Digitalni svet u Beogradu


Pozivamo sve zainteresovane da se prijave za ucešće na konferenciji „The Digital Impact“, koju ABC Srbija, uz podršku USAID i IREX, organizuje u petak 1. jula u beogradskom hotelu Continental. Govornici na događaju su globalno poznata imena iz sveta digitalnog poslovanja – Jon Williams, Chief Digital Officer Grey EMEA iz Londona (vodeći digitalni kreativac u UK, laureat četiri zlatna i tri srebrna lava u Kanu, kao i preko 100 drugih međunarodnih nagrada), Brian Morrissey, glavni urednik Digiday-a (prethodno šest godina urednik digitalnog sadržaja u AdWeek-u) iz Njujorka i Tal Navarro, Head of Social Media Adler Chomski Group iz Tel Aviva. Više detalja o događaju, programu, govornicima i mogućnostima učešća možete pronaći na sledećoj adresi kao i u nastavku ovog newsletter-a.U ovom izdanju:

Digitalni svet u Beogradu

Profil DI predavača: Jon Williams

Profil DI predavača: Brian Morrissey

Profil DI predavača: Tal Navarro

Postavljeni aprilski izveštaji

Magazin Ona u oditu

Završeno preuzimanje Štampe

Novi format, papir i boje

Decenija OEBS-a u Srbiji

Evropski novinari u Beogradu

Prelazak u 1 World Trade Center

Brend nastavlja u štampi

Rodna ravnopravnost

T3 na iPad-u

Gotovo milion preuzimanja


Profil DI predavača: Jon Williams

Spada medu najpoznatije digitalne kreativce na svetu – Jon Williams je kreirao iPint, aplikaciju za iPhone popularniju od Facebook aplikacije (preuzeta preko šest miliona puta), prvu zaista interaktivnu TV reklamu ikada emitovanu, osvojio sedam Cannes Lions (četiri zlatna, tri srebrna), 100 raznih međunarodnih nagrada za kreativnost i efikasnost...

Trenutno je na poziciji Chief Digital Officer-a u Grey EMEA, London. U okviru beogradskog Digital Impact-a u, govoriće i odgovarati na pitanja na temu “Kako agencije treba da se menjaju.”


Profil DI predavača: Brian Morrissey

Čest govornik i učesnik na najprestižnijim svetskim medijskim skupovima, Brian Morrisey je od februara ove godine glavni i odgovorni urednik Digiday-a, medijske kompanije fokusirane na digitalnu medijsku industriju. Prethodno je šest godina bio urednik sadržaja vezanog za digitalno poslovanje u AdWeek-u, vodeći izveštavanje o svim njegovim aspektima, uključujući razvoj društvenih medija, tehnologije advertajzinga i izdavačke strategije monetizacije. U izlaganju na temu “Digitalni mediji i oskudica pažnje” u okviru beogradskog Digital Impact-a, Brian ce se fokusirati na nove izdavacke modele.


Profil DI predavača: Tal Navarro

Internet preduzetnik i stručnjak za marketing putem društvenih medija, Tal Navarro je osnivač odeljenja za društvene medije u izraelskoj agenciji Adler Chomski & Warshavsky Group. Ujedno je i osnivač uspešnog online magazina za kite surfing na adresi www.tropical-paradise-kitesurfing.com, bloger i savetnik za licno brendiranje. Na DI, govoriće o važnosti angažovanja na društvenim mrežama.


Postavljeni aprilski izveštaji

Izveštaji o aprilskoj prodaji oditovanih izdanja su dostupni članovima ABC Srbija putem online aplikacije na adresi www.abcsrbija.com/portal.

Sve zainteresovane kompanije koje još uvek nisu članovi ABCS informacije o mogućnostima učlanjenja mogu da zatraže putem e-mail adrese office@abcsrbija.com ili na telefone broj 011/ 24 50 508 i 24 50 204.


Magazin Ona u oditu

Izdavač magazina Ona potpisao je ugovor o ulasku u ABC i oditu ovog izdanja. Po recima Branislave Mićić, glavne urednice, Ona je prvi domaći luksuzni magazin namenjen ženama preko 35 godina, kome je u žiži interesovanja čitateljka i ono što je njoj važno: porodica, dom, zdrav život, ljubav, putovanje...

Prvi broj izašao je 20. marta 2009. godine. Izlazi svakog 20. u mesecu, na 132 strane, a distribuira se na teritoriji Srbije, Crne Gore, BiH i Makedonije. Podaci o prodaji magazina Ona od 1. juna 2010. godine naovamo ce postati dostupni članovima ABC Srbija po okončanju inicijalne revizije.


Završeno preuzimanje Štampe

Višemesečni proces prodaje Štampa sistema okončan je kupovinom ovog preduzeća od strane „Centroproizvoda“. Generalni direktor „Centroproizvoda“ Nemanja Popov tom prilikom je izjavio „da je "Štampa" kompleksan sistem u kome je, pre svega, neophodno uspostaviti kontrolu nad svim operativnim i poslovnim procesima i da će se nakon toga preciznije odrediti nivo ulaganja i dalji poslovni potezi.“

Medijska grupacija WAZ je "Štampa Sistem" od preuzimanja 2008. godine do danas načinila vodećim lancem kioska u Srbiji. Nova kompanija će ubuduće poslovati pod imenom „Centro štampa“. Lanac ima više od 500 klasičnih kioska kao i 50 manjih radnji, zapošljava 1.800 radnika i dnevno usluži više od 160.000 kupaca.


