Bratislavu Petkoviću za hitno otpočinjanje dijaloga o merama za unapređenje poslovanja kompletnog novinsko-izdavačkog sektora. Upravni odbor Asocijacija medija, koja okuplja 14 novinsko-izdavačkih kuća sa deset dnevnih listova, 130 magazina i dve novinske agencije, očekuje od nove Vlade konstruktivan dijalog sa medijskom industrijom o unapređenju poslovanja kompletnog novinsko-izdavačkog sektora i upozorava da će Srbija, ukoliko se odmah ne preduzmu odgovarajuće mere, biti jedna od retkih zemalja u Evropi koja će ostati bez štampanih medija. Uz poziv za susret UO Asocijacije medija premijeru Dačiću i ministru Petkoviću uručen je i predlog mogućih mera koje bi u značajnoj meri olakšale poslovanje novinskih izdavača.

Izvor, ASMEDI


 

 

Evropska radiodifuzna unija pomaže RTS

 

 

Radio-televizija Srbije dobiće od jeseni podršku Evropske radiodifuzne unije za poboljšanje rada i ostvarivanje medijskih standarda koji su uslov za EU.
Javni servis Srbije lider je u regionu u digitalizaciji i ima najviši rejting od svih javnih servisa u okruženju, a slabost RTS-a je finansiranje, navode u EBU.
Delegacija EBU će sa timom stručnjaka koje je angažovala Evropska unija sprovesti početno istraživanje o stanju u RTS-u i obavestiti rukovodstvo o tome šta može da očekuje od Programa evropskog partnerstva koji sprovodi EBU, rekao je za Euraktiv šef tog programa Dejvid Luis.
Kako je naveo, zvaničnici te organizacije će, takođe, zatražiti sastanke sa visokorangiranim političarima u Srbiji sa kojima će razgovarati o faktorima koji utiču na rad RTS-a.
Zaposleni u Javnom servisu Srbije učestvovaće na seminarima o kvalitetu vesti koje se očekuju od javnog servisa.
EBU okuplja javne servise u Evropi, pruža im tehničku i savetodavnu podršku, ali I lobira za njihove interese u Briselu.

Izvor, RTS

 

 

 

U Srbiji samo 18 odsto korisnika interneta kupuje onlajn

 

 

 

Elektronska trgovina je sve popularnija u svetu, ali Srbija je i dalje daleko ispod tih tredova. Građani Srbije nemaju poverenje u kupovinu preko interneta, nemaju informacije o proceduri i nije im dostupna ozbiljna ponuda robe koju bi na taj način kupili. Iako je u čitavom regionu jugoistočne Evrope elektronska trgovina u povoju, Hrvatska je u tom pogledu 50 puta bolja od Srbije.
"Hrvatska je do prošle godine bila i sto puta bolja od nas. Sada je obim elektronske trgovine oko 50 puta veći nego na našem tržištu, ali procena je da će i Srbija na taj nivo uskoro stići jer smo tržište sa većim potencijalom", rekao je predsednik Grupacije za elektronsku trgovinu u Privrednoj komiri Srbije Aleksandar Birovljev. Procena je da čak 81,9 odsto korisnika interneta u Srbiji nikada nije kupovalo na taj način. Razlozi su uglavom strah od prevare, gubitka novca i zloupotrebe privatnih informacija, a stručnjaci iz te oblasti slažu se da je potrebna i bolja edukacija građana. Birovljev kaže da elektronska trgovina u Srbiji ipak polako hvata korak sa zemljama regiona, ali da je čitav region i dalje daleko od EU.
U Srbiji se, prema podacima te banke, preko interneta najviše prodaju aviokarte.
Prosečan internet kupac je neoženjeni muškarac iz Beograda, fakultetski obrazovan, starosti između 30 i 40 godina.

Izvor, Beta

 

 

 

Od jeseni Paypall?

 

 

Najavljenim ukidanjem Zakona o deviznom poslovanju veće su šanse za dolazak kompanije za plaćanje preko internet.
Međutim, to ne znači da će se odmah i odlučiti da proširi svoje poslovanje u Srbiji, procenjuju upućeni.
Dolazak PayPal-a bi pospešilo elektronsku trgovinu jer bi građani mogli da pazare robu preko brojnih svetskih onlajn prodavnica, a domaće firme svoje usluge mnogo lakše prodavale u inostranstvu.
 

