ABC Srbija - Newsletter No. 44

U ovom izdanju - 03/11/2010
• Obaveštenje članovima
• Šarić protiv medija i države
• Kreće database.rs
• Direktno poredite sajtove
• Katalog štampanih medija

• Sve više posetilaca novinskih sajtova
• Pomoć Vlade štampanim medijima
• Raste broj čitalaca

Obaveštenje članovima

S obzirom da je u poslednje vreme objavljeno više podataka o tiražima različitih izdanja i poređenjima sa drugim listovima i izdanjima, koristimo priliku da još jednom obavestimo članove ABC Srbija, da osim podataka i poređenja na sajtu www.abcsrbija.com, i u ABC sertifikatima - ABC Srbija ne stoji ni iza jednog od ovih izveštaja, prikaza i grafikona.

Ovo iz razloga što ABC nema prava da komentariše dobijene rezultate tiraža svojih članica, osim na način kako je to dato u sertifikatu i/ili na sajtu.
Šarić protiv medija i države

Povodom tužbi koje su pravni zastupnici Darka Šarića podneli protiv dnevnih listova „Press“i „Pravda“, u organizaciji Udruženja novinara Srbije je održan je skup pod nazivom „Šarić protiv medija i države“.
Gotovo svi učesnici u raspravi, a posebno prisutni urednici i predstavnici države složili su se da milionske tužbe imaju za cilj da zastraše medije.

Ovim povodom oglasila se i Asocijacija medija Srbije, izrazivši očekivanje od nadležnih državnih organa da svim medijskim kućama obezbede nesmetane uslove za rad.
Kreće database.rs

U toku su završne pripreme za podizanje novog sajta www.database.rs, koji će tržištu Srbije ponuditi veliki broj različitih baza podataka. Baze će biti dnevno ažurirane, a biće podeljene prema delatnostima, sektorima i potrebama korisnika.

Već na početku, www.database.rs će imati preko 20,000 podataka o oko 2500 kompanija, organizacija, asocijacija...
Direktno poredite sajtove

Jedna od ključnih funkcionalnosti naše aplikacije za praćenje posećenosti web sajtova, „Compare to”, omogućava direktno poređenje statistika posećenosti dva ili više praćenih sajtova po osnovu  sedam ključnih parametara (broj jedinstvenih posetilaca i poseta iz Srbija i ukupno, broj pregledanih strana, itd.).

Link ka ovoj funkciji se nalazi na dnu „Media planning” menija u aplikaciji, i njegovo korišćenje je omogućeno svim članovima ABC Srbija, odnosno vlasnicima praćenih sajtova.

Web odit aplikacija se nalazi na adresi www.abce-srbija.com. Informacije o mogućnosti uključivanja sajtova u praćenje ili pristupa podacima je moguće dobiti putem mejla office@abcsrbija.com ili pozivom na telefon broj 011/26 44 700.

IREX_SERBIA_H
Katalog štampanih medija

Prvi elektronski katalog štampanih izdanja u Srbiji nalazi se na internet adresi www.abcsrbija.com/katalog. Katalog predstavlja važan izvor informacija i resursa za izdavače, oglašivače, agencije za zakup oglasnog prostora, strukovna udruženja, i sve ostale činioce na tržištu štampe. Pristup je besplatan.

Sve više posetilaca novinskih sajtova

Po izveštaju ABCe UK, broj jedinstvenih posetilaca novinskih sajtova u Velikoj Britaniji je nastavio trend rasta i tokom novembra.

Najveći rast broja dnevnih jedinstvenih posetilaca u odnosu na prethodni mesec je zabeležio sajt Independent.co.uk – čitavih 12,86 procenata (prosečno 553.593), dok je porast broja jedinstvenih posetilaca na sajtu Guardian-a bio 4,99 procenata (prosečno 2.038.493 dnevno). Na prvom mestu je i dalje Mail Online (prosečno 2.670.371 jedinstvenih posetilaca dnevno), sa rastom od 4,62%.
Pomoć Vlade štampanim medijima

Francuska Vlada je odlučna u nastojanjima da ohrabri omladince da postanu čitaoci dnevnih novina. Očekuje se da če tokom naredne godine pokloniti 210.000 besplatnih pretplata na novine čitaocima starim od 18 do 24 godine.

Ova državna intervencija, program poznat kao Mon Journal Offert (Moje besplatne novine), će koštati preko 15 miliona evra u periodu od tri godine. Program je počeo prošlog oktobra, kada se za 200.000 besplatnih pretplata na 59 naslova prijavilo 300.000 korisnika. Izdavači i poreski obveznici dele troškove besplatnih pretplata po principu 50/50 basis, a „pretplatnici” dobijaju jedan primerak izabranog naslova nedeljno. Po navodima bloga Svetske asocijacije novina, istraživanja pokazuju da je ova mera urodila uspehom.

Po rečima Patrick-a Klein-a, generalnog direktora Vision Critical, poverenje u štampu je poraslo među pretplatnicima, sa 14% na 24%. Više od polovine pretplatnika je izjavilo da sada kupuje i druge novine, što nije radilo ranije, a 62% navodi da su počeli da čitaju online izdanje naslova koji su izabrali za pretplatu.
Raste broj čitalaca

Prema nedavno objavljenim rezultatima istraživanja broj čitalaca onlajn i štampanih medija u Kanadi od 2005. godine porastao je za 500.000. Istraživanje je utvrdilo da na ovaj kombinovani način novine stižu do 75-80 odsto populacije odraslih.

U Torontu, najznačajnijem kanadskom tržištu kada su u pitanju štampani mediji, kombinacijom štampanih izdanja i onlajna novine svakodnevno stižu do čak 76 procenata populacije starije od 18 godina.
AUDIT BUREAUX OF CIRCULATIONS SERBIA
Deligradska 24, 11000 Beograd, Srbija
Phone (+381 11) 26 44 700, e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com
Copyright © ABC Srbija, 2010. - ABC newsletter br.44 je poslat na 3045 adresa