Promena adrese i kontakt podataka

Obaveštavamo sve clanove, poslovne saradnike i prijatelje da se ABC Srbija seli u nove poslovne prostorije od ponedeljka 23. maja. Nova adresa bice Makenzijeva 67, 11000 Beograd, a možete nas kontaktirati i putem brojeva telefona 011 / 24 50 508 i 24 50 204, ili na faks broj 011 / 24 50 122. Adrese elektronske pošte ostaju nepromenjene.U ovom izdanju:

Promena adrese i kontakt podataka
Zepter u ABC Srbija
U društvu evropskih izdavaca
Konferencija evropskog ABC
Rad na proširenju Federacije
Bez države u radu Saveta
Neustavan registar javnih glasila
Promocija važnosti novina
Ogroman rast posecenosti
Irci se ne odricu štampe
Samostalno na kioske
Dostupno na Ipad-u
U Indiji nema krize


Zepter u ABC Srbija

Kompanija Zepter International je postala punopravni clan ABC Srbija, pružajuci podršku razvoju odita i transparentnosti na tržištu štampanih i online medija. Ova multinacionalna kompanija proizvodi, prodaje i distribuira ekskluzivne, visokokvalitetne proizvode, uglavnom putem direktne prodaje, i prisutna je u više od 40 zemalja, na pet kontinenata.


U društvu evropskih izdavaca

Asocijacija medija Srbije 20. maja i zvanicno postaje clan Evropske Asocijacije novinskih izdavaca (ENPA). Odluka Izvršnog odbora, doneta na predlog predsednika ENPA Norvežanina Ivara Rusdala bice potvrdena na godišnjoj skupštini ENPA u Varšavi 19. i 20. maja. ENPA, koja ove godine slavi 50 godina od osnivanja okuplja nacionalne asocijacije novinskih izdavaca iz 23 zemalje clanice Evropske Unije i nacionalne asocijacije Norveške i Švajcarske. Sedište Evropske asocijacije novinskih izdavaca je u Briselu.


Konferencija evropskog ABC

U Budimpešti je sredinom maja održana godišnja konferencija evopskog ogranka globalne ABC federacije – IFABC Europe. Rukovodioci ABC organizacija iz zemalja Starog kontinenta su ovom prlikom razmenili informacije o situaciji na tržištima i razvoju nacionalnih organizacija, a bilo je reci i o aktivnostima Federacije na polju uspostavljanja globalnih standarda za odit digitalnih izdanja.

Važnost ove aktivnosti za rad evoropske izdavacke industrije najbolje ilustruje cinjenica da je od 10 nacionalnih ABC organizacija, clanova Komiteta za standarde digitalnih publikacija IFABC, šest sa evropskog kontinenta. Takode, na konferenciji je za predsednika IFABC Europe izabran Džordž Bolander, direktor HOI (holandski ABC), kome je ovo drugi mandat na toj poziciji. Dogovoreno je da se sledeca godišnja konferencija evopskih ABC organizacija održi u maju 2012. godine u Stokholmu. Domacin je švedski ABC – TS (www.ts.se).Rad na proširenju Federacije

Na godišnjoj konferenciji evropskih ABC organizacija oformljena je radna grupa zadužena za proširenje IFABC putem uspostavljanja nacionalnih ABC organizacija u zemljama u kojima one u ovom trenutku ne postoje.

Za clanove grupe su imenovani: Liviu Burlaku, generalni sekretar Matesz (Madarska), Manuel Sala, direktor OJDinteractiva (Španija) i Milan Kovacevic, izvršni direktor ABC Srbija.

Inicijalno, u fokusu radne grupe ce prvenstveno naci države na podrucju Afrike i Istocne Evrope.


Bez države u radu Saveta

Beograd - Država ni na koji nacin ne bi trebalo da ucestvuje u radu Saveta za štampu, jer je rec o samoregulatornom telu izdavaca i novinara, zakljucak je sa okruglog stola "Mediji u Srbiji" koji je sredinom maja organizovala novinska agencija Tanjug. Predsednik Saveta za štampu Dragan Bujoševic istakao je da je izabran upravo norveški model funkcionisanja ovog tela, kako bi se izbegla uloga države u njegovom radu.

On je dodao da ce, uz podršku Norveške, Savet za štampu u Srbiji finansirati izdavaci javnih glasila, kao i da ce Komisija za žalbe ovog tela moci sama da povezuje sukobljene strane - oštecene u medijima i one koji u medijima rade.


