news

21. 02. 2012.

Sledeće izdanje: 06.03.2012

Serbia Online Advertising Tour

 

U saradnji sa USAID-om i Irex-om, ABC Srbijaće u narednom periodu organizovati seriju regionalnih seminara pod nazivom Srbia Online Advertising Tour. Web predstavlja najbrže rastući medij za oglašavanje. Glavna ideja ovih seminara je da doprinese razvoju tržišta digitalnog oglašavanja pružanjem kvalitetne edukacije svim relevantnim stranama.
Kroz ove seminare, cilj nam je da stvorimo platformu za upoznavanje i obrazovanje o uspešnim modelima web preduzetništva sa specijalnim fokusom na to kako da se povećaju prihodi od oglašavanja.

Prvi seminar će biti održan 30. marta 2012. u Subotici u Hotelu Prezident.

Predavači: Dragana Vukajlović – Krstović, Istok Pavlović, Bojan Rendulić, Dragan Varagić i Miloš Perović.

Kapaciteti sale su ograničeni, pa vas molimo da se blagovremeno prijavite na sledećoj adresi:

http://bizdialog.wufoo.com/forms/serbia-online-advertising-tour/

 

Završeno svetsko istraživanje tiraža dnevnih listova

 

Nakon više od godinu dana, asocijacija IFABC je završila svetsko istraživanje tiraža štampanih medija. ABC Srbija je prva u regionu koja donosi ove rezultate, pregled tiraža i trendova, a koji se između ostalog, tiču i najznačajnijih dnevnih listova iz Srbije koji se odituju.

Celokupni pregled rezultata istraživanja možete pogledati na sledećem linku. 

 

Dostupni podaci za izdanja Casa i Žena & zdravlje

 

Nakon okončanja procesa inicijalne revizije, podaci o prodaji magazina “Casa” i “Žena & zdravlje”, izdavača Color Press Group, su dostupni članovima ABC Srbija na adresi www.abcsrbija.com/portal

Izveštaji obuhvataju period od aprila meseca za izdanje “Casa” i od septembra za izdanje “Žena & zdravlje”, a ubuduće će informacije za ova izdanja biti dostavljane na redovnoj, mesečnoj, osnovi.

 

ABC Hrvatska - novi članovi i nova izdanja

 

Sistemu ABC Hrvatska ovih dana se priključilo jedanaest novih izdanja. EPH je za reviziju prijavio sledeće naslove: Jutarnji list, Sportske novosti, Vita i Doktor u kući, i mesečne priloge koji se prodaju uz Nedjeljni jutarnji list: Svijet,

Dobra hrana i Dom i dizajn. Adriamedia Zagreb je za reviziju prijavila izdanja: Lisa, Moj stan i Moj lijepi vrt.  Izdacač Miremaks je za reviziju je prijavio svoj časopis InStore. 

Nove agencije u sistemu ABC Hrvatska su: Imago reklamna agencija i Real media.

 

 

 

Ringier Axel Springer Srbija proširuje delatnost na segment malih oglasa akvizicijom portala Mojauto.rs i Nekretnine.rs

 

Kompanija Ringier Axel Springer Srbija akvizirala je Mojauto.rs, drugi najposećeniji auto oglasnik u Srbiji. Pored toga, kompanija Ringier Axel Springer preuzela je u januaru web kompaniju media swiss d.o.o, zavisno društvo kompanije media swiss ag, koja se nalazi u 100% vlasništvu kompanije Ringier AG. Web kompanija upravlja sajtom Nekretnine.rs, jednim od najposećenijih portala za nekretnine u Srbiji.

„Akvizicije predstavljaju značajan strateški korak ka daljem širenju našeg digitalnog portfolija u Srbiji. Iskoristićemo našu poziciju na tržištu, kako bi dodatno razvili brendove u snažne platforme za potrošače i poslovne partnere“, izjavila je Jelena Drakulić-Petrović, generalni direktor kompanije Ringier Axel Springer Srbija.

Nekretnine.rs je portal za nekretnine koji se brzo razvija, nudi reklamiranje nekretnina putem cross-media marketinga i dostupan je širokom krugu privatnih i pravnih lica.

Internet auto-oglasnik, portal Mojauto.rs zauzima drugo mesto u svojoj kategoriji i u ponudi ima i štampani časopis. Njegov razvoj biće poboljšan zahvaljujući stručnosti grupe Ringier Axel Springer Media u domenu automobilizma koja već uređuje portal auto.cz u Češkoj Republici i časopis Auto Bild u Srbiji i nekoliko drugih zemalja.

Kupovinu portala Mojauto.rs treba da odobri regulatorno telo.

Izvor, Ringier Axel Springer

 

 

Formirana Radna grupa za širokopojasni internet

Vlada Srbije formirala je Radnu grupu za definisanje projekta izgradnje nacionalne širokopojasne internet mreže, na čijem je čelu premijer premijer Mirko Cvetković, objavljeno je u najnovijem broju "Službenog glasnika". Radna grupa bi trebalo da uspostavi regulatorne uslove koji će obezbediti održivost i razvoj nacionalne širokopojasne mreže. Osim premijera Cvetkovića, u Radnu grupu su imenovani zamenik predsednika Vlade Srbije Ivica Dačić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković i predsednik Upravnog odbora Republičke agencije za elektronske komunikacije Jovan Radunović.

