Novinski oglasi presudni za kupovinu

Prema rezultatima istraživanja koje je objavila Newspaper Association of America (NAA), novinsko oglašavanje i novinski oglasi presudno utiču na planiranje kupovina, kupovinu, ili poručivanje najrazličitijih proizvoda.
Istraživanje pod nazivom "Kako Amerikanci kupuju i troše 2011." sprovedeno je na reprezentativnom uzorku i dalo je više nego ohrabrujuće rezultate za novinske izdavače, a oglašivačima još jednom potvrdilo snagu i uticaj oglašavanja u štampanim medijima.
Čak četvoro od pet Amerikanaca (79%) je izjavilo da se na potrošačke aktivnosti tokom proteklog meseca opredelilo zahvaljujući novinskim oglasima. Više od polovine (52 odsto) identifikuje novine kao medij uz čiju pomoć planiraju kupovinu.
Čak 72 procenta anketiranih izjavljuje da redovno ili povremeno čita novinske ogklase, a zanimljivo je da njih 38 odsto, koji za sebe kažu da nisu "čitaoci" odluke o kupovini donose na bazi oglasa objavljenih u novinama. NAA je neprofitna asocijacija koja na tržištu SAD i Kanade okuplja više od 2.000 listova.
Kompletan izveštaj o ovom zanimljivom istraživanju je moguće pronaći na sledećoj adresi.


U ovom izdanju:

Novinski oglasi presudni za kupovinu
Objavljeni martovski podaci
Godišnja konferencija
Godišnji odit u maju
Održan IAB forum
Sensa prijavljena za odit
Business Dialogue u CorD-u
Izveštaj o medijima u Srbiji
Doseg do 2/3 internet korisnika
Dobre vesti za New York Times
Najprodavanije novine u Americi
Naj magazini godine
Direktna veza


Objavljeni martovski podaci

Podaci o prodaji oditovanih izdanja tokom marta su dostupni članovima ABC Srbija putem online aplikacije na adresi www.abcsrbija.com/portal

Koristeći ovaj pristup, aktivan 24 sata dnevno, oglašivači, zaposleni u agencijama, medijski konsultanti, rukovodioci kompanija i izdavača i svi ostali zainteresovani učesnici na medijsko-marketinškom tržištu su u mogućnosti da po potrebi, za nekoliko sekundi, pristupe nezavisno verifikovanim informacijama od vitalnog značaja za donošenje poslovnih odluka i izradu preciznih analiza vezanih za oglašavanje, PR i uticaj putem medija.

Oditovane podatke o prodatim i štampanim tiražima, podeljene po regionima i državama, je moguće analizirati na godišnjem, kvartalnom, mesečnom ili dnevnom nivou, kao i izvoziti u Excel ili brojne statističko/analitičke softvere radi dalje upotrebe.

Mogućnosti i uslove učlanjenja u ABC, kao i neophodne kontakte, možete da pronađete na adresi www.abcsrbija.com.Godišnja konferencija

Budimpešta, odnosno mađarski ABC (Matesz) će biti domaćini redovne konferencije evropskog dela globalne IFABC federacije, 11. i 12. maja.

Sem predviđenog izbora novog predsednika Federacije za Evropu, koji će na tom mestu naslediti Džordža Bolandera, direktora holandskog ABC (HOI), rukovodioci ABC iz zemalja Starog kontinenta će diskutovati o brojnim pitanjima vezanim za standarde i razvoj odita štampanih i digitalnih medija.

Prezentacije iskustava u oditu digitalnih publikacija, kao uvod u razgovor o ovoj temi, održaće tri zemlje – Velika Britanija, Mađarska i Holandija. U prvom planu će biti praktični saveti i preporuke o proceduri sprovođenja odita obe vrste digitalnih izdanja (replika i ne-replika).
Potom će Belgija, Švajcarska i Finska održati prezentacije o svojim iskustvima na polju odita štampanih medija.Godišnji odit u maju

Redovni godišnji ABC odit svih izdanja će biti realizovan u drugoj polovini maja. Tom prilikom, angažovani revizori kompanije Baker Tilly će proveravati dokumentaciju koja se odnosi na poslovnu saradnju izdavača sa štamparijama, distriburerima i ostalim učesnicima u kanalima proizvodnje i distribucije štampe (veliki paketni kupci, lokacije besplatne distribucije i sl.).