Neustavan registar javnih glasila

Ustavni sud Srbije proglasio je neustavnom odredbu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju kojom se ovlašcuje nadležni ministar da ureduje vodenje Registra javnih glasila.

Takode, Ustavni sud je ocenio i da podnošenje prijave za upis u Registar nije u saglasnosti sa Ustavom.


Promocija važnosti novina

Poštujuci rezultate istraživanja koji govore da je tokom 2010. godine 8 od 10 anketiranih Kanadana citalo novine svake nedelje, a da ih približno jedan od dva anketirana cita svakoga dana, Kanadska asocijacija novinskih izdavaca zapocela je novu oglasnu kampanju posvecenu promociji važnosti novina.

Kampanja je, pre svega, namenjana potencijalnim oglašivacima, može se pronaci i preuzeti sa sajta asocijacije a bazira se na podacima o vernosti citalacke publike kao i podacima o izuzetno visokom procentu odluka o kupovini donetih na bazi novinskih oglasa.


Ogroman rast posecenosti

Prema podacima ABC Velike Britanije, Mail Online postavio je novi rekord posecenosti sajta nekih od britanskih dnevnih novina. Broj od gotovo 66 miliona jedinstvenih posetilaca, dostignut u martu ove godine, je porast od 68% u odnosu na isti period prethodne godine, odnosno 29,6% u odnosu na februar 2011.

Drugoplasirani novinski sajt, Gardian.co.uk, je u martu posetilo 49,2 miliona jedinstvenih posetilaca, što je rast od 47,4% u odnosu na isti mesec prošle godine. adresi.


Irci se ne odricu štampe

Iako je Republika Irska jedna od zemalja EU kojoj preti bankrot, izdavaštvo nastavlja da cveta. Irci su retka nacija koja je ostala verna štampanim medijima pa tako od pocetka recesije nije zabeležen drastican pad tiraža. Najprodavanije je irsko izdanje The Sunday Timesa koji se mesecno proda u 111.000 primeraka a za njim slede Sun sa 78.000 i Daily Mirror sa 61.000. Iako ove brojke ne deluju impoznantno, treba imati u vidu podatak da Irska ima oko 4.5 miliona žitelja.

Samostalno na kioskeMagazin Red Bull Bulletin, koji izdaje proizvodac napitka Red Bull, dostupan je na kioscima u Nemackoj od 3. maja, po ceni od 3,5 evra. Ovaj magazin, koji ce se pojavljivati u prodaji svakog prbog utorka u mesecu, do sadaje u Nemackoj izlazio kao ekskluzivni dodatak u Franfurter Algemajne Cajtungu. Sadržaj je vezan pre svega za teme iz oblasti sporta i lifestyle-a. Pocetmo štampani tiraž za nemacko tržište bice 130.000 primeraka, a ukupan štampani tiraž u celom svetu premašice tri miliona primeraka.


Dostupno na Ipad-u


Dnevni list Franfurter Algemajne Cajtung je sada dostupan kao elektronsko izdanje za iPad. Dnevno izdanje ovog lista može se preuzeti na "digitalnom kiosku" vec uvece od 21.30 sati za naredni dan. Postoje dva nacina pregleda sadržaja lista. Jedan je brz i omogucava pregled osnovnih sadržaja po blokovima, dok se u drugom mogu videti svi sadržaji kao i u štampanom izdanju sa fotografijama i grafikama. Sa jednom funkcijom omoguceno je pretraživanje po zadatoj reci ili pojmu, koji se mogu memorisati i koristiti ubuduce. Prema oceni strucnjaka, ovo je do sada najnaprednija verzija aplikacije za pregled i citanje elektronskog izdanja novina.


U Indiji nema krize

Štampani mediji u Indiji nemaju problema sa padom tiraža, baš naprotiv. Kako je Indija jedna od retkih ekonomskih sila koja nije uzdrmana svetskom ekonomskom krizom, tiraž dnevnih novina je zabeležio znacajan rast. Najpopularniji indijski dnevni list NaiDunia je u poslednje dve godine podigao tiraž sa 500.000 na neverovatnih 800.000 dnevno. Slicna situacija je i u Latinskoj Americi gde je najveci rast tiraža zabeležen u Brazilu sa 29%, dok su mu za petama Kolumbija i Cile.

Copyright 2011 © ABC Srbija
Ako ne želite da primate naš newsletter kliknite ovde