ABC Srbija - Newsletter No. 40

U ovom izdanju - 08/09/2010
• Prijavite se za seminar sa Stivom Hermanom
• OEBS u ABC Srbija
• Burek.com u ABC web oditu
• Približava se Media Press Summit 2010
• Kreće www.database.rs

• Direktno poredite sajtove
• Porast oglasnih prihoda
• Ekonomski novinari zarađuju 65.000 dolara godišnje

Prijavite se za seminar sa Stivom Hermanom

Pozivamo sve zainteresovane da se registruju za učešće na našem seminaru „Internet i evolucija vesti“, na kojem će glavni predavač biti Stiv Herman, direktor sajta BBC-a. Glavna tema ovog edukativnog događaja je kreiranje i upravljanje web sajtovima (pre svega news portalima). Održava se 23. septembra u hotelu Continental u Beogradu, a prisustvo je besplatno za sve registrovane slušaoce, zahvaljujući podršci USAID