ABC Srbija - Newsletter No. 53

U ovom izdanju - 09/03/2011
• Postavljeni januarski izveštaji
• Verano u ABC Srbija
• Danas.rs u web oditu

• Svetska iskustva iz digitalnog biznisa
• Pripreme za godišnju konferenciju
• Prezentacija u Vašoj kompaniji

• Magazin koji čita misli

• Lansiran One Pass
Postavljeni januarski izveštaji

Podaci o prodaji oditovanih naslova tokom januara su dostupni u print odit aplikaciji na našem sajtu (www.abcsrbija.com/portal). Podaci o prodaji magazina Grazia će biti dostavljeni naknadno.

Verano u ABC Srbija

Kompanija Verano je postala član ABC Srbija. Delatnost ove privatne holding kompanije se sprovodi u sledećim oblastima poslovanja: građevinarstvu, nekretninama, automobilskoj industriji, trgovini, prehrambenoj industriji, ugostiteljstvu i turizmu.

Pored Srbije, kompanija je prisutna i na tržištima Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Grčke, objedinjujući 57 preduzeća sa više od 5.000 zaposlenih.
Danas.rs u web oditu

Izdavač Dan Graf je potpisao ugovor o pristupanju u web članstvo ABC Srbija, odnosno oditu sajta dnevnih novina Danas na adresi www.danas.rs.

Podaci o posećenosti sajta Danasa će biti dostupni svim članovim ABC Srbija po okončanju tehničko probnog perioda, odnosno posle 21. marta.
Svetska iskustva iz digitalnog biznisa

Prvi regionalni New Media Expo organizuju ABC Srbija i Business Dialogue u beogradskom hotelu Continental 30. juna i 1. jula.

Ovaj događaj će se sastojati od sajamskog i muzejskog dela, prostora za kompanijske prezentacije, VIP sastanke i konferecijskog programa, u kojem će biti obrađene teme poput interakcije društvenih i tradicionalnih medija, mobilnog i affiliate marketinga, mitologije i ROI društvenih mreža i sl.

U toku je selekcija i pregovori za definisanje konačne liste gostiju, govornika i predavača iz Velike Britanije, SAD i drugih zemalja.

Broj učesnika na skupu je ograničen a kompanije koje su zainteresovane za bilo koji segment New Media Expo treba da kontaktiraju ABC Srbija (m.kovacevic@abcsrbija.com).
Pripreme za godišnju konferenciju

Godišnja konferencija evropskog dela Međunarodne federacije ABC (IFABC) će biti održana 11. i 12. maja u Budimpešti. Tom prilikom, biće obrađene teme vezane za ključne oblasti aktivnosti ABC organizacija na evropskom kontinentu: odit digitalnih publikacija, razvoj odita štampe, internet odit, kao i pitanja vezana za funkcionisanje federacije, odnosno izbor novog predsednika IFABC Europe.

Prezentacija u Vašoj kompaniji

ABC Srbija organizuje polusatne prezentacije načina funkcionisanja sistema print i online odita i korišćenja oditovanih podataka u kompanijama zainteresovanim za uključivanje u ABC sistem.
Za racionalizaciju ulaganja u marketing, od ključnog značaja je stalni pristup verifikovanim podacima o tiražima štampanih medija i posećenosti internet sajtova u Srbiji. Članstvo u ABC Srbija omogućava direktan pristup ovim važnim informacijama.

Svi zainteresovani za besplatnu prezentaciju mogu da pošalju zahtev za istu putem sledećeg linka. Molimo Vas da navedete osnovne podatke o firmi u čije ime šaljete zahtev: naziv, adresu, kao i ime, prezime i broj telefona kontakt osobe.
Magazin koji čita misli

Danas je lansiran prvi inteligentni magazin na svetu, razvijen od strane istraživača laboratorije za računarsku inteligenciju Univerziteta Britanske Kolumbije, pod nazivom Zite.

Besplatni magazin radi na iPad platformi, u stanju je da upamti navike čitaoca i personalizuje sadržaj, prikazujući ga u skladu sa njegovim interesima – šta voli da prati na društvenim mrežama, da li ga interesuju duge novinarske forme, da li želi da mu se prikažu tekstovi o hrani ili sportu...

Više informacija o ovoj inovaciji je moguće pročitati na adresi http://edition.cnn.com/2011/TECH/innovation/03/09/zite.fast.company/.

Lansiran One Pass

Neposredno nakon Apple platforme za online pretplatu, Google je sredinom februara lansirao dugo očekivani sistem One Pass, koji omogućava izdavačima da sami određuju uslove pod kojima će biti dostupan njihov digitalni sadržaj. Izdavači kontrolišu način na koji korisnici mogu da plaćaju pristup sadržaju, i određuju svoje sopstvene cene.

Među prvim izdavačima koji su usvojili novu platformu su nemačke kuće Axel Springer AG, Focus Online i Stern.de. Za razliku od rivalske Apple-ove platforme, čije korišćenje košta izdavače 30% prihoda, kog Google-a je taj procenat 10%. Više informacija je dostupno na http://www.google.com/landing/onepass.
Sva plaćanja na jednom mestu

Američki izdavački džin Hearst pokrenuo je početkom marta servis koji omogućava korisnicima da putem interneta plate račune i upravljaju svojim pretplatama na magazine.

Putem besplatnog servisa na adresi www.manilla.com, koji je još uvek u beta fazi, korisnici mogu da upravljaju svojim finansijama sa jednog mesta, eliminišući potrebu za mnogobrojnim šiframa. Po navodima kompanije Hearst, Manilla obezbeđuje „organizovan pregled svih trenutnih informacija o bankovnim računima, podsetnike za plaćanje računa i doživotno besplatan prostor za pohranjivanje svih izvoda, obaveštenja, ponuda i računa“.
Novine najbolje prodaju automobile

Prema istraživanju čije rezultate je nedavno objavila Kanadska Novinska Asocijacija, novine i magazini su najbolji prodavci automobila u Kanadi.

Naime, svake godine se sprovodi istraživanje koji mediji najsnažnije utiče na donošenje odluke da potencijalni kupac poseti auto salon radi kupovine novog četvorotočkaša. Prema rezultatima, koje saopštavaju Kanađani, više od  70  odsto anketiranih je izjavilo da su konačnu odluku o odlasku u salon doneli na bazi informacija – oglasa koje su videli u novinama ili magazinima, bez obzira da li je reč o njihovim štampanim ili onlajn verzijama.

Posebno je značajno što je ovaj trend najizraženiji kada je reč o ponašanju kupaca odnosno čitalaca o poslednjoj sedmici pred odlazak kod prodavca.

Ulazak na kinesko tržište

Kompanija Bloomberg Businessweek je potpisala ugovor sa Modern Media Holdings Limited o pokretanju magazina Bloomberg Businessweek u Narodnoj Republici Kini. Ugovor će omogućiti proširenje dometa ovog naslova, koji će u Kini izlaziti kao mesečnik, donoseći materijal pripremljen od strane 2.300 Bloomberg-ovih novinara, od kojih je preko 100 stacionirano u Kini.

Sadržaj posvećen lokalnim finansijskim i poslovnim temama će proizvoditi Modern Media Holdings Limited, jedna od vodećih medijskih kompanija u Kini.

Inače, Bloomberg Businessweek globalno je zabeležio povećanje broja oglasnih strana od čak 67% u januaru ove godine u odnosu na isti period 2010, kao i 37.000 dodatnih pretplatnika u drugoj polovini 2010. u odnosu na drugu polovinu 2009. godine.
AUDIT BUREAUX OF CIRCULATIONS SERBIA
Deligradska 24, 11000 Beograd, Srbija, Phone (+381 11) 26 44 700,
e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com, Link za odjavu sa liste
Copyright © ABC Srbija, 2011. - ABC Newsletter br.53 je poslat na 3758 adresa