Kako dnevne novine imaju dva redovna odita godišnje, za ovaj tip izdanja će se proveravati period od septembra 2010. do marta 2011. godine, dok će za sva ostala izdanja pod lupom revizora biti razdoblje od aprila 2010. do marta 2011, u cilju verifikacije izveštaja izdavača.

Revizija će obuhvatiti sledeće naslove dnevnih novina: Alo, Blic, Kurir, Politika, Pravda, Press, Sportski žurnal i Večernje novosti. Kada su u pitanju nedeljnici, proveravaće se dokumentacija za izdanja: Blic žena, Családi Kör (Porodični krug), Hello!, Puls, Scandal, Stil, Story i Svet. Mesečnici obuhvaćeni revizijom su: Blic žena kuhinja, Brava Casa, Bravo, Bravo Girl, Bravo ScreenFun, Casaviva, CKM, CorD, Cveće u domu, Dobra hrana, Grazia, Joy, Kontakt, Lepota i zdravlje, Maxi magazin, Moj stan, Moja beba, Pošalji recept, Progressive magazin, Sensa, Top zdravlje i TV novele.Održan IAB forum

Prvi forum Interactive Advertising Bureau Serbia, pod nazivom Digital Day 2011, je održan 20. aprila u Sava centru.

Ovaj događaj, podržan od ABC Srbija, je okupio više stotina predstavnika internet zajednice, oglašivača i medijskih agencija iz zemlje i regiona, omogućivši im da isprate predavanja i panele stručnjaka za poslovanje u digitalnom okruženju iz nekoliko evropskih država.

IAB Serbia je novoosnovana asocijacija koja se bavi promocijom i pružanjem aktivne podrške razvoju tržišta digitalnog marketinga.Sensa prijavljena za odit

Adria Media Serbia je potpisala ugovor o oditu svog mesečnog izdanja "Sensa", magazina za srećniji život.

Podaci o prodaji Sense od 1. januara 2011. godine nadalje će biti dostupni po okončanju procesa inicijalne revizije, početkom juna.

Ovo je dogovoreno na sastanku predstavnika Adria Media i ABC Srbija, održanom u aprilu, kada je Dr Alexander Teutsch, direktor Adria Media Serbia, najavio proširenje saradnje ABC i Adria Media od jeseni 2011.


Business Dialogue u CorD-u

Najnoviji broj CorD magazina izašao je sa specijalnim dodatkom CorD-Business Dialogue, koji će ubuduće biti sastavni deo ovog renomiranog magazina, posvećen isključivo poslovnim liderima, vestima i afirmativnim rubrikama koje treba da promovišu visoka dostignića domaćih i inostranih kompanija.
Business Dialogue, koji u svom sastavu ima i conference diviziju, ima cilj da razvija dijalog među liderima i kompanijama koji svoje poslovanje usmeravaju ka evropskim standardima i trendovima.


Izveštaj o medijima u Srbiji

U redovnom izveštaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svetu u prošloj godini, u odeljku o Srbiji, koji se odnosi na stanje u medijima, konstatovano je da je većina, kako štampanih tako i elektronskih medija, nezavisna i u privatnoj svojini, iako je država zadržala prilične medijske resurse.

Ukazano je takođe da privatizaciija lokalnih medija još nije dovršena, a da izveštaji o tome da vlast ugrožava slobodu govora i štampe uglavnom dolaze sa lokalnog nivoa i od pojedinaca koji javno ili privatno kritikuju vladu.

Ocenjeno je da RTS, uglavnom, objektivno izveštava o događajima, "iako vlada ima značajan uticaj na taj medij". Uočeno je da se mnoge TV stanice oslanjaju na vesti agencije Tanjug, uz napomenu da je ona u državnoj svojini.


