Liderska pozicija novinskog oglašavanja

Novine su zadržale poziciju medija broj jedan za oglašavanje na Novom Zelandu i tokom 2010. godine.

Sa 627 miliona dolara prihoda od oglasa, novinsko-izdavačke kompanije su nadmašile drugoplasirani medij – televiziju – za 3,3 procenta.

Predsednik novozelandskog udruženja novinskih izdavača, Majkl Mur, izjavio je da postignuti rezultat reflektuje postojanu moć štampanih medija.
- Novozelanđani vide novine kao najkredibilniji izvor informacija. I kada odlučuju šta će da kupe i gde će da kupe, više potrošača koristi novine u procesu odlučivanja nego bilo koji drugi medij – dodao je gospodin Mur.

U ovom izdanju:

Liderska pozicija novinskog oglašavanja
Ispravka odgovora na Upitnik EK
Trka za Japan
Skok profita
Torte i kolači u oditu
Rast oditovanih sajtova
Prodaja na pomolu
Egipćani se odrekli režimskih novina
Aktiviran paywall
Nova digitalna izdanja
Plati koliko želiš
Digitalni in-flight magazini
Novi generalni sekretar IFJ
Presuda preti da ugasi "Danas"
Štetan program samo posle ponoći

Ispravka odgovora na Upitnik EK

U Srbiji postoji organizacija koja po međunarodno priznatim standardima utvrđuje posećenost bioskopa, pozorišta, sportskih priredbi i ostalih javnih manifestacija. U tim smislu, netačan je negativan odgovor Kancelarije za evropske integracije na upitnik Evropske komisije, u poglavlju 10 (Informaciono društvo i mediji), pitanje 82, koje je glasilo "Da li postoji zvaničan sistem kojim se utvrđuje broj prodatih karata u zvanično priznatim bioskopima na nacionalnom nivou?"

To je jedna od osnovnih delatnosti ABC organizacija širom sveta, i ABC Srbija je kao takvu sprovodi, u skladu sa globalno prihvaćenim standardima, propisanim od Međunarodne federacije ABC (www.ifabc.org).

Ispravku i dopuni informacije smo prosledili Milici Delević, direktorki Kancelarije za evropske integracije, 9. februara, uz molbu da se uvrsti u dopunu odgovora Evropskoj komisiji. Do danas, nismo dobili odgovor, niti bili u mogućnosti da dođemo do gospođe Delević, i nakon višestrukih pokušaja i kontakata sa njenim najbližim saradnicima. U interesu napretka Srbije u procesu evropskih integracija, očekujemo od Kancelarije da se navedena izmena informacije dostavi Evropskoj komisiji.

Trka za Japan

Humanitarna trka CorD Charity Masters se organizuje u okviru Beogradskg maratona i ove godine, sedmi put zaredom.

U skladu sa tradicijom, za svaki pretrčani kilometar svaki učesnik će da obezbedi najmanje 500 dinara od sponzora, kompanije u kojoj radi, svojih prijatelja, kolega...

Novac će biti doniran humanitarnim organizacijama po izboru učesnika, a CorD apeluje da se novac uplaćuje na račun pomoći Japanu.

Trka počinje 17. aprila u 10 časova, a više detalja o mogućnostima učešća se nalazi na internet adresi AIM-a.


Skok profita

Zahvaljujući oporavku tržišta oglašavanja i uštedama postignutim spajanjem štampanih i digitalnih aktivnosti, Telegraph Media Group je tokom 2010. godine zabeležio uvećanje profita od čitavih 11% u odnosu na prethodnu godinu, dostigavši cifru od gotovo 60 miliona funti.

Ukupan promet je porastao za 2,1%, na 323 miliona funti. Tiraž, prihodi od digitalnih izdanja i ostalih maloprodajnih kategorija su takođe zabeležili rast u poređenju sa 2009. godinom.

Torte i kolači u oditu

Kvartalni časopis "Torte i kolači" je prijavljen za odit ABC Srbija.

Izdavač Color Media Special je potpisao ugovor za oditovanje njegovog tiraža počev od prvog broja, koji je izašao 1. decembra 2010. godine.

Rast oditovanih sajtova

Svi web sajtovi uključeni u odit ABC Srbija su zabeležili značajan rast posećenosti, broja jedinstvenih posetilaca i broja pregledanih strana tokom proteklih šest meseci.

Poređenje marta ove sa septembrom 2010. godine pokazuje da je broj poseta porastao u rasponu od četiri do rekordna 93 procenta (koliko je porasla posećenost Burek foruma). Slično su se kretali i ostali ključni pokazatelji posećenosti – broj jedinstvenih posetilaca i broj pregledanih strana. Tokom marta ove godine, ABC web odit sistem je prosečno dnevno beležio preko 2,3 miliona poseta i 1,5 miliona posetilaca na praćenim sajtovima, koji su svakodnevno pregledali oko 17 miliona strana.

Takođe, izveštaji o prodaji oditovanih izdanja tokom februara 2011. godine su dostupni u print odit aplikaciji na našem sajtu.

Prodaja na pomolu


Po još uvek nezvaničnim informacijama koje dolaze iz BBC-a, velika je šansa da nemački izdavač Bauer postane novi vlasnik njihovog magazinskog odeljenja, koje je zaslužno za uspešno poslovanje čak 34 štampana naslova.

BBC Worldwide je proces prodaje magazinskog biznisa pokrenuo u aprilu prošle godine, tražeći jednog kupca za sva izdanja. Sem Bauera, u igri je još nekoliko velikih kompanija, ali po svoj prilici Nemci su sve bliži preuzimanju kvalitetnog i profitabilnog magazinskog portfolija – godišnji profit BBC Magazines je, gledano krajem marta, porastao za 13,6% u odnosu na prethodnih 12 meseci.

Egipćani se odrekli režimskih novina

Revolucija u Egiptu pokazala je da se digitalni mediji mogu efikasno koristiti za razmenu informacija kada su drugi kanali komunikacije kontrolisani od strane vladajućeg režima.

Egipatska "social media" revolucija dobila je još jednu žrtvu - nekadašnje prorežimske dnevne novine al-Ahram danas su suočene sa strmoglavim padom prodaje i neminovnim smanjenjem tiraža.

Pre pada režima Hosnija Mubaraka, al-Ahram je tvrdio da ima tiraž od 800.000 tokom radne nedelje, odnosno 1.000.000 petkom koji je neradni dan.

Kako su se Egipćani okrenuli novim nezavisnim medijima, al-Ahram danas ne prodaje više od 140.000 primeraka dok se tiraž nezavisnog al-Shorouk popeo na 150.000 prodatih primeraka dnevno.

Aktiviran paywall

Mescima očekivano uvođenje pretplate na digitalno izdanje New York Times-a se konačno dogodilo krajem marta. Pretplatnicima je ponuđen pristup sadržajima sajta NYTimes.com plus aplikacija za mobilne telefona za 15 dolara mesečno, ili pristup sajtu plus aplikacija za tablet uređaje za 20 dolara mesečno.

Digitalni paywall će biti prilično fleksibilan – onima koji nisu pretplatnici će biti dostupno 20 besplatnih članaka mesečno, kao i sekcija "Top News" u pristupu preko mobilnog telefona i tableta – sve ostalo će se plaćati. Ipak, predstavnici kompanije najavljuju mogućnost da bude dostupno više (ili manje) besplatnog materijala u budućnosti, u zavisnosti od kretanja oglasnih prihoda.

Nova digitalna izdanja

Specijalizovani magazini za iPad i iPhone postaju sve popularniji te ne čudi informacija da je Condé Nast Digital Britain odlučio da proširi svoju digitalnu ponudu. Pored Vogue-a svoja digitalna izdanja dobiće Wired koji će biti mesečnik i biće dostupan već početkom maja kao i GQ, koji će debitovati u APP Store-u u julu.

Očekuje se da će broj preuzetih digitalnih magazina preći 10.000. Izdavač je takođe istakao da su u planu i izdanja za druge platforme poput BlackBerry-a i Androida što će se najviše dopasti vlasnicima popularnih tableta nove generacije.

Plati koliko želiš

Nakon što je poznati sastav Radiohead svojim fanovima ponudio album In Rainbows po ceni koju sami odrede, sličan metod naplate primenjuje i grupa autora koja je izdala digitalni fudbalski magazin The Blizzard. Ovo kvartalno izdanje dostupno je fudbalskim fanovima širom sveta po ceni koju sami odrede. Nulto izdanje, kako je nazvan prvi broj, za samo sat vremena zardio je nekoliko hiljada funti što ne bi trebalo posebno da čudi jer za The Blizzard pišu ugledni sportski novinari iz The Guardiana i Times-a. Izdavač najavljuje da bi se štampano izdanje mogli naći u prodaji početkom juna sa cenom od oko pet funti.

Digitalni in-flight magazini

Kako bi redukovali troškove za gorivo, Air Singapore je svoja štampana izdanja magazina pretvorio u digitalni oblik.

Kompletna ideja potekla je iz jednostavne činjenice da kada se više od 11 kg papira, koliko su teški svi magazini u jednoj letelici, izbaci iz aviona, ušteda godišnje može da premaši 440.000 dolara.

U saradnji sa SmartPapers Aviation urađene su replike štampanih izdanja koja se sada u digitalnom obliku reprodukuju na ekranima smeštenim na poleđini sedišta.

Novi generalni sekretar IFJ


Brazilska novinarka i sindikalna aktivistkinja Elizabet Kosta izabrana je za novog generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara (IFJ), navodi se u saopštenju Udruženja novinara Srbije. Na tom mestu zameniće Ejdena Vajta, koji je 24 godine obavljao ovu funkciju.

Presuda preti da ugasi "Danas"

(Izvor: Blic) Dnevni list "Danas" osuđen je da plati astronomsku kaznu zbog navodne povrede ugleda i časti trojice policajca iz Požarevca i moraće još da plati i kazne "Kurira" i "Glasa javnosti". Izborom da "Danas" plati sumu od čak 942.000 dinara i za sva tri lista otvara sumnju da se iza svega krije namera da se ovaj dnevni list uguši.

Zoran Panović, glavni urednik lista "Danas", kaže da sa određivanjem ovako velike sume i još obavezom da njegov list plati za sve dovodi u pitanje opstanak ovih novina.

Danas" mora da plati za druga dva lista, a da posle potražuje od njih. Kako da potražujemo od "Glasa javnosti", kada više ne postoje kao novine. Nemam ništa protiv ta dva lista, ali je besmisleno da mi plaćamo za njih. Neverovatno je da "Danas" nije dobio nijedan spor, kada nas neko tuži da je pretrpeo duševne patnje - kaže Panović.

Štetan program samo posle ponoćiProgramski sadržaj koji je kategorizovan kao sadržaj koji može da naškodi mentalnom, moralnom ili fizičkom razvoju maloletnika i koji mora da nosi oznaku "18", emiter može emitovati samo u periodu od ponoći do šest sati ujutro, navodi se u obavezujućem uputstvu o ponašanju emitera koje je donela Republička radiodifuzna agencija (RRA).

Copyright 2011 © ABC Srbija
Ako ne želite da primate naš newsletter kliknite ovde