19.06. 2012.

Sledeće izdanje: 03.07.2012

Online Advertising Tour

 

U cilju dalje promocije razvoja internet tržišta u Srbiji, kao i onlajn advertajzing industrije, ABC Srbija uz podršku IREX-a i USAID-a organizovala je niz lokalnih seminara u Srbiji, a završna konferencija je 28. Juna u Beogradu u hotelu “Zira”.
Osnovna ideja konferencije da doprinese razvoju digitalnog tržišta, pružanjem kvalitetnih primera veb preduzetnicima, vlasnicima sajtova i svim relevantnim stranama koje učestvuju u kreiranju internet medijske scene u Srbiji.
Svoje uspešne modele o tome kako da pokrenu internet biznis, kreiraju sadržaj, privuku oglašivače, unaprede internet poslovanje, rešavaju probleme sa kojima se suočavaju, naprave biznis plan, komuniciraju, rade PR i CSR projekte, prezentovaće Jasmina Koprivica, direktor sajta B92, Vladimir Aranđelović - Direct Media, Bojan Rendulić - Fastbridž, Predrag Milićević -RNIDS, Milica Marković - Telekoma Srbija, Katarina Radojković - Coca Cola, predstavnik ABC Rumunije, i drugi.

Više informacija o događaju možete pronaći na sajtu ABC-a

 

ABC Srbija u članstvu I-Com-a

 

Na poziv da se priključi globalnom forumu koji okuplja ABC I IAB organizacije širom sveta, ABC Srbija je ušla u članstvo I-Com-a (International Conference on Online Media Measurements)
I-COM je međunarodni forum za istraživanje pitanja vezanih za podatke i merenja u branši digitalnog reklamiranja, iza kojeg stoje tri industrije.
Sačinjen je da pokaže značajna unapređenja, međunarodnu saradnju i rad na usaglašavanju najboljih praksi.
I-COM-ov opseg izučavanja pokriva sve aspekte podataka i merenja relevantnih za digitalno reklamiranje i medije. Popis uključuje: analitiku (pretraživačku, društvenu, lokacijsku, mobilnu, maloprodajnu, internet) verifikaciju oglasa, merenje poseta, efektnost oglašavanja, velike podatake, CRM, razmene, merenje društvenih medija, kompetitivno praćenje, iskustva potrošača, obeležavanje, ciljanje.
                                                

 

Mono i Manjana u ABC Srbija

 

Novi pridruženi član ABC Srbija, izdavačka kuća Mono i Manjana je jedna od vodećih izdavačkih kuća u Srbiji danas.
Od kapitalnih i enciklopedijskih izdanja preko zabavnih i neobičnih dečijih knjiga, do popularne psihologije, praktičnih priručnika i romana, Mono i Manjana se svojim izdanjima profilisala kao izdavač retkih i neobičnih knjiga. To je moto kojim se Mono i Manjana vodi u izboru knjiga i ujedno slogan pod kojim se gradi imidž i prepoznatljivost ove firme.
Od 2010. Mono i Manjana je postala suvlasnik lanca knjižara Vulkan, jednog od najvećih knjižarskih lanaca u našoj zemlji.
 

 

Dostupni podaci za Magyar Szo

 

 

Nakon završene inicijalne revizije, članovima su dostupni podaci o tiražima novosadskog dnevnika na Mađarskom jeziku – Magyar Szo.
Podaci obuhvataju period od septembra 2011. naovamo i ubuduće će biti objavljivani na redovnom, mesečnom nivou.

 

 

 

CPG I PPG uz naše olimpijce do Rio de Žaneira 2016.

 

Olimpijski komitet Srbije i kompanije Color Press Group i Press Publishing grupa potpisali su danas o partnerstvu kojim se nastavlja saradnja i u novom olimpijskom ciklusu RIO 2016. godine. Ugovore o sponzorstvu, u beogradskom hotelu “Zira”, potpisali su Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe i Vuk Vučurević, direktor Press Publishing Grupe.

Magazini Joy, CKM, Lepota i zdravlje, Hello, bili su i biće partneri Olimpijskog komiteta Srbije u promociji svih olimpijskih dometa. Takođe, čitaoci će biti u prilici da i nakon Igara u Londonu čitaju i „Olimpijsku reviju“, u sklopu dodatka dnevnog lista Press. 

 

Novi format banera “filmstrip” lansiran na sajtu Blic.rs

 

 

 

Filmstrip baner je jedan od šest Rising Stars formata koji su izabrani na osnovu 36 inovativnih predloga od strane IAB (Interactive Advertising Bureau) grupe.

