ABC Srbija - Newsletter No. 43

U ovom izdanju - 20/10/2010
• Održan prvi Media Press Summit 2010.
• Održana Generalna skupština IFABC
• Preko 200 slušalaca na Hermanovom predavanju
• "Cveće u domu" prijavljeno za odit
• Családi Kör prijavljen za odit

• Kreće www.database.rs
• Direktno poredite sajtove
• IFRA EXPO okupio preko 240 izlagača

Održan prvi Media Press Summit 2010.

REGION NA OKUPU

Prvi regionalni samit štampanih medija, u organizaciji ABC Srbija i Business Dialogue, uz podršku Asocijacije medija Srbije, okupio je 13. oktobra preko 130 top menadžera štampanih medija, agencija i kompanija-oglašivača iz Srbije, regiona i Nemačke,u beogradskom hotelu Continental. Samit je otvorio Nebojša Bradić, ministar kulture Srbije, a prezentacije je iznelo još trinaest predstavnika najvećih izdavača iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Nemačke, ali i neki od najvećih oglašivača i agencija za zakup medijskog prostora.

Jedinstvena ocena je da je regionu bio potreban ovakav skup, koji okuplja profesionalce iz medijske industrije. Razmena iskustava i međusobne informacije ukazale su da se svi izdavači u regiononu suočavaju sa gotovo istim problemima, kao i da ekonomska kriza, bar kada su mediji u pitanju – još nije gotova.
Drugi Samit biće održan takođe u oktobru 2011. godine, a mesto održavanja će biti naknadno dogovoreno.

Detaljan izveštaj sa Samita se nalazi na adresi http://www.abcsrbija.com/dogadjaji/odrzani-dogadjaji.html, gde je  moguće i preuzimanje prezentacija koje su predavači koristili.
Održana Generalna skupština IFABC

Redovna dovogodišnja generalna skupština svetske asocijacije ABC organizacija (IFABC) je održana sredinom oktobra u Seulu u Južnoj Koreji.

Ovom prilikom, izabran je novi predsednik IFABC – Jerry Wright, direktor ABC UK, kao i novi Bord direktora svetske organizacije.

Formirana je nova komisija nadležna za globalno usklađivanje standarda odita digitalnih izdanja, a mnogo pažnje je posvećeno i predlozima i akcijama koje su ABC organizacije širom sveta preduzele kako bi unapredile usluge koje pružaju članovima u vremenu krize.

Odlučeno je da se Generalna skupština IFABC 2012. godine održi u Španiji, a 2014. u Brazilu.
Preko 200 slušalaca na Hermanovom predavanju

Seminar  na temu „Internet i evolucija vesti“ je održan uz podršku USAID i IREX, 23. septembra 2010. godine u hotelu Continental, pred više od 200 slušalaca. Glavni predavač je bio Stiv Herman, direktor BBC Online News, a prezentacije je iznelo i sedam domaćih stručnjaka iz oblasti internet poslovanja.

Prezentacije sa seminara je moguće preuzeti putem sledećih linkova:

Sadržaj medijskog sajta – Steve Herrmann, BBC
Sadržaj medijskog sajta u Srbiji – Aleksandar Mitić, UNS
Pridružite se web oditu – Milan Kovačević, ABC Srbija
Izgradite web sajt –Dejan Restak, Wireless Media
Mladi i novi mediji 2010 – Jasna Milošević-Đorđević, Ipsos
Privucite investitore – Jovan Protić, Ringier
Obezbedite održivost – Vladimir Aranđelović, Direct Media
Obezbedite stabilne prihode – Bojan Rendulić, Fastbridge
"Cveće u domu" prijavljeno za odit

Početkom oktobra potpisan je ugovor sa Color Media Special o oditu izdanja “Cveće u domu”, koje je pokrenuto početkom avgusta.  Kako navodi izdavač, „Cveće u domu” je mini izdanje koje pruža maksimalno korisne i kvalitetne informacije za uspešno gajenje kućnog i baštenskog bilja. Čitaoci su ti koji u potpunosti kreiraju časopis i u njemu predstavljaju svoja umeća i originalnost u uzgajanju biljaka i uređenju balkona ili bašta.

Nakon inicijalne revizije, članovima ABC Srbija će biti dostupni podaci o prodaji “Cveća u domu”, počev od prvog broja ovog naslova.
Családi Kör prijavljen za odit

Nedeljnik Családi Kör (Porodični krug) je sredinom oktobra prijavljen za odit ABC Srbija, po potpisivanju ugovora o članstvu sa izdavačem, kompanijom Porodični krug d.o.o. Családi Kör je nedeljnik na mađarskom jeziku osnovan 1990. godine.

Po rečima izdavača, od osnivanja izlazi kontinuirano, svakog četvrtka. Po sadržini list se uređuje po konceptu: informisanje, obrazovanje i zabava. Tematski, osim svetskih događaja, obuhvata i Srbiju, sa posebnim osvrtom na Vojvodinu.

Kreće www.database.rs

U toku su završne pripreme za podizanje novog sajta www.database.rs, koji će tržištu Srbije ponuditi veliki broj različitih baza podataka. Baze će biti dnevno ažurirane, a biće podeljene prema delatnostima, sektorima i potrebama korisnika.

Već na početku, www.database.rs će imati preko 20,000 podataka o oko 2500 kompanija, organizacija, asocijacija...
Direktno poredite sajtove

Jedna od ključnih funkcionalnosti naše aplikacije za praćenje posećenosti web sajtova, „Compare to”, omogućava direktno poređenje statistika posećenosti dva ili više praćenih sajtova po osnovu  sedam ključnih parametara (broj jedinstvenih posetilaca i poseta iz Srbija i ukupno, broj pregledanih strana, itd.).

Link ka ovoj funkciji se nalazi na dnu „Media planning” menija u aplikaciji, i njegovo korišćenje je omogućeno svim članovima ABC Srbija, odnosno vlasnicima praćenih sajtova.

Web odit aplikacija se nalazi na adresi www.abce-srbija.com. Informacije o mogućnosti uključivanja sajtova u praćenje ili pristupa podacima je moguće dobiti putem mejla office@abcsrbija.com ili pozivom na telefon broj 011/26 44 700.

IREX_SERBIA_H
Lako do podataka o medijima

Prvi elektronski katalog štampanih izdanja u Srbiji nalazi se na internet adresi www.abcsrbija.com/katalog. Katalog predstavlja važan izvor informacija i resursa za izdavače, oglašivače, agencije za zakup oglasnog prostora, strukovna udruženja, i sve ostale činioce na tržištu štampe. Pristup je besplatan.

IFRA EXPO okupio preko 240 izlagača

Uz učešće više od 340 izlagača i posetu oko 10.000 novinskih stručnjaka iz celog sveta u Hamburgu je od 4. do 6. oktobra održan najveći sajam posvećen novinskoj industriji – IFRA EXPO 2010.

Odlučeno je da će IFRA EXPO 2011 kao i 63. Svetski novinski kongres i 18. Urednički forum biti održani naredne godine od 10. do 15. oktobra u Beču. Domaćin skupova će biti Austrijska novinska asocijacija. Opširnije informacije o ovome je moguće pronaći na internet adresi: www.wan-ifra.org/vienna2011.

AUDIT BUREAUX OF CIRCULATION SERBIA
Deligradska 24, 11000 Beograd, Srbija
Phone (+381 11) 26 44 700, e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com
Copyright © ABC Srbija, 2009. - ABC newsletter br.43 je poslat na 3045 adresa