ABC Srbija - Newsletter No. 51

U ovom izdanju - 09/02/2011
• Svet u (inter)akciji
• Postavljeni decembarski izveštaji
• Centroproizvod postao vlasnik "Štampa sistema"

• Event audit
• Baze koje povezuju
• Investicija od 651 milion evra u štampu

• Baza podataka sa 3,2 miliona CV-a

• Porast tiraža od 33%
Svet u (inter)akciji

ABC Srbija nastavlja sa organizovanjem velikih skupova namenjenih medijima. Posle Media Summita, prošle godine, kada je preko 130 medijskih lidera iz regiona selo za isti sto u Continental hotelu, već 30. juna i 1. jula ABC i Business Dialogue (www.business-dialogue.eu)  organizuju prvi regionalni New Media Expo&Conference.

Kao i uvek do sada, ABC ovim želi da otvori medijsko tržište Srbije prema regionu, Evropi i svetu, kao i da profesionalcima iz oblasti novih medija približi znanja, iskustva, praksu i standarde najvećih svetskih autoriteta iz ovih oblasti.

New Media Expo&Conference(NME&C)  je ove godine posvećen „novim“ medijima – digitalnim i interaktivnim, a sadrži dvodnevnu konferenciju, sajamski deo, kao i deo za prezentacije novih projekata, proizvoda i usluga.

Do sada su svoje prisustvo potvrdila poznata imena: Stephen Herrmann, glavni urednik BBC Online News, Dawid Brewer, direktor Media Ideas International, pokretač BBC Online News i CNN.com EMEA, jedan od najcenjenijih svetskih medijskih konsultanata i drugi svetski, regionalni i domaći autoriteti.

Obezbeđena je posebna pogodnost interakcije sa predavačima za goste VIP salona, jer će biti u prilici da čuju i Tal Navarro, poznatu blogerku, internet preduzetnika i stručnjaka za društvene mreže i affiliate marketing, koja obavlja dužnost Head of Social Media u Adler Chomski Group/Grey Israel.

U toku je selekcija i pregovori za derinisanje liste gostiju, govornika i predavača iz Velike Britanije, SAD i drugih zemalja.

Konferencija će biti ispraćena izložbom najnovijih tehničko-tehnoloških dostignuća iz oblasti „novih medija“, ali i onoga što smo ostavili iza nas, kao što je prvi „kompjuter“ u izdavačkoj industriji Srbije i drugi eksponati (javite se, ukoliko mislite da bi Vaši ekponati bili zanimljivi za učesnike NME&C).

Broj učesnika na ABC skupovima je uvek ograničen. Kompanije koje su zainteresovane za bilo koji segment NME&C treba da kontaktiraju Milana Kovačevića, izvršnog direktora ABC Srbija, (m.kovacevic@abcsrbija.com), kako bi dobili sve potrebne detalje.

Više informacija o ovom događaju će biti dostupno u naredne dve nedelje putem našeg sajta i ovog Newsletter-a.
Postavljeni decembarski izveštaji

Izveštaji o prodaji oditovanih naslova tokom decembra 2010. godine su dostupni u print odit aplikaciji na našem sajtu (www.abcsrbija.com/portal). Ukoliko još uvek niste član ABC Srbija, a ovi podaci su Vam potrebni u svakodnevnom poslovanju, pozivamo Vas da posetite naš sajt na adresi www.abcsrbija.com i saznate više ABCS i mogućnostima učlanjenja.

Dodatni prikaz web odita

Tokom aktivnosti na povećanju kapaciteta aplikacije za prikaz na centralnom web odit serveru, prikaz rezultata odita sajtova merenih preko dodatnih servera će privremeno biti omogućen na adresi www.abcsrbija.com/app. Za pristup podacima svi članovi mogu da koriste svoje korisničko ime i šifru, a za eventualna pitanja vam stojimo na raspolaganju putem telefona 011/26 44 700.

