17. 04. 2012.

Sledeće izdanje: 30.4.2012

Serbia Online Advertising Tour u Kragujevcu

 

Nakon uspešnog  seminara u Subotici, Serbia Online Advertising Tour se nastavlja u Kragujevcu 20.04. u Hotelu Kragujevac.

 Uzbudljivi i promenljivi svet internet izdavaštva i internet marketinga ovog puta će prisutnima da približe Jelena Jovanović (www.cybernauts.rs) i Ivan Ćosić (www.ivancosic.com), koji će pričati o nadolazećim trendovima u ovoj oblasti. Ivana Zirojević će predstaviti koncept web sajta www.donesi.com, a Srđan Erceg će ispred agencije www.hugemedia.rs izneti svoje viđenje traženih web sajtova.

Slobodan Marković će ispred www.digitalnaagenda.rs predstaviti vodič za elektronsku trgovinu i objasniti prisutnima na šta treba da obrate pažnju prilikom kupovine na internetu kako bi obezbedili svoju sigurnost.

Broj mesta je ograničen, pa vam savetujemo da se prijavite na vreme putem linka http://abcsrbija.com/pdf/agenda_kragujevac.pdf.

 

ABC odit lokalnih medija

 

 

Upotreba istraživanja tržišta je postala industrisjki standard u Srbiji. Mali i lokalni mediji su u rastućoj grupi korisnika koja je počela da shvata značaj istraživanja tržišta u razvoju i njihovom opstanku.

U saradnji sa IREX i USAID, ABC Srbija je pristupila uvođenju lokalnih štampanih medija u odit. Cilj projekta je da se lokalnim štampanim medijima omogući da postanu vidljivi u sistemu koji okuplja sve relevantne predstavnike medijskog sektora, čime bi postali relevantni i za oglašivače, ali i za oglasne agencije.

Podaci o prodaji sedamnaest lokalnih izdanja, naći će se na ABC portalu odmah posle inicijalne revizije početkom maja i obuhvatiće period od 1. septembra 2011. godine do kraja marta 2012.

Projektom su predviđeni i treninzi, koji bi oglasnim timovima lokalnih medija omogućili da unaprede prodajne aktivnosti, lakše kretanje kroz ABC online aplikaciju i korišćenje svih njenih benefita. Prvi trening će se održati u Nišu, 23. aprila.

 

Počele pripreme za Media Samit 2012

 

Tradicionalni oktobarski regionalni Media samit, koji ABC organizuje vec treću godinu, ove godine će biti posvećen regionalnoj saradnji.

Cilj je da se utvrde mogućnosti za dinamičniju "prekograničnu" prodaju štampanih medija u regionu i na taj način podigne efikasnost poslovanja svih novinskih kuća koje imaju kapacitete i naslove koji mogu da zadovolje interes čitalaca u regionu.

Pored lidera novinskih izdavača, koji po tradiciji prisustvuju Samitu, ove godine će biti pozvani i državni zvaničnici zemalja u regionu, odgovorni za informisanje.
 

 

Regionalna konferencija "Oglašavanje u printu 2012."

 

 

Sa osam stručnih predavanja i dva panela posvećenim izdavačima i oglašivačima, velika regionalna konferencija u organizaciji ABC Hrvatske predstaviće vodeće oglašivače, izdavače i agencije iz Hrvatske, Srbije i BiH.

Među govornicima će nastupiti Ivan Stanković, direktor Communis-a, Marija Matić, direktor medija planiranja Direct Media, Milica Stefanović, direktorka za korporativni identitet, odnose sa javnošću i komunikacije Coca Cola, Veselin Simonović, glavni urednik integrisane redakcije Ringier Axel Springer Serbia.

Konferencija će se održati 04.06.2012. u Zagrebu u hotelu Regent Esplanade.

 

,,Moj KIOSK – tu je kad mi treba“

 

Kompanija Centroproizvod odlučila je da svoje znanje, energiju i investicije usmeri u novu oblast - unapređenje poslovanja maloprodajnog kanala kioska čime se stvaraju uslovi za uspostavljanje stabilnog poslovnog sistema i očuvanje 4.300 radnih mesta. Novi početak u poslovanju kompanije obeležiće i novi vizuelni identitet Štampinih kioska koji obuhvata novo ime i novi logo, kao i poruku koja je upućena potrošačima.

 

„Inspirisani tradicijom dužom od 50 godina i činjenicom da je kiosk mesto gde mnogi građani započinju svaki svoj dan, novo ime kioska „Moj kiosk – tu je kad mi treba“, upravo simbolizuju činjenicu da se „Moj kiosk“ nalazi na ulici, na svakom koraku, i predstavlja najčešće prvo mesto na kome građani kupuju jutarnje novine, ili sitnice koje su im potrebne tog dana“, Istakla je Olivera Papić, direktorka marketinga poslovnog sistema Centroproizvod a.d.