Novi format, papir i boje

Od 6. juna, dnevni list Kurir će izlaziti u novom formatu (tzv. berliner), na 40 strana u punom koloru, odštampan najsavremenijim vodenim bojama na recikliranom papiru, najavio je Nebojša Rosić, direktor Kurir Info, izdavača ovog naslova. Po njegovim rečima, u pitanju je najsavremeniji format, praktičan za čitanje i u restoranu, automobilu, autobusu, a lako se pakuje i u tašnu. Posebna pažnja je posvećena i bojama kojima će novine biti odštampane.

Boje su „Sankemikalove“, najveće svetske kompanije za proizvodnju boja. Imaju ubedljivo najmoderniju laboratoriju na svetu i prave najsavremenije i najzdravije boje. Tehnolozi „Sankemikala“ iz Beča tvrde da su boje potpuno neškodljive, čak i za decu. Formula koju su napravili toliko je dobra da bukvalno može da se jede s tako odštampanih novina - navodi Rosić.


Decenija OEBS-a u Srbiji

Povodom 10 godina od uspostavljanja OEBS-ove kancelarije u Srbiji i aktivnosti ove organizaciije u Beogradskom Hotelu “Kontinental” organizovana je jubilarna konferencija.

Ucesnici konferencije su ocenili da je OEBS doprineo sprovođenju reformi, pomirenju među narodima, regionalnoj saradnji i unapređenju ljudskih i manjinskih prava.

Organizovano je više panela na različite teme kao što su: „Saradnja Srbije i OEBS u cilju modernizacije“, „Bezbednost i stabilnost na jugu Srbije“, „Izgradnja kulture inkluzije“, „Izgradnja kredibilnog sudstva“, „Policija viđena očima gradana“ i „Mediji u tranziciji“.


Evropski novinari u Beogradu

Beograd će od 15. do 17. juna biti domaćin godišnje Skupštine Evropske federacije novinara (EFJ), koja sa okuplja više 260.000 članova iz gotovo svih evropskih država.

Skupština EFJ će se odrtati u hotelu M, očekuje se dolazak stotinak delegata, a domaćini su: NUNS, UNS i Sindikat novinara.

Glavne teme ovogodišnje skupštine EFJ su socijalni dijalog i sloboda štampe.
Prelazak u 1 World Trade CenterJedan od vodećih američkih izdavača magazina, Condé Nast, je potpisao ugovor o zakupu 93.000 kvadratnih metara prostora u One World Trade Center, zgradi koja se gradi na mestu nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra u Njujorku. Očekuje se da će ugovor, cija se vrednost procenjuje na dve milijarde dolara tokom 25 godina, dati signal drugim velikim kompanijama da pruže komercijalnu podršku izgradnji buduće najviše zgrade u SAD (ukupne visine preko 540 metara). Conde Nast će 2014. godine, kada zgrada bude završena, useliti oko 5.000 svojih zaposlenih na prostor od 20. do 41. sprata, za koji će početna godišnja zakupnina biti oko 645 dolara po kvadratnom metru.


Brend nastavlja u štampi


Opra Vinfri je na najbolji način iskoristila okončanje dve i po decenije duge karijere talk-show domaćina. Julsko izdanje “O, the Oprah Magazine” odaje počast emisiji, osvrćući se na njene ključne momente i evocirajući uspomene. Na ovaj način, brend “Veliko O” nastavlja da živi kroz visokoprofitabilno izdanje, koje se priprema u partnerstvu sa Hearst-om i bez problema prodaje dva i po miliona primeraka (od toga, 1,9 miliona se šalje na adrese pretplatnika). Nakon prestanka emitovanja “The Oprah Show”, izdavač magazina očekuje dalji porast broja pretplatnika (koji je 2006. godine iznosio “samo” 1,5 miliona), jer će ubuduće Opra svim svojim obožavaocima biti dostupna baš na njegovim stranama.


Rodna ravnopravnost

Kako pokazuje studija International Womens Media Fondacije (IWMF), 59.9% žena zauzima pozicije reportera i novinara u medijima u Istočnoj Evropi nasuprot 36,1%, koliko ih je na svetskom nivou.

Kada je reč o višim pozicijama, srednji menadžment uklučuje 49,8% žena, dok je na najvišim pozicijama oko 40,9% prepadnica lepšeg pola.

Najviša participacija zabeležena je u sektorima finansija, administracije i prodaje gde su 69,4% zaposlenih žene. Najveći procenat žena u medijima je u Ruskoj Federaciji gde čak 48,9% top menadžera u medijskim kućama čine žene.


T3 na iPad-u


Jedan od najpopularnijih svetskih tech magazina T3 dobice uskoro svoje iPad izdanje. Po rečima izdavača ovo je logičan potez i oni očekuju dobar start s obzirom da njihova publika spada u napredne korisnike kada je reč o novim gadgetima.

iPad izdanje T3-a, pored teksta i slika, sadržaće interaktivne sadržaje i na taj način dati magazinu novu dimenziju. Future izdanje T3 u 23 zemlje u štampanom obliku. Cena iPad magazina za sad nije poznata dok će se naplacćivanje vršiti po broju.


Gotovo milion preuzimanja

Predstavnik Mardokove News Corp. je objavio da je tokom prethodna tri meseca, od lansiranja, preuzeto gotovo milion The Daily aplikacija, namenjenih čitanju istoimene dnevne digitalne publikacije.

Tom prilikom, Greg Klajmen, izdavač The Daily, nije bio spreman da objavi podatke o broju citalaca koji zaista placaju (naplata je počela 1.marta, po ceni od jednog dolara nedeljno, odnosno 40 godišnje).

Copyright 2011 © ABC Srbija
Ako ne želite da primate naš newsletter kliknite ovde