Grupu za odabir formata činili su kreativni direktori, predstavnici medijskih agencija, izdavača i specijalista za serviranje banera.

Filmstrip je u Srbiji lansiran zahvaljujući saradnji Httpool i agencije Media S SMVG, a za potrebe nove Samsungove kampanje Samsung Galaxy S III.

Ovo je još jedan dokaz da Srbija ne zaostaje mnogo po pitanju najnovijih trendova u online marketingu.Izvor, Advertiser Serbia

 


 

 

Wawe 6 – Stay Tuned!

 

Wave je svjetsko istraživanje o upotrebi društvenih medija, u koje je po drugi put uključena i Srbija
Na uzorku od 500 internet korisnika, starosti između 16 i 54 godine, sprovedeno je istraživanje u oktobru prošle godine, a za temu ima digitalne i društvene medije, odnosno njihov sve veći značaj za pojedince i kompanije. Istraživanje je pokazalo da se rast upotrebe društvenih mreža usporio na globalnom nivou, a tako je i u Srbiji.
Što se domaćih internet korisnika tiče zabilježena je i drastična dominacija društvenih mreža nad drugim formatima, kao što su blog, forum ili zvanični site-ovi brendova, pokazalo je istraživanje.
Korisnicima je bitnija promocija nego zaštita, pa se lični podaci i dalje dijele, a zabrinutost za privatnost iskazalo je 60 posto (globalni prosjek je 65). Internet korisnik u Srbiji u prosjeku internetu pristupa sa 4 uređaja, a najzastupljeniji su PC i mobilni, dok smartfon i tablet manje.
Wave već šest godina sprovodi globalna medijska agencija Universal McCann, a WAVE 6 u Srbiji sprovode agencije Universal Media i Fastbridge

 

 

Real Time Group i izraelska kompanija iSOCIA predstavile D-kit

 

Prvi put je srpskoj javnosti predstavljen revolucionarni servis - D-kit Srbija, koji nudi efikasno rešenje za pozicioniranje malih i srednjih preduzeća na tržištu, kao i promociju na web-u, društvenim mrežama i mobilnim platformama.
S obzirom na to da su se Internet generalno, društvene mreže i mobilne platforme već pokazali kao vrlo uticajni kanali komunikacije preko kojih možete biti u kontaktu sa saradnicima i konkurencijom, direktno ili indirektno, D-Kit predstavlja korak dalje i znači konkretne mogućnosti za mala i srednja preduzeća, njihovu bolju vidljivost i samim tim efikasnije poslovanje.
D-kit Srbija nudi i analizu tržišta, izradu sajta optimizovanog za mobilne aparate, alate za lakšu direktnu komunikaciju sa korisnicima, ali pre svega, lakšu dostupnost usluga i proizvoda i njihovu vidljivost u okviru modernih sredstava komunikacije. Ovakav servis pomaže ostavrivanju cilja svakog proizvođača ili onoga ko se bavi pružanjem usluga - da na efikasan način dopre do onih kojima su proizvodi, odnosno usluge, namenjeni.


 

 

Acta Ad Acta u Srbiji

 

 

 

 

Sporazum o zaštiti autorskih prava na internetu (ACTA) po svoj prilici biće ''ad akta'' u Evropi, a samim tim neće doći na dnevni red za formalno razmatranje ni u Srbiji.
''U Srbiji još nije bilo reči o usvajaju takvog sporazuma, i sačekaćemo da vidimo šta će reći EU, ali mislim da je jasno da Evropa takav sporazum neće usvojiti tako da ni kod nas to sigurno ne dolazi u obzir'', istakla je državna sekretarka Matić za Tanjug.
Nedavno su komiteti Evropskog parlamenta za pravne poslove, građanske slobode i industriju izjasnili protiv ACTA uz tvrdnje da bi usvajanje ovog sporazuma zadrlo u privatnost građana EU, na "mala vrata" uvelo cenzuru Interneta i loše se odrazilo na pružaoce Internet usluga i mobilne telefonije.
Srbija nema razloga da žuri, već će se voditi primerom EU u kojoj o tome postoji široka debata različitih zainteresovanih strana, zaključila je Matić.