„Moj kiosk“ će u potpunosti odražavati novu poslovnu filozofiju – potpunu posvećenost potrebama potrošača i stvaranje jednog toplog i komšijskog odnosa sa potrošačima čiji je sastavni deo života upravo kupovina na Štampinim kioscima.Izvor, ASMEDI


 

 

WAZ nije uputio ponudu Vladi Srbije

 

 

Kako je izjavio premijer Mirko Cvetković, Vlada Srbije nije dobila ponudu nemačke kompanije WAZ za otkup njenog udela u Politici novine i magazini (PNM). Cvetković je istakao: „Mi smo od WAZ -a dobili samo pismo u kome se oni žale na uslove poslovanja. A Upravni odbor Politike a.d., u kojoj je država većinski vlasnik, ne može većinskom vlasniku da prosledi ponudu za otkup, nego bi trebalo da nas obavesti šta oni u vezi sa tom ponudom predlažu“, rekao je Cvetković. Sonja Liht predsednica Upravnog odbora Politike a.d. rekla je Danasu da je Upravni odbor ranije uputio premijeru Mirku Cvetkoviću pismo sa informacijom o ponudi WAZ -a kao i informaciju o stanju u Politici a.d., a da je na poslednjoj sednici odlučio da od WAZ -a zatraži da svoju ponudu konkretizuje pošto „ponuda u ovom trenutku to nije“.WAZ VAC je Upravnom odboru Politike a.d. uputio ponudu za otkup 50 odsto udela u Politici novine i magazini po ceni od 4,7 miliona evra, plus ostale obaveze koje, po rečima Sonje Liht, nisu navedene. WAZ i Politika a.d. su vlasnici u PNM, a država je direktno i indirektno većinski vlasnik u Politici a.d.

 Izvor, ASMEDI


 

 

Mediji u Srbiji i dijaspori zajedno na poboljšanju imidža

 

Otvarajući konferenciju medija dijaspore u prostorijama Ministarstvau Beogradu, ministar vera i dijaspore SrđanSrećković je rekao da je zajedničkom akcijom Srbije,dijaspore i Srba u regionu može da se promeni negativna percepcija koja o Srbiji preovladjuje u svetu.

Srećkovicć je, obraćajući se novinarima iz 36 redakcija iz regiona,Evrope i sveta, kazao i da mediji Srbiji i u dijaspori treba da rade na očuvanju, razvoju i jačanju nacionalnog, jezičkog, verskog, kulturnog i duhovnog identiteta medju skoro četiri miliona Srba koji žive u celom svetu.


On je pozvao medije iz Srbije da, kada nije ugrožen njihovkomercijalni interes, besplatno ili uz simboličnu naknadu ustupaju medijima iz dijaspore sve potrebene informacije i materijale, a predstavnici Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije istakli su da su na usluzi medijima iz dijspore.Izvor, Beta

 

Jelko Kacin: u Crnoj Gori mediji se „kolju na žive i mrtve"

 

Poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin je izjavio da „neki medji u Crnoj Gori ne zaslužuju da prežive i da je to "pitanje profesionalizma".


- Mediji u Crnoj Gori žrtve su jednog ograničenog tržišta i teško je zamisliti da u zemlji ovolikih razmjera mogu preživjeti svi mediji koji kod vas postoje. Među njima je hamletovska situacija „To be or not to be" – kazao je Kacin.


On je dodao da se u Crnoj Gori mediji „kolju na žive i mrtve".


- Zato su u mnogim slučajevima krajnje neodgovorni i neki ne zaslužuju da prežive. To je pitanje profesionalizma. Mislim da će se na dugi rok broj medija smanjiti i da će i razloga za napade na pojedine medije biti znatno manje, - kazao je Kacin u okviru diskusije na konferenciji „Kako Eropski parlament vidi Crnu Goru u procesu pridruživanja EU".Izvor, Advertiser
 

 

Britanci jedini zainteresovani za Vjesnik

 

 

 

Britanski investicioni fond "Oak Investment Management Group" koji vodi Nikola de Frankopan, jedini je dao ponudu za kupovinu Vjesnika.Uprava Narodnih novina objavila je 28. marta prodaju Vjesnika. Uslov za kupovinu je da novi vlasnik najmanje dve godine nastavi da izdaje list, preuzme svih 98 zaposlenih, ali i da ponudi bankovnu garanciju od gotovo 14 miliona kuna (oko 1,86 miliona evra) na koliko su procenjeni njegovi dugovi.


Hrvatski mediji pisali su ranije da je upravo britanski investicijski fond u igri za kupovinu Vjesnika i isticali da fond vodi Nikola de Frankopan, za kojeg je prošle godine tražena istraga zbog sumnje da kao vlasnik propale brokerske kuće nije otplatio kredit.


Nikola de Frankopan pripada porodici koju su mediji prozvali i lažnim Frankopanima jer nema dokaza da potiče od istorijske plemićke porodice.