Doseg do 2/3 internet korisnika

Prema istraživanju čije je rezultate objavila krajem aprila Newspaper Association of America (NAA), novinski izdavači u SAD su tokom prvog kvartala 2011. godine privukli ogroman broj korisnika na svoje web sajtove.
Istraživanje, koje je sprovela specijalizovana kompanija ComScore, pokazalo je da je u tom periodu novinske portale svakog meseca u proseku posetila publika od 108.3 miliona apsolutno jedinstvenih posetilaca, što čini gotovo dve trećine (63,9%) svih internet korisnika u SAD.

Demografsko ispitivanje je pokazalo da ovaj tip sajtova u velikom broju posećuju grupe koje su izuzetno interesantne oglašivačima – novinski sajtovi su privukli 60,4% populacije starosti između 25 i 34 godine, kao i 74,4% odraslih osoba iz domaćinstava sa godišnjim prihodom preko 100.000 dolara.

Više detalja o istraživanju moguće je pronaći na adresi.


Dobre vesti za New York Times

New York Times magazin (nedeljni dodatak New York Times-u) je zabeležio dvocifreni porast oglasnih prihoda tokom prvog kvartala ove godine. Rast od 10,5% u odnosu na prethodnu godinu objavila je Dženet Robinson, izvršni direktor Times Company, sredinom aprila.

Takođe, gospođa Robinson je izjavila da, svega tri nedelje od uvođenja naplate pristupa sadržaju internet sajta NYT, ovaj sajt ima preko 100.000 pretplatnika, što kompanijskom rukovodstvu pokazuje da su na dobrom putu, i paywall ostaje na snazi. Njegovo uvođenje je doprinelo i povećanju broja pretplatnika na štampano izdanje (koji automatski dobijaju pun pristup sajtu).Najprodavanije novine u AmericiThe Wall Street Journal su i dalje najprodavanije novine u SAD, objavio je početkom maja američki ABC. Ukupno prosečno prodati tiraž ovog naslova je porastao za 1,2% u martu 2011. u odnosu na mart prošle godine, dostigavši 2.117.796 primeraka.

Takođe, broj pretplatnika na elektronsko izdanje je uvećan za čak 21,9%, na 504.734 pretplatnika u martu ove godine.


Naj magazini godine


Adweek je krajem aprila objavio listu najuspešnijih i najuticajnijih magazina godine na američkom tržištu, koristeći pri analizi informacije preuzete od ABC-a, Publisher Informations Bureau-a, GFK i još nekoliko izvora.

Na prvom mestu nalazi se Food Network magazine, čiji tiraž je skočio na 1,3 miliona primeraka tokom protekle dve godine, otkako je konkurentski Gourmet zatvoren zbog lošeg poslovanja.

Drugoplasirani je Marie Claire, na trećem mestu je Elle Decor, četvrtom Wired, a petom CQ. Kompletnu listu deset najbolje rangiranih izdanja, sa obrazloženjima, je moguće pronaći na sledećoj adresi.

Direktna veza

Magazin Glamour planira da u septembarskom izdanju odštampa 2D kodove na oglasnim stranama koji će omogućiti čitaocima da preko mobilnih telefona "lajkuju" strane na Facebook-u koje pripadaju oglašivačima. Ovo je korak dalje u galopirajućem razvoju 2D kodova, koji daju sve veću interaktivnost štampanim magazinima na američkom tržištu, nailazeći na odličan odziv čitalaca i interesovanje oglašivača.

Primera radi, čitaoci su koristili ove kodove preko 120.000 puta u specijalnom izdanju magazina Sports Ilustrated posvećenom kupaćim kostimima u 2011. godini – svaki klik je zainteresovane dovodio do nove ponude oglašivača, specijalnog popusta, nagradne igre...

Copyright 2011 © ABC Srbija
Ako ne želite da primate naš newsletter kliknite ovde