Domaći i svetski analitričarri u svojim komentarima i analizama o razvoju informatičke mreže ukazuju da investicije u taj sektor mogu da podstaknu rast nacionalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) najmanje za jedan odsto godišnje. Među njima je i direktor Ratela Milan Janković, koji je nedavno ukazivao da je širokopojasna internet mreža potrebna državi kako bi povezala sve svoje institucije i organe, naglašavajući da bi pristup informatičkoj mreži trebalo da imaju i građani Srbije, koristeći usluge "elektronske vlade" (e-vlade). Prema njegovoj oceni, ukoliko se korišćenje širokopojasnih usluga poveća za oko 10 odsto, to može da donese rast BDP-a Srbije od 1,4 odsto, da omogući nova radna mesta, podstakne i promoviše inovacije mladih stručnjaka, uz istovremeno uključenje na svetsko tržište i svetsku podelu rada.

Janković je tada rekao da bi nacionalna širokopojasna mreža bila izgrađena od postojećih kapaciteta internet mreža javnih preduzeća, a pogotovo od optičke mreže Elektroprivrede Srbije, koja je trenutno veoma malo iskorišćena, ocenjujući da bi na taj način građani mogli na taj način da zadovolje svoje interese za uslugama širokopojasnog interneta.
 

Izvor, B92

Izgradnja jedinstvene TV mreže na mađarskom jeziku - TV "Panon" proširuje delokrug

 

Ištvan Bodžoni, direktor RTV Panon na mađarskom jeziku najavio je početak izgradnje televizijske mreže vojvođanskih Mađara u okviru te kuće, a do sada je potpisan ugovor sa šest lokalnih samouprava i tri RTV-centra.

U okviru nove šeme rada jedan od ciljeva je i što bogatiji program emisijama i prilozima sa televizija na srpskom jeziku, koje će biti prevedene na mađarski. Takođe, vode se pregovori i da se pojedini programi mađarskih TV stanica titluju na srpski jezik. U planu je formiranje jake ekipe dopisnika iz Beograda, kao i jačanje saradnje sa redakcijama drugih medija na mađarskom jeziku - "Mađar so", "Het nap" i Radija Subotice.

A kako bi program koji emituje Panon TV bio dostupan što širem auditorijumu u Vojvodini, jedan od planova je proširenje saradnja i sa kablovskim emiterima. Inače, programi RTV Panon već se mogu pratiti i preko IPTV mreže u Srbiji, kao i preko interneta.

Izvor, eKapija

 

 

CLS.rs - novo celebrity online iskustvo!

 

 

Adria Media Serbia predstavlja inovativni online koncept - web portal o poznatima Celebrity Life Stream. CLS.rs je jedinstven po tome što prikuplja informacije sa svih relevantnih sajtova o poznatima. Kada uđete u neku od tema imate mogućnost da vidite sve izvore koji su pisali o tome, a zatim odlučite gde ćete nastaviti čitanje izabrane teme.


Jedinstvena mogućnost koju pruža CLS.rs je prilagođavanje naslovne strane prema sopstvenim željama i potrebama. Ukoliko vam određena tema ili ličnost ne prijaju i ne želite da je vidite kada otvorite CLS.rs – jednim klikom možete da je „isključite“ i informacije o toj osobi ili temi se vama više neće prikazivati. Za korišćenje ove opcije potrebno je da budete registrovani korisnik.


CLS.rs će ojačati poziciju Adria Media Serbia u celebrity segmentu. Uz već veoma uspešan Story.rs Adria će sada imati još jedan portal sa potencijalnom za veliki broj posetilaca i izuzetan kvalitet ostvarenog saobraćaja.

Izvor, Adria Media Serbia

 

Predsednik NUNS-a: Nikad gore stanje u novinarstvu

 

 

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović upozorio je da je srpsko novinarstvo u "nikad gorem" stanju i kritikovao Vladu Srbije što još nije počela primenu Medijske strategije.

U intervjuu za leskovački nedeljnik "Nova naša reč", Obradović je na pitanje o stanju u srpskom novinarstvu rekao da se ono danas, po mnogim parametrima, može meriti samo s periodom vladavine Slobodana Miloševića.

On je istakao da posebno zabrinjava to što država izbegava da primenjuje Zakon o državnoj pomoći koji zabranjuje svaku državnu pomoć kojom neki subjekt na tržištu stiče privilegovan položaj. 

Prema njegovim rečima, ne postoji politička volja da se uvede red u medijski sektor i da mediji, kao što je to slučaj u državama s razvijenom demokratijom, zauzmu značajan kontrolni položaj. 

