ABC Srbija - Newsletter No. 49

U ovom izdanju - 12/01/2011
• RTS u ABC Srbija
• Novi ABC servis
• Odlični rezultati Conde Nast

• Magazini postaju sve važniji
• Završena revizija Kataloga
• Kreće database.rs

• Direktno poredite sajtove

RTS u ABC Srbija

Radio televizija Srbije je postala novi član e-ABC Srbija, što će nacionalnom servisu omogućiti odit informativnog web portala na adresi www.rts.rs.

Ovo je prva televizijska kuća u e-ABC oditu u Srbiji.

Novi ABC servis

Kreće ABC Event

ABC Srbija pokreće ove godine svoj novi servis „ABC Event“. Na osnovu međunarodno utvrđenih kriterijuma, ABC Srbija će pružati usluge i izdavati sertifikate o broju posetilaca na kulturnim, sportskim, političkim i drugim događanjima, ali i oglasnom potencijalu „outdoor“ medija. U svetu je ovaj servis posebno primenljiv kod ugovaranja oglašavanja u bioskopima, sportskim stadionima i dvoranama, ali i u „outdoor“ oglašavanju.

Odlični rezultati Conde Nast

Condé Nast, jedan od vodećih američkih izdavača luksuznih magazina (čija paleta uključuje naslove kao što su Vogue, Vaniti Fair, Wired, The New Yorker...) je objavio da je prošle godine imao odlične poslovne rezultate, sa čak 3.000 oglasnih strana prednosti u odnosu na grupu konkurentskih naslova, koja uključuje izdanja kompanija Hearst, Time i Hachette Filipacchi Media.

Izvršni direktor Condé Nast, Čak Taunsend, je ovakav uspeh pripisao promenama sprovedenim tokom 2010, dodavši da je u toj jednoj godini kompanija evoluirala više nego tokom prethodnih 100 godina. Pored ostalog, uvedena je nagrada za urednike koji pokažu najbolju orijentaciju ka poslovnom razmišljanju (prvi dobitnik je ekipa magazina Vanity Fair), a individualnim publikacijama je data veća kontrola nad njihovim sopstvenim poslovanjem.

Velika pažnja je posvećena mobilnim i tablet tehnologijama, kao i proširenju magazinskih brendova u druge sektore poslovanja.

Promene se nastavljaju i u 2011. godini – početkom januara je izmenjena i struktura sektora odnosa sa javnošću, pa su PR menadžeri svakog brenda postali odgovorni izdavaču i uredniku tog brenda, umesto direktoru komunikacija kompanije.
Magazini postaju sve važniji

Na ulasku u poslovnu 2011. godinu, američka industrija magazina je prožeta klimom novih otkrića, eksperimenata i optimizma, navodi Nina Link, predsednik američke asocijacije izdavača magazina (MPA). U tekstu objavljenom na sajtu Media Life, specijalizovanom za medija planere, Nina Link iznosi ključne dokaze za optimizam – čitanost magazina je ostala stabilna kroz period teške ekonomske krize (čitanost među mladima je čak i porasla tokom protekle dve godine), a broj oglasnih strana i marketinški prihodi magazina su se tokom 2010 uvećani - prvi put u više od dve godine.

Najveći izazov sa kojim se industrija magazina suočila je bio smanjenje marketinških izdvajanja, kao posledicom recesije tokom 2008. i 2009. godine.

Povezanost čitalaca sa sadržajem magazina – redakcijskim i oglasnim – je ostala snažna i demonstrira sposobnost magazina da utiču na svoju publiku i pokrenu ljude na akciju. Nove tehnologije su donele inovacije – izdavači su načinili štampane magazine interaktivnima sa digitalnim uređajima – primer je korišćenje 2D barkodova, koji omogućavaju čitaocu da direktno kupi reklamirani proizvod koristeći mobilni telefon. Sadržaj je više nego pogodan i za digitalne platforme – pogotovo tablet uređaje. Digitalizacija pruža dalje mogućnosti poput uvećanja broja čitalaca i pretplatnika, odnosno prihoda koji takvo uvećanje donosi.

Magazini nisu fokusirani samo na tablet i mobilne uređaje, jer su inovativni magazinski brendovi lansirali uspešne knjige, događaje, proizvode iz oblasti robe široke potrošnje, i mnogo više od toga.

Nemoguće je, zaključuje gospođa Link, predvideti budućnost za bilo koji medij, pogotovo ako se uzme u obzir brzina tehnološkog napretka. Ali, zna se da su izdavači magazina koji su uspešno pozicionirali svoje proizvode u službi čitalaca i oglašivača na svim platformama nestrpljivi da obgrle budućnost.
Završena revizija Kataloga

Godišnja revizija Kataloga štampanih izdanja za 2011. godinu je okončana. Molimo sve izdavače da još jednom provere da li se sva njihova izdanja nalaze u Katalogu (www.abcsrbija.com/katalog), i da li su sve informacije o njima u potpunosti ažurne.

Pristup i korišćenje svih podataka sadržanih u Katalogu štampanih izdanja je besplatno, i oni predstavljaju važan izvor informacija i resursa za izdavače, oglašivače, agencije za zakup oglasnog prostora, strukovna udruženja, i sve ostale činioce na tržištu štampe.
Kreće database.rs

U toku su završne pripreme za podizanje novog sajta www.database.rs, koji će tržištu Srbije ponuditi veliki broj različitih baza podataka. Baze će biti dnevno ažurirane, a biće podeljene prema delatnostima, sektorima i potrebama korisnika.

Već na početku, www.database.rs će imati preko 20,000 podataka o oko 2500 kompanija, organizacija, asocijacija...
Direktno poredite sajtove

Jedna od ključnih funkcionalnosti naše aplikacije za praćenje posećenosti web sajtova, „Compare to”, omogućava direktno poređenje statistika posećenosti dva ili više praćenih sajtova po osnovu  sedam ključnih parametara (broj jedinstvenih posetilaca i poseta iz Srbija i ukupno, broj pregledanih strana, itd.).

Link ka ovoj funkciji se nalazi na dnu „Media planning” menija u aplikaciji, i njegovo korišćenje je omogućeno svim članovima ABC Srbija, odnosno vlasnicima praćenih sajtova.

Web odit aplikacija se nalazi na adresi www.abce-srbija.com. Informacije o mogućnosti uključivanja sajtova u praćenje ili pristupa podacima je moguće dobiti putem mejla office@abcsrbija.com ili pozivom na telefon broj 011/26 44 700.

IREX_SERBIA_H
AUDIT BUREAUX OF CIRCULATIONS SERBIA
Deligradska 24, 11000 Beograd, Srbija, Phone (+381 11) 26 44 700,
e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com, Link za odjavu sa liste
Copyright © ABC Srbija, 2011. - ABC Newsletter br.49 je poslat na 3763 adresa