Izvor, Tanjug
 

 

Telenor unapređuje Pametnu mrežu

 

Telenor (član ABC Srbija)je prošle godine predstavio projekat Pametna mreža, koji je podrazumevao kompletno renoviranje mreže. Kao rezultat ovog projekta pokrivenost 3G signalom iznosi ove godine 74 posto, dok je prošče godine iznosila 65.
Međutim, od marta ove godine, krenulo se sa novim unapređenjem.
Bazne stanice, koje su do sada u najvećem broju slučajeva podržavale 3G, od sada će podržavati HSPA+ tehnologiju, najavljeno je danas iz Telenora. HSPA+, odnosno u teoriji do 42Mbs, dostupno je na preko 50 baznih stanica, a u narednih par meseci, odnosno do septembra, sve Telenorove bazne stanice, njih oko hiljadu, podržavaće HSPA+, rekao je Srđan Dankulov, direktor za tehničko planiranje u Telenoru. Za sada nova tehnologije uvedena je u šest gradova, Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Pančevu, Kragujevcu i Nišu, a korisnicima je na raspolaganju modem koji će im omogućiti da iskoriste pun potencijaln obnovljene mreže. Oni sa starijim modemima na obnovljenim stanicama moći će lakše da ostavre maksimalne brzine.
Iz Telenora je rečeno i da su već neko vreme spremni da ponude četvrtu generaciju mobilne mreže, ali da se za pružanje te usluge korisnicima čeka na regulativu.

Izvor, B92Tehnopolis

  

Fairfax redukuje broj zaposlenih

 

 

Australijski Fairfax Media (FXJ.AX), izdavač nekih od vodećih dnevnih izdanja u zemlji će restruktuirati svoje rukovodstvo i otpustiti skoro petinu svojih zaposlenih.
Fairfax – koji izdaje The Sydney Morning Herald, Australian Financial Review i melburnški The Age – objavljuje da će u naredne tri godine ukinuti 1 900 radnih mesta, od ukupno 10 000, zatvoriti dve štamparije i smanjiti velike formate svojih izdanja na tabloidne.
Od planiranog ukidanja 1 900 radnih messta, 20 procenata će biti iz uredničkog sektora, 20 posto iz štamparija a ostatak iz drugih sektora.
Prihodi od malih oglasa, koji su nekad smatrani “zlatnom žilom” su drastično manji budući da onlajn sajtovi preuzimaju tržišta za nekretnine, zaposlenje i oglašavanje u automobilskoj industriji.
Očekuje se da će Firefax-ovo saopštenje biti praćeno vešću o restruktuiranju njihovog najvećeg rivala, News Ltd, u vlasništvu Ruperta Mardoka.
News Ltd kontroliše 70 posto australijskih dnevnih listova, naspram Fairfax-a koji na australijskom tržištu ima udeo od 30 posto čime zajedno čine jednu od najrazvijenijih izdavačkih industrija na svetu.

 

 

Microsoft Surface vs iPad

 

Šef "Majkrosofta" Stiv Balmer najavio je novi tablet kao deo "čitave nove porodice sprava" koju razvija ta firma.
Jedna verzija "surfis" koja sriže u radnje najesen, debela je 9,3 milimetara, i radi na operativnom sistemu Vindouz RT (Windows RTS). Tablet je težak 680 grama, a koštaće koliko i drugi na tržištu. Dimenzije su slične poslednjem modelu "ajpeda" čija je debljina nešto veća - 9,4 milimetra, a težina manja - 590 grama. "Majkrosoft" je obećao da će cena "surfisa" biti slična ceni "ajpeda" koji, zavisno od modela, košta 490 do 829 dolara.
Softverski gigant je povezao izdavanje "surfisa" sa veoma iščekivanim operativnom sistemom Vindouz 8 koji je namenjen prevashodno za tablete.
"Majkrosoft" noćas nije precizirao kada će se Vindouz 8 pojaviti na tržzištu ali očekuje se septembra ili oktobra.


Izvor, Blic Online


 

Facebook kupio Face.com

 

Nakon nekoliko meseci glasina i spekulacija, Facebook je konačno objavio kako je postigao dogovor o akviziciji izraelske kompanije Face.com, koja je razvila sistem za prepoznavanje lica.
Facebook nije objavio finansijske detalje ugovora, pa se u početku spominjala cifra od 80 do 100 miliona dolara, ali prema najsvežijim informacijama do kojih je došao TechCrunch, Facebook će ovu akviziciju platiti 55 do 60 miliona dolara u novcu i deonicama.
Ukoliko dođe do očekivane implementacije Face.com tehnologije u Facebook društvenu mrežu, korisnik će moći da označi osobe na fotografiji koju doda na preporuku.
Facebook je nedavno kupio i Instagram, pa neki analitičari predviđaju mogućnost povezivanja ovog servisa sa Face.com tehnologijom.
 


Izvor, IT Vesti

 

 

Ukoliko više ne želite da primate newsletter i vesti od ABC Srbija, kliknite ovde.
 
Copyright © 2012 ABC Srbija. All Rights Reserved.