Izvor, Blic Online

 

Sloboda je jača od cenzure

 

Tajno pregovarani trgovinski sporazum ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) koji su zaključile 22 članice EU, SAD, Australija, Novi Zeland, Marko i Singapur, ali i Hrvatska, na primer, mogao bi ozbiljno da dovede u pitanje jednu od glavnih tekovina slobodnog društva - slobodu govora. Ceo sporazum, istina, osmišljen je da se bori protiv internet piraterije, ali su mogućnosti zloupotrebe ogromne, ističe Aleksandar Blagojević, osnivač Piratske partije Srbije.

Ceo intervju možete pogledati na

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/204087/Sloboda-je-jaca-od-cenzure

Izvor, Vesti online

 

 

ABC UK - Obezbeđivanje sigurnijeg okruženja za onlajn oglašavanje

 

Poverenje je od vitalnog značaja ukoliko tržište onlajn oglašavanja treba da dostigne svoj pun potencijal. Kako se proces kupovine kreće prema automatizovanom donošenju odluka tako oglašivači moraju da imaju poverenje u onlajn sisteme oglašavanja da bi tržište cvetalo. U 2011., ABC je upitan od strane JICWEBS-a (Komitet za web standarde UK i Irske) da razmotre mogućnosti CV alata (alati za verifikaciju sadržaja), u pogledu uloge koju ti alati imaju u obezbeđivanju veće transparentnosti u industriji i smanjivanju rizika od lošeg pozicioniranja onlajn oglasa. Osam organizacija je podnelo svoje proizvode na pregled sa ciljem da se ispita sposobnost ovih alata da u realnom vremenu blokiraju ili izveštavaju na prokazivanje oglasa na destinacijama koje su unapred definisane kao neprikladne za kampanju.
Neprikladan sadržaj u ovom kontekstu odnosi se na bilo koje reči koje oglašivač smatra nepodesnim za kampanju, npr. sadržaj koji se odnosi na sukob brendova.

 

Pirаtske nаvike imа 70 odsto mlаdih u Americi

 

Istrаživаnje Univerzitetа Kolumbijа pokаzuje dа sedаm od deset ispitаnikа stаrosti od 18 do 29 godinа do muzike i filmovа dolаzi nа nelegаlne nаčine.

Mlаdi Amerikаnci, u želji dа što pre čuju novu muziku ili vide nаjnovije filmove, ne libe se ni pirаterije, odnosno kupovine, „skidаnjа” sа internetа ili kopirаnjа sаdržаjа i ondа kаdа su tаkve rаdnje nezаkonite.To pokаzuje istrаživаnje Univerzitetа Kolumbijа premа kojem je čаk 70 odsto аnketirаnih stаrosti od 18 do 29 godinа priznаlo dа do muzike i filmovа dolаzi nа nelegаlne nаčine. Ako je zа utehu, broj onih koji to čine u ukupnoj populаciji odrаslih mаnji je i iznosi 46 odsto.

Izvor, Politika Online

Pinterest: nova ženska opsesija

 

Online oglasna tabla sa fotografijama i aplikacijama koje korisnici sami uređuju, Pinterest je za rekordno vreme postao jedan od najpopularnijih sajtova u SAD. Pinterest ima preko 10,4 miliona registrovanih korisnika, od toga 9 miliona njih koji su povezani preko Facebooka.Računica pokazuje da preko je 97% osoba koje su fanovi Pinterest Facebook stranice ženskog pola.  Iako su ga osnovala trojica muškaraca, ovaj sjat se otvoreno udvara ženama. U delu „O nama” piše da „Ljudi koriste oglasne table da planiraju venčanja, uređuju domove i organizuju omiljene recepte”. Preko petine korisnika Pinteresta preko Facebooka svaki dan koristi ovu aplikaciju. Na početku 2012. bilo je 810.000 korisnika dnevno, ali sada ih ima već dva miliona. comScore je objavio da je Pinterest dostigao mesečnu cifru od 10 miliona jedinstvenih posetioca u SAD brže od bilo kog drugog nezavisnog sajta u istoriji

Izvor, B92

Evropski sud: Društvene mreže bez "filtera"

 

Luksemburg - Operater neke društvene mreže ne sme biti promoran na uvođenje opšteg sistema filtriranja sadržaja za sve korisnike kako bi sprečio nelegalnu razmenu muzičkog i audiovizuelnog materijala, saopštio je Evropski sud pravde u Luksemburgu.

Sud je time potvrdio svoju prethodnu odluku iz novembra 2011. kada je ocenio da je postavljanje filtera i blokada na internetu u cilju zaštite intelektualne svojine u suprotnosti sa evropskim pravom.

Nova odluka tog suda predstavlja žestok udarac pristalicama uvodjenja opšteg filtriranja sadržaja na internetu. Sud je, međutim, ocenio da se filtriranjem sadržaja krše osnovna prava evropskih gradjana.

Izvor, Blic

Ukoliko više ne želite da primate newsletter i vesti od ABC Srbija, kliknite ovde.

Copyright © 2012 ABC Srbija. All Rights Reserved.