Preko 100 prijavljenih


Više od 100 učesnika je već prijavljeno za konferenciju The Digital Impact, koju ABC Srbija organizuje uz podršku USAID i IREX, 1. jula u hotelu Continental.

Predavanja i mogućnost interakcije sa vrhunskim svetskim autoritetima iz oblasti digitalne kreativnosti, marketinga, izdavaštva i društvenih mreža, uz simbolične cene kotizacija u protivvrednosti 30, odnosno 50 evra, privlače pažnju velikog broja marketinških i medijskih profesionalaca iz Srbije.

Saznajte detalje o konferenciji i rezervišite svoje mesto na vreme putem adrese http://abcsrbija.com/dogadjaji/najave-dogadjaja.html.U ovom izdanju:

Preko 100 prijavljenih

Odjava Kurira

Poreske olakšice štampi

Krenula rasprava o Strategiji

Skupština novinara Evrope

Elektronci dobili pomoć grada

Utrostručen profit izdavača

Procvat arapske štampe

Internet - osnovno ljudsko pravo

Digitalizacija - put ka bogaćenju

Održan Interaction 2011

Snažan rast internet oglašavanja

Veći prihodi B2B magazina

Partnerstvo sa Francuzima

Nove iPad aplikacije

Uspešna digitalizacija Guardian-a


Obaveštenje

Odjava Kurira


Posle prelaska na novi format i u novu štampariju (Politika), rukovodstvo Kurira je poslalo 8. juna 2011. godine dopis ABC Srbija, kojim zahteva da izađe iz sistema ABC odita.

Ovaj dopis, po želji rukovodstva Kurira, objavljujemo u celini:

Poštovani,
Sva štampana izdanja Kurir Info d.o.o. se, kao što znate, od početka 2011. godine ponovo odituju u ABC Srbija. Odituje se i naš elektronski sadržaj, odnosno naše internet prezentacije.

Za proteklih pet meseci u našim izdanjima izvršena je jedna vanredna i jedna redovna revizija, koju su obavili uposlenici Baker Tilly-ja. Na saradnju s njima nemamo apsolutno nikakvu primedbu, uvažavajući činjenicu da su izvršene revizije bile veoma detaljne.

S obzirom na to da smo u prilici da vidimo rezultate oditovanja svih dnevnih izdanja štampanih medija u Srbiji, moramo, na žalost da izrazimo ozbiljnu sumnju da neki podaci ne odgovaraju činjeničnom stanju na terenu. Postoje ozbiljne indicije da pojedini izveštaji nisu tačni. Jer, kako drugačije objasniti (između ostalog) skok tiraža za 50 odsto u samo jednom danu kod jednog dnevnog lista?

Menadžment, zaposlene i čitaoce Kurira i drugih izdanja naše kuće Kurir Info d.o.o. interesuju samo istiniti podaci, zasnovani na činjenicama. Ništa drugo.

Kao što ste bili u prilici da vidite kroz našu marketinšku kampanju, ali i na kioscima širom Srbije, dnevni list Kurir je izveo ozbiljnu promenu svog izdanja u duhu najmodernijih svetskih trendova u izdavaštvu. Bitne promene u našem najtiražnijem izdanju će se, sigurni smo, pozitivno odraziti kako na štampani, tako i na prodati tiraž naših dnevnih novina.

S obzirom na to da ne želimo da se uspeh našeg izdanja devalvira kroz nejednak tretman članova ABC Srbija a kako oditovani podaci imaju značajan finansijski uticaj po izdavače obaveštavamo Vas da otkazujemo oditing svih naših izdanja od 1. juna 2011.

Od Vas tražimo da sa vaše internet stranice i iz Vaše baze podataka uklonite sve podatke koji se odnose na tiraže svih izdanja Kurir Info o.o.o. kao i podatke o poseti našim internet stranicama.

Takođe, od Vas tražimo da ovo naše pismo objavite u integralnoj verziji na Vašem sajtu.

S poštovanjem,
Kurir Info d.o.o.
Direktor
Nebojša Rosić

KOMENTAR ABC SRBIJA:

1. Rukovodstvo Kurira u svom dopisu nema „apsolutno nikakve primedbe“ na oditovanje svojih listova koje, za račun i po protokolima ABC Srbija, obavlja nezavisna revizorska kuća Baker Tilly.
„Kurir”, međutim, ima “ozbiljne indicije da pojedini izveštaji nisu tačni. Jer, kako inače objasniti (između ostalog) skok tiraža za 50 odsto u samo jednom danu kod jednog dnevnog lista?”