Iz vlade su sredinom februara najavili da Vjesnik zbog prezaduženosti posle 72 godine izlaženja ide u stečaj.Izvor, Beta
 

 

I “Hubert Burda media” sa novim ženskim magazinom

 

Britanski izdavači magazina očigledno vode žestoku borbu za naklonost ženske čitalačke publike. Britanski izdavač Hubert Burda Media UK pribegao je neuobičajenom potezu. Samo dan nakon što je na kioscima osvanulo njegovo izdanje ”LandScape” pojavilo se još jedno novo – “LandLove”.Oba magazina posvećena su prirodi, kuvanju, tradicionalnim britanskim zanatima. Reč je o dvomesečnicima. Magazin “LandLove” namenjen je ženskoj čitalačkoj publici starosne dobi preko 35 godina, a na početku će biti štampan u 75.000 primeraka, dok će mu prodajna cena biti 3,85 funti.Izvor, ASMEDI


 

“Gardian”: Novi biznis – obuka novinara

 

Kompanija Guardian News and Media, izdavač poznatih listova “The Guardian” i “Observer”, u nastojanju da obezbedi dodatne prihode odlučila je da zaplovi u obrazovne vode.

Kompanija koja je za prošlu godinu, pre taksi, iskazala gubitak od 33 miliona funti odlučila je da se pozabavi obukom novinara. Reč je o treninzima za digitalno novinarstvo koji bi po polazniku trebalo da koštaju 9.000 funti, a biće pokrenuti do početka 2013. godine, ili ranije.

Predstavnici GNM saopštili su da su na ovu temu razgovarali sa većim brojem škola u Velikoj Britaniji kako bi i njih uključili u ovaj program kao i da su vođeni razgovori sa City Univesity of Londo n, koji su, nažalost za sada, prekinuti.Izvor, ASMEDI

 

Novi elektronski čitač

 

Iako najpoznatiji, elektronski čitači poput „kindla“ (Kindle) i „nuka“ (Nook) nisu po svačijem ukusu, oni su odlični za čitanje na dnevnoj svetlosti, ali čim postane mračnije, nastaje problem jer je potrebno dodatno osveteljenje.


Novi e-čitač iz „Barns end Nobla“ (Barnes & Noble), nazvan „nuk simpl tač“ (Simple touch) dolazi sa novom tehnologijom „Glou lajt“ (GlowLight) koja eliminiše pomenuti problem. Pomoću nje ivice displeja postaju osveteljenjije, a jačina se se može regulisati posebnim slajderom.


Iz „Barns end Nobla“ smatraju da će ovaj model postati njihov najprodavaniji model i da će potisnuti konkurentske e-čitače, inače sve popularniji gadžet na tržištu.


Novi čitač, koji će sigurno zadati glavobolju kompaniji „Epl“, ima podršku za bežični internet, a cena mu je 139 dolara.Izvor, Blic Online

 

Osnivač Gugla: Moćne snage širom sveta prete slobodi Interneta

 

Principi otvorenosti i univerzalnog pristupa, koji su bili temelj stvaranja Interneta pre tri decenije, danas su u velikoj opasnosti, upozorava suosnivač Gugla Sergej Brin.
Brin je u intervjuu za britanski "Gardijan" upozorio da postoje “vrlo moćne snage koje stoje nasuprot slobodi Interneta sa svih strana, iz svih delova sveta".
Prema njegovom mišljenju, pretnja slobodi interneta dolazi iz sprege vlada, koje sve više žele da kontrolišu pristup i komunikaciju svojih građana, pokušaja industrije zabave da suzbije pirateriju, i uspona “restriktivnih” tvrđava, kao što su Fejsbuk i Epl, koji čvrsto kontrolišu softvere koji se mogu pojaviti na njihovim platformama.
Brin kaže da ne bi bilo moguće stvaranje Gugla da je u to vreme Internetom dominirao Fejsbuk.
- Morate da igrate po njiovim pravilima, koja su vrlo restriktivna. S druge strane, ona vrsta okruženja u kome je Gugl nastao, razlog zbog koga smo mogli da napravimo pretraživač, jeste taj što je mreža bila toliko otvorena. Kada se jednom uvedu mnogobrojna pravila, to počinje da guši inovativnost - objašnjava vlasnik Gugla.Izvor, Blic

 

SGS3 - zvanični telefon Olimpijade?

 

Samsung će predstaviti novi Galaxy S 3. maja, a BGR saznaje da će ovaj uređaj biti zvanični telefon predstojeće Olimpijade.
Predstavljanje će biti održano u Londonu, ali postoje šanse i za simultanim konferencijama Njujorku, Seulu i Dubaiju, piše ovaj portal.
Što se specifikacija ovog modela tiče, trebalo bi da ima četvorojezgarni Exynos procesor na 1,5GHz, 4,8-inčni full HD ekran, prednju kameru od 2 i zadnju od 8 megapiksela. Sa softverske strane, tu je Android 4.0.

Kućište će biti napravljeno, kažu glasine, od keramike, a sudeći prema pozivnici, možda bude dostupan i u plavoj boji.

 

Izvor B92

 

Ukoliko više ne želite da primate newsletter i vesti od ABC Srbija, kliknite ovde.
 
Copyright © 2012 ABC Srbija. All Rights Reserved.