Mada su državni zvaničnici ranije izjavljivali da nema zakonskih ograničenja za dolazak ove kompanije na srpsko tržište, ispostavilo se da je jedan od razloga za ukidanje Zakona o deviznom poslovanju, kako je i sam ministar finansija Mlađan Dinkić rekao, dolazak PayPala. Sagovornik koji je blisko upućen u ovu temu kaže da će ukidanje Zakona omogućiti našim privrednicima otvaranje deviznih računa u inostranstvu, što bi pojednostavilo trgovinu preko PayPala. U ovom trenutku, Zakon je takav da kada trgovac hoće da ponudi naplatu robe preko PayPala, taj novac prvo ide na račun ove kompanije, pa trgovac njime ne može jedno vreme da raspolaže.
 

- PayPal je privatna firma i država šta god da uradi ne može da učini mnogo da ih dovede. Treba imati u vidu da im se ne žuri sa širenjem na ostala tržišta, ali i da već imaju svoje prioritete, koji uključuju i Srbiju - kaže naš sagovornik. Slobodan Marković iz Uprave za digitalnu agendu kaže, međutim, da je za dolazak PayPala od velikog značaja i usvajanje Zakona o platnim uslugama koji bi trebalo da reguliše i kako takvi servisi posluju u Srbiji.

Izvor: 24 sata

 


 

 

Septembarski Vogue na 916 stranica

 

 

 

Planirano je da se septembarski broj magazina sa pop zvezdom Lady Gaga na naslovnoj strani pojavi u prodaji širom SAD-a 21. avgusta kako bi se obeležila 120. godišnjica časopisa izdavačke firme Conde Nast.
''To je najveće izdanje ikada'', rekla je portparolka ''Vogue'' AFP-u, dok naslovna strana septembarskog izdanja obećava "916 stranica spektakularne mode za svakoga".
Septembarsko izdanje iz 2007. godine sa ''840 stranica neustrašive mode... je bilo naše najveće izdanje ikada'', a bilo je i tema dokumentarnog filma iz 2009. godine ''Septembarsko izdanje'', dodala je ona.
To je bilo najveće izdanje magazina koje je ikada objavljeno, težilo je oko 2,27 kilograma.
Ispunjeno stotinama reklamnih stranica, septembarsko izdanje magazina ''Vogue'' je uvek je najveće, a dolazi uoči letnjih pret-a-porte revija u Njujorku, Milanu i Parizu.

Izvor: Tanjug

 

 

 

 

Čitaoci Guardiana ne žele iPad aplikaciju za čitanje novina

 


 

Čini se kako iPad-ova aplikacija novinskih izdavača nisu baš dobro prihvaćene.
Tako, primera radi, Guardianova iPad aplikacija ima 804.000 korisnika, ali je prodato samo 17.000 naplatnih pretplata, sve ostalo odnosi se na tromesečno probno razdoblje za vreme kojeg je čitanje besplatno. Drugim rečima, samo 2,1 posto korisnika The Guardian iPad aplikacije plaća korišćenje iste. I to sve uprkos velikoj marketinškoj podršci iz Applea.

PaidContent navodi kako su u GMG-u više zainteresirani za monetizaciju svojih online web izdanja, nego za naplatne mobilne verzije

Izvor: SEEbiz
 

 

 

Umrla Helen Gurley Brown, urednica Cosmopolitana

 

 

Legendarna urednica Cosmopolitana, koja je od tog časopisa napravila prepoznatljiv vodič za moderne i slobodne žena, umrla je juče u Njujorku u 90. godini života. Helen je rođena u Arkanzasu a odrasla u Los Anđelesu. Radila je kao sekretarica u LA-u a potom se probila do mesta kopirajtera.
"Helen je bila svjetski poznata urednica i spisateljica te istinski pionir ženskog novinarstva", ističe se u saopštenju koje je povodom njene smrti objavio Hearst, jedna od najvećih medijskih korporacija, u čijem je sastavu i časopis Cosmopolitan.
Gurley Brown uređivala je Cosmopolitan više od 30 godina (1965.-1997.) i učinila ga prepoznatljivim po naslovnicama koje su promovisale moderne i seksi žene.
Bila je poznata kao zagovornica seksualnog oslobađanja žena, a njena knjiga "Sex and the Single Girl", objavljena 1962., pozivala je žene da se pridruže seksualnoj revoluciji bez obzira na bračni status.
Izvor, Advertiser

 

 

Najpopularniji sajtovi 2012

 

 

 

Na sajtu www.alexa.com je objavljena lista 500 najposećenijih sajtova na svetu u 2012.
Iako svoje podatke ažurira svakodnevno, Alexa je najnoviju top listu bazirala na poslednja tri meseca proučavanja, uključujući nekoliko kriterijuma - globalni domašaj (tj. broj zemalja gde je sajt popularan), broj otvorenih strana (u odnosu na svetski internet saobraćaj) i broj linkova koji vode korisnike na druge, „spoljašnje” sajtove.
Četiri najpopularnija sajta na svetu ista su kao i prošle godine: Google, Facebook, YouTube, Yahoo. Amazon je najviše napredovao (za 5 pozicija, sada je 10), dok je Twitter skočio za još jedno mesto (sada je 8).
Sajt Blogger ispao je iz prvih 10.
Google je lider u globalnom dometu, dok Facebook ima najveći broj otvorenih strana i na njemu se posetioci zadržavaju duže.
Listu svih 500 sajtova možete pogledati na: www.alexa.com

Izvor: B92

 

 

 

Rekordna kazna za Google u iznosu od 22,5 miliona dolara


 

 

Internet kompanija će platiti rekordnu kaznu od 22,5 miliona dolara zbog narušavanja privatnost korisnika tajnim praćenjem njihovih aktivnosti na internetu.
Zbog praćenja onlajn aktivnosti miliona korisnika koji koriste Eplov program za čitanje veb-sajtova safari, Federalna trgovinska komisija SAD juče je odredila najveću kaznu koju je ikad nametnula nekoj firmi za kršenje sporazuma.
U pogodbi u ranijem slučaju, Google je ušao u 20-godišnji sporazum sa Komisijom, kojim se između ostalog obavezao da ne dovodi korisnike u zabludu u vezi s njihovom privatnošću na internetu.
Komisija je otvorila istragu pre šest meseci, posle otkrića istraživaca na Univerzitetu Stanford da je Google poništio safarijeve sigurnosne mere koje sprečavaju da neko sa strane bez dozvole prati surfovanje po internetu.
Praćenje internetskih aktivnosti korisnika veb-sajtovi i oglašivači koriste za ciljani marketing na osnovu interesovanja i sklonosti koje otkriva njihovo surfovanje. Za praćenje služe takozvani kolačići (cookie), podaci koje veb-sajt ostavlja u računaru svojih posetilaca.


Izvor: Beta

 

 


 

Objavljeno najnovije istraživanje poslovanja medijskih agencija

 

 

Istraživačka kompanija RECMA, specijalizovana za analizu poslovanja medijskih agencija, u svom trinaestom izveštaju o globalnom prometu medijskih agencija koji je objavljen početkom avgusta, potvrdila je da su medijske agencije i u 2011. godini ostvarile uzdržan rast od 9,2 posto. To je, doduše, nešto niže od 2010., kada su svoj promet uspele povećati za 13,8 posto. Kako smatraju analitičari, najvažnija pokretačka snaga njihovog rasta je razvoj digitalnih aktivnosti u okviru osnovnog poslovanja agencija.
Na lestvici medijskih agencija po prometu na globalnom nivou vodi Starcom MediaVest Group koji je za dlaku pretekao OMD – razlika u njihovom prometu u 2011. godini je nešto ispod 200.000 dolara. Starcom je svoj promet, u poređenju s 2010. godinom, povećao za devet odsto, odnosno za 2,8 milijardi dolara, dok je OMD lani ostvario 9,8-postotni rast prometa, što u apsolutnim brojevim iznosi tri milijarde dolara. U regiji EMEA (Evropa, Bliski istok i Afrika) stanje je nešto drugačije jer već šestu godinu zaredom čelnu poziciju drži medijska agencija OMD koja je lane na tom području poslovala sa 16,2 milijarde dolara prometa. U poređenju s 2010-om, ostvarila je rast prometa od 6,1 posto te je s takvim rezultatom pretekla agencije MediaCom (prošlogodišnji promet 16,07 milijardi dolara) i Carat (promet 15,5 milijardi dolara). OMD je, prema istraživanju RECMA, najuspešnija medijska agencija i u pojedinim država EMEA regije i to u Sloveniji, Bugarskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Švicarskoj, Rusiji, Litvi, Ukrajini, Nigeriji i Južnoafričkoj republici.

Izvor: Marketing magazin

 

 

Revolucija u TV oglašavanju – virtuelno brendiranje proizvoda!

 

 

Obične reklame već odavno nisu dovoljne, prikriveno oglašavanje i plasiranje proizvoda unutar serija i filmova nije velika novina – ali virtualno plasiranje proizvoda sigurno jeste…
Iako možda nikada prije niste čuli za pojam “product placement”, gotovo je sigurno da ste ga barem jednom iskusili. Recimo u filmu gde glavni junak vadi Appleov laptop i spašava svemir od najezde vanzemaljaca ili u domaćoj sapunici gdje porodica vodi raspravu uz kutiju Jaffa napolitanki…
No, marketinški genijalci su odlučili da fizički product placement više nije dovoljno cool niti prilagodljiv pa uskoro možemo očekivati najezdu virtualnog PP-a.
Naime, britanski Channel 4 u svoj game show “Deal or No Deal” namerava ubaciti reklame tako da će na čaše voditelja putem računalne tehnologije ubaciti logotipove oglašivača. TV producenti se nadaju kako će daljnji razvoj ove virtualne marketinške tehnologije omogućiti raznovrsnije oglašavanje u različitim zemljama.
Ukratko, Vaš omiljeni TV lik koji pije američku flaširanu vodu u srpskoj verziji mogao bi uskoro piti “Prolom” ili “Knjaz Miloš”.
PaidContent donosi još nekoliko zanimljivih informacija o razvoju ove napredne tehnologije koja bi mogla zauvek promeniti svet TV oglašavanja…

Izvor: Poslovnipuls.com
 

 

Sedam najboljih olimpijskih kampanja

 

 

 

Olimpijske igre su prava prilika za globalne marketinške kampanje tako da mnoge od njih zaista odstupaju od proseka.
P&G-jeva kampanja »Hvala, mama!« je bez sumnje osvojila srca potrošača jer je na YouTubu pogledalo gotovo šest miliona ljudi, a na Facebooku ima preko 700.000 lajkova. Nije posebna samo zbog svoje jake emocije već i zato što je P&G iz sasvim neočekivanog ugla uspeo dotaknuti ljude u celom svetu. Slično je i Mini Cooperu uspelo zaigrati na emotivnu notu sa sloganom kampanje „Imaj velike snove, bez obzira na to koliko si velik“ i tako uspostaviti vezu između olimpijskog duha i svakog pojedinca.McDonald's je lansirao nagradnu igru, koja je nagrade povezivala s vrhunskim američkim sportistima istovremeno podstičući izbor manje kaloričnih proizvoda među svojim potrošačima. Nike je osmislio kampanju koja potrošačima poručuje da odličnost nije rezervisana samo za pojedince i pojedino mesto, već je možemo naći svuda.
Coca-Cola je na jedinstven način povezala dve snažne ljudske strasti, ljubav prema muzici i sportu. Cadillacova reklama, doduše, nije ništa posebno, ali odskače odličan timing jer su se, lansiranjem za vrijeme ceremonije otvaranja Olimpijskih igara i intenzivnim prikazivanjem u nedelji nakon toga, snažno utisnuli u svest gledalaca. Samsung je u svoju kampanju uključio brojne mobilne aplikacije koje korisnicima omogućavaju da ostanu u toku sa svim što se događa na OI te je tako ustoličio svoje mesto među liderima na području ponuđača mobilnih uređaja.

Izvor, Media Marketing

 

 


 

Ukoliko više ne želite da primate newsletter i vesti od ABC Srbija, kliknite ovde.
 
Copyright © 2012 ABC Srbija. All Rights Reserved.