2. Česta je pojava da pojedine dnevne novine, a jedan beogradski dnevnik – svakog petka, i to već godinama - uvećava prodaju svog izdanja za 50%. Pored toga, od 2006. godine kada je ABC Srbija osnovan do danas, šest puta (od toga dva puta u 2011. godini) se dogodilo da su pokloni uz dnevna izdanja uzrokovali uvećanje prodaje pojedinih dnevnih novina za preko 50% u odnosu na prethodni dan.

3. Podaci o svom tiražu koje je Kurir objavio 13.juna 2010. godine - po izlasku iz ABC Srbija – nisu verifikovani od strane ABC Srbija.


Poreske olakšice štampi

U Srbiji se već godinama ne proizvodi ni jedan od proizvoda neophodnih za postojanje štampanih javnih glasila. U Nacrtu medijske strategije stoji da država treba da razmotri mogućnost olakšica za uvoz tih roba, a predviđena je i mogućnost značajnog smanjivanja PDV-a na njihovu prodaju.
U Nacrtu strategije predviđeno je i da se Zakonom o oglašavanju omoguće određene povlastice oglašivačima i poziva se na doslednu primenu postojećih propisa za oglašavanje u elektronskim medijima.


Krenula rasprava o Strategiji

Nacrt medijske strategije predat je Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva. Prva javna rasprava o ovom nacrtu održana je u Kragujevcu, a do kraja juna održaće se i u Novom Pazaru, Novom Sadu i Nišu. Po završetku javne rasprave, Ministarstvo će Vladi Srbije predložiti usvajanje teksta usaglašenog sa svim zainteresovanim stranama.
Nacrt strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji do 2016. godine predviđa povlačenje države iz vlasništva u medijima, bavi se ulogom medija u društvu, vlasništvom nad javnim glasilima, javnim radiodifuznim servisima, digitalizacijom, medijskom pismenošću i medijskim pluralizmom.


Skupština novinara Evrope

U Beogradu se ovih dana (15-17 jun) održava Skupština Evropske federacije novinara (EFJ), uz prisustvo 80 predstavnika novinarskih udruženja i sindikata iz većine evropskih država.
Moto skupa, koji je otvorio predsednik Boris Tadić, je "Ključ za slobodu medija u Evropi: novinarstvo kao javno dobro", a glavne teme su socijalni dijalog između sindikata i medijskih kompanija, i sloboda štampe.
Domaćini Skupštine Evropske federacije novinara su Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije.


Elektronci dobili pomoć grada

Gradska vlast Valjeva je ove godine izdvojila sredstva za sufinansiranje privatnih elektronskih medija, u iznosu od četiri miliona dinara. Najviše para dobila je regionalna Vujić televizija - 1,5 miliona dinara, a finansijska injekcija data je i Radiju Istočnik, glasilu Valjevske eparhije Srpske pravoslavne crkve.
Zoran Jakovljević, gradonačelnik Valjeva, kaže da je namera lokalne vlasti bila da pomognu elektronske medije koji se nalaze u teškoj finansijskoj situaciji.


Utrostručen profit izdavača

Engleska kompanija Northern & Shell Networks, koja posluje u vlasništvu Ričarda Desmonda, i izdaje, pored ostalog, Daily Express, Sunday Express i Daily Star, prijavila je profit pre oporezivanja od 30,3 miliona funti u 2010. godini, što je više nego trostuko bolje od rezultata iz 2009. godine (8,9 miliona funti).
Dobar rezultat je posledica oporavka oglasnih prihoda štampanih naslova iz portfolija ovog izdavača.


Procvat arapske štampe

“Arapsko proleće” nije donelo benefite samo običnom narodu u Tunisu i Egiptu. Posle pada tamošnjih diktatora, sloboda medija je značajno porasla, što je rezultiralo pokretanjem brojnih štampanih izdanja. Tuniska medijska scena se doskora odlikovala izuzetno izraženom korupcijom i snažnom provladinom propagandom. Posle povlačenja predsednika Ben Alija, više od 70 medijskih kuća podnelo je zahtev za rad.
Iako se situacija u Libiji još nije smirila, i u toj zemlji je zabeležena tendencija osnivanja novih štampanih izdanja. Trenutno je njihov broj 80 s tim da je većina izdanja na arapskom jeziku dok je pokrenut i jedan list na engleskom - Libya Post.


Internet - osnovno ljudsko pravo

Jedan od prioriteta svih država mora da bude omogućavanje pristupa internetu svim građanima, navodi se u izveštaju Ujedinjenih Nacija. Frenk la Ru, specijalni izvestilac UN, kaže da je internet postao neophodan alat u borbi za širok spektar ljudskih prava, borbu protiv nejednakosti, ali i da doprinosi bržem razvoju.


On dodaje da je pristup internetu naročito važan u kriznim situacijama, kakve su bile u Tunisu i Egiptu. Iako nije izvodljivo omogućiti svim ljudima da uživaju u internetu, to ne sme da spreči vlade da pokušaju da pruže svom narodu pristupačan internet, ističe La Ru.


Digitalizacija - put ka bogaćenju

Predviđanja kompanije PricewaterhouseCoopers govore da će inovacije u oblasti digitalnih medija povećati vrednost medijske industrije u Velikoj Britaniji u proseku za 3,7% godišnje tokom naredne četiri godine.

Ova firma analizirala je 13 medijskih oblasti, uključujući pretplatu i oglašavanje preko interneta, radija, televizije, štampanih medija i biznis magazina, kao i izdavanje knjiga, video-igrice i snimanje muzike.
Velika Britanija će najverovatnije zadržati poziciju petog po veličini svetskog medijskog tržišta.

Međutim, očekuje se da će njen rast biti među najsporijima u svetu i da će sporiji rast imati samo Japan, oštećen skorašnjim zemljotresom, i razvijena Nemačka.


Održan Interaction 2011

Godišnji event ABC Velike Britanije, Interaction 2011, održan je početkom jula u Londonu, uz prisustvo preko 260 predstanika medijske i marketinške industrije. Najviše pažnje je izazvao panel posvećen Direktivi EU o zaštiti privatnosti.


Snažan rast internet oglašavanja

Prihodi od internet oglašavanja u SAD dostigli su ukupan iznos od 7,3 milijarde dolara u prvom kvartalu 2011. godine. Prema podacima Interactive Advertising Bureau (IAB), reč je o rekordnom prihodu koji je za čak 23 odsto veći od prihoda ostvarenog u istom periodu prethodne godine.
Uspeh je utoliko veći kada se ima u vidu da je 2010. godina smatrana rekordnom godinom po porastu prihoda od internet oglašavanja.Veći prihodi B2B magazina

Američki B2B magazini zabeležili su porast prihoda tokom februara 2011. godine. Iako je broj angažovanih oglasnih strana opao za jedan procenat u odnosu na februar prethodne godine, ukupan prihod je porastao za 3,7 odsto.

Ako se posmatra jednogodišnji period zaključno sa februarom 2011. godine, rast prihoda je četiri procenta, a angažovani prostor je manji za samo 0,3 odsto. Najveći porast prihoda stiže iz oblasti transporta, logistike, marketinga kao i iz elektronskih medija.


Partnerstvo sa Francuzima

Kako u prošlosti nije imao najsjajniju saradnju sa medijima, Google je odlučio da okrene novi list sklopivši partnerstvo sa Francuskom školom novinarstva, čiji je cilj promovisanje digitalnog novinarstva.
Google-ovi odnosi sa medijima bili su prilčno zategnuti ne samo u Francuskoj već i u Americi, gde je njihov kredibilitet doveden u pitanje zbog objavljivanja i profitiranja od tekstova napisanih od strane urednika vesti, urednika magazina i Associated Press-a.


Nove iPad aplikacije

Iako skeptici poput Jan Venera, jednog od osnivača Rolling Stone-a, smatraju da će proći mnogo vremena pre nego što izdavanje digitalnih magazina za iPad zaista postane profitabilno, opšti je stav da su Apple’s iPadovi velika nada za medijsku industriju.
U nameri da iskoriste inovativnost ovog digitalnog medija, nekoliko američkih i evropskih listova nedavno je pokrenulo sopstvena iPad izdanja. Neki od njih su i francuski Libération, nemački Main Echo, američki Orange County Register i San Francisco Chronicle.


Uspešna digitalizacija Guardian-a

Od svog pokretanja sredinom januara 2011. godine do danas, Guardianova iPhone aplikacija preuzeta je više od 400.000 puta. Aplikacija omogućava pristup ograničenom broju besplatnih članaka, dok su modeli pretplate polugodišnji i godišnji sa cenom od 2.99 funti za šest meseci, odnosno 3.99 funti za jednu godinu.
Guardianov mobilni web sajt, koji je pokrenut prošlog novembra, takođe beleži veliki uspon sa više od četiri miliona jedinstvenih posetilaca u aprilu dok je sajt www.guardian.co.uk u istom periodu zabeležio skoro 43 miliona jedinstvenih posetilaca.

Copyright 2011 © ABC Srbija
Ako ne želite da primate naš newsletter kliknite ovde