Logo

Globalni oporavak štampe

Globalni oporavak stampeIstraživanje koje je sproveo The Pew Project for Excellence in Journalism (PEJ) pokazuju znake oporavka štampanih medija u svetu.

Iako se stanje ne može porediti sa onim početkom veka, situacija je znatno stabilnija nego početkom ekonomske krize 2008. godine.

Tokom prethodne godine nije prestao da izlazi ni jedan veliki magazin, dok The Wall Street Journal ima povećanje prodaje za 1.82%. Velikih otpuštanja nije bilo, dok su pojedine organizacije poput Bloomberga i AOL-a zaposlile nekoliko stotina novinara.

Najbolja situacija je bila u Aziji i Africi gde je prodaja štampanih medija značajnije porasla.

U ovom izdanju:

Globalni oporavak štampe
Konkurs za milione
Paywall se ipak isplati
Stabilan rast prihoda magazina
Država guši štampane medije
Nova struktura i logo
Stižu ćirilični domeni
Konkurs za fotografiju godine
Udar na štampu i internet
Južnoamerički rast
Info sajtovima se veruje
Put ka dodatnom profitu
Rupert Mardok ušao u 80-u

Konkurs za milione

Konkurs za milione(Izvor: Dnevnik) Vlada Vojvodine je ove godine za pomoć pokrajinskim medijima namenila 48 miliona dinara. Konkurs je zvanično otvoren sredinom marta, objavom u novosadskom Dnevniku, a mediji zainteresovani za dobijanje sredstava mogu sa kvalitetnim projektima da konkurišu sve do 15. novembra.

Od ukupnog budžeta, 23 miliona dinara su namenjena sufinansiranju projekata javnog informisanja, 23 miliona dinara su predviđena za sufinansiranje tehničko tehnološkog opremanja elektronskih medija, dok će preostala dva miliona dinara biti usmerena na unapređenje profesionalnih standarda.

Paywall se ipak isplati

Mnogi su se zapitali kakva će biti budućnost online izdanja dnevnih novina koja su uvela takozvane paywall-ove, odnosno počela sa naplatom pristupa vestima na sajtu. Po istraživanju agencije Promise, siguran profiter u ovoj igri su oglašivači.

Poredeći aktivnosti korisnika koji plaćaju pretplatu na sajtu britanskih dnevnih novina The Times i dva popularna neimenovana portala koji nude besplatan sadržaj, došlo se do zaključka da su čitaoci The Times-a mnogo aktivniji, pozitivnije reaguju na brendove i usluge koje se promovišu i očekuju viši kvalitet samog sadržaja.
Stabilan rast prihoda magazina

Stabilan rast prihoda magazinaIndustrija magazina u SAD zabeležila je rast prihoda od oglašavanja u 2010. godini od 3,1%, što je prvi pozitivan razultat na godišnjem nivou od 2007.


U poslednjem kvartalu 2010, zabeležen je porast advertajzing prihoda od 4,2% i uvećanje broja oglasnih strana od 3,5% u poređenju sa poslednjim kvatralom 2009, što je bio treći kvartal zaredom u kome su se uvećala oba ova parametra.


"Porast oglašavanja u magazinima tokom prošle godine odražava snaženje ekonomije i poverenje koje oglašivači i marketari imaju u marketinške brendove", izjavio je Endrju Jung, direktor marketinga Asocijacije magazina (MPA).

Država guši štampane medije

Drzava Dok elektronski mediji sa nacionalnom frekvencijom permanentno krše važeći Zakon o oglašavanju, što im omogućava da dampinguju cene i urušavaju medijsko tržište, nacrt novog zakona ne rešava nastale probleme, nego ih još ozakonjuje, piše nedeljnik "NIN".

Prema Nacrtu zakona o oglašavanju, koji je u proceduri, elektronski mediji dobiće još više prostora za oglašavanje, čime se dodatno guše novine. Finalnu verziju Nacrta nije napravila radna grupa koja je za to imala mandat, nego administracija doskorašnjeg Ministarstva za trgovinu i usluge.

Nova struktura i logo

ABC logoABC Velike Britanije je promenio strukturu poslovanja i vizuelni identitet, implementirajući digitalne medije i inovacije u srce poslovanja. Iako je odit štampanih medija i dalje kamen temeljac njegovog poslovanja, oko 30% prihoda ABC UK dolazi iz digitalne sfere, sa tendencijom stalnog rasta. Dosadašnji "digitalni" brend ABCe je integrisan u matični brend ABC, a Ričard Fon, direktor ABCe, je postavljen za izvršnog direktora za komunikacije i inovacije.

"Kako se medijska industrija razvija sa povećanim naglaskom na digitalne medije, i mi činimo isto. Reorganizacija ABC-a će dodatno integrisati našu ekspertizu u štampanim i digitalnim medijima, olakšavajući našim klijentima poslovanje sa nama", izjavio je ovim povodom Džeri Vrajt, izvršni direktor ABC UK i predsednik Međunarodne federacije ABC.

Stižu ćirilični domeni

Registracija internet domena na ćirilici "srb" treba da počne od 15. maja, a cilj je da do kraja godine bude najmanje 10.000 ćiriličnih domena, najavio je Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS).

Kako je istaknuto, RNIDS je 11. februara poslao dokumentaciju organizaciji IANA za delegiranje upravljanja "srb" domenom, a podršku za to pružilo je više od 20 organizacija. Vojislav Radić, koordinator Radne grupe za pravila upravljanjem "srb" domenom, istakao je da će tokom prve godine ćirilični domen biti besplatan uz registraciju "rs" domena, a da će dodela domena trajati šest meseci.

Konkurs za fotografiju godine

BetaNovinska agencija Beta je raspisala i ove godine konkurs za najbolju novinsku fotografiju godine.

Fotografije moraju biti snimljene u jugoistočnoj Evropi tokom 2010. godine ili 2011, do kraja trajanja konkursa, odnosno do 21. aprila, kada ističe rok za prijave.

Svaki učesnik konkursa može poslati najviše pet fotografija, maksimalne veličine 3MB, u JPEG formatu. Uz svaku fotografiju treba da stoji ime autora, naziv fotografije, kao i mesto i vreme kada je snimljena. Fotografije treba poslati na adresu betafotokonkurs@gmail.com.

Udar na štampu i internet

Udar (Izvor:Danas) Mediji i novinari u Srbiji posebno su pogođeni ekonomskom krizom, a dve trećine medija, prema poslednjem upitniku, smatra da je izloženo ne samo finansijskim već i političkim pritiscima, saopštili su na tribini u organizaciji Društva novinara Niša šefica i pravni savetnik Odeljenja za medije Misije OEBS u Srbiji Dragana Solomon i Miroslav Janković.

Ovom prilikom, Solomon i Janković su ocenili da je izuzetno veliki udar na štampane medije i internet, koji inače kao ogromni virtuelni prostor još uvek nije regulisan etičkim pravilima.

Južnoamerički rast

JugNovinsko-izdavački posao cveta u Južnoj Americi, navodi svetska asocijacija izdavača.

- Zaboravite sve one proroke koji kažu da su novine osuđene na propast – izjavio je sredinom marta Kristof Ris (Christoph Riess), prvi čovek svetske asocijacije novina i novinskih izdavača (WAN-IFRA), na regionalnoj konferenciji u Bogoti.

Sveukupni tiraž u Južnoj Americi je povećan za 5,1%, sa 13 na 14,1 miliona u periodu između 2005. i 2009. godine, dok su istovremeno novinski prihodi porasli za čitavih 65%.

Info sajtovima se veruje

Istraživanje koje su sproveli Association of Online Publishers i Gfk NOP pokazuje da korisnici u Velikoj Britaniji bolje reaguju na reklame na info sajtovima nego na popularnim društvenim mrežama.

Studija "The New Rules of Engagement" sprovedena je na renomiranim sajtovima kao što su online izdanja dnevnih novina i magazina, na popularnim portalima Yahoo i MSN kao i društvenim mrežama Facebook i MySpace. Od 1.340 osoba koje su učestvovale u instraživanju, 59% ispitanika je odgovorilo da više veruje reklamama na info sajtovima nego onim na društvenim mrežama

Put ka dodatnom profitu

Kompanija Hearst Magazines je imenovala Dejvida Kanga za
novostvorenu poziciju "Creative Director, Contents Extensions", sa zadatkom da pronađe dodatne načine ostvarivanja profita korišćenjem raspoloživog sadržaja, pored standardnog "jednokratnog" objavljivanja u magazinima.

Mada magazini već godinama rade na "životu posle strane", kroz izdavaštvo knjiga, lansiranje licenciranih proizvoda i slične aktivnosti, predsednik Hearst Magazines-a, Dejvid Karej, želi da one postanu simultanije, više preduzetnički orijentisane i sistematičnije, po uzoru na filmski biznis.

Rupert Mardok ušao u 80-u

Mardok
Medijski mogul Rupert Mardok napunio je 80 godina, i ne pokazuje nikakvu nameru da uspori ili napusti poslovanje. Na ovoj fotografiji iz 1969. godine proverava tek odštampani primerak svog dnevnog lista The Sun.

Copyright 2011 © ABC Srbija
Ako ne želite da primate naš newsletter kliknite ovde