Centroproizvod postao vlasnik "Štampa sistema"
Kupovinom „Štampa sistema”, kompanija Centroproizvod a.d. postala je novi vlasnik ovog preduzeća, koje je do sada bilo deo WAZ Media Group.

Nova kompanija će ubuduće poslovati pod imenom Centro Štampa.

Event audit

Event odit, servis koji je ABC Srbija upravo pokrenula, u skladu sa međunarodno utvrđenim kriterijumima, pruža priliku organizatorima kulturnih, političkih, sportskih i drugih dešavanja da obezbede sertifikate posećenosti i oglasnih potencijala manifestacija koje pripremaju. Na taj način, povezivanje sa oglašivačima će proteći u atmosferi poverenja i obostrano korisne saradnje.

ABC Srbija je ujedno poslala pismo Kancelariji za evropske integracije, radi dopune odgovora na upitnik Evropske komisije o postojanju merodavnog tela za praćenje posećenosti bioskopa. Predloženo je da se Evropska komisija obavesti da i u Srbiji postoji organizacija koja sprovodi praćenje posećenosti bioskopa, pozorišta, utakmica, izložbi i drugih javnih događaja u skladu sa globalno prihvaćenim svetskim standardima, koje koriste gotovo sve evropske zemlje.
Baze koje povezuju

Pored već postojećeg besplatnog Kataloga štampanih medija (www.abcsrbija.com/katalog), koji omogućava pronalaženje osnovnih podataka o svim štampanim izdanjima u Srbiji, veliki broj sličnih baza iz ostalih poslovnih delatnosti će uskoro biti dostupan na novom sajtu www.database.rs. Dnevno ažurirani podaci, podeljeni po delatnostima, sektorima, zemljama porekla kompanija... su namenjeni svima koji žele da se na najefikasniji i najbrži način povežu sa potencijalnim poslovnim partnerima.

Investicija od 651 milion evra u štampu

Hearst Corporation privela je kraju razgovore o kupovini internacionalne štampe i magazina koje poseduje kompanija Lagardere, a licencnim pravima raspolaže britanska izdavačka kuća Hachette Filipacchi.

Data je obavezujuća ponuda od 651 milion evra. Ovime Hearst Corporation stiče pravo kontrole nad 102 Lagarderova štampana izdanja u 15 zemalja sveta, preko 50 websajtova i većim brojem mobilnih i tablet aplikacija.
Startovao The Daily

Dugo najavljivano i očekivano prvo digitalno izdanje dnevnih novina namenjeno iPad platformi startovalo je 2. februara. Nove, digitalne dnevne novine “The Daily” namenjene čitanju putem iPad-a na svečanosti upriličenoj u Gugenhajm muzeju u Njujorku predstavili su Rupert Mardok, predsednik News Corporation i Edi Ku, potpredsednik odeljenja za internet servise kompanije Apple.

Baza podataka sa 3,2 miliona CV-a

Odit ABCe Velike Britanije je potvrdio da je CV-Library (www.cv-library.co.uk) najbrže rastuća baza podataka u toj zemlji, sa preko 3,2 miliona CV-a, od čega je samo tokom januara dodato rekordnih 181.158 biografija kandidata za nova radna mesta.

Istovremeno, ovaj sajt ima gotovo 49.000 aktivnih konkursa za posao, sa informacijama dostupnim potencijalnim aplikantima.

Porast tiraža od 33%

Magazin Game Informer je, po podacima severnoameričkog ABC-a, tokom 2010. godine uvećao tiraž za čitavih 33%, prešavši broj od pet miliona prodatih primeraka mesečno.

Time je ovaj specijalizovani mesečnik, pokrenut u avgustu 1991. godine, sa vestima i prikazima iz sveta video igara, postao peti magazin po tiražu u SAD.

AUDIT BUREAUX OF CIRCULATIONS SERBIA
Deligradska 24, 11000 Beograd, Srbija, Phone (+381 11) 26 44 700,
e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com, Link za odjavu sa liste
Copyright © ABC Srbija, 2011. - ABC Newsletter br.51 je poslat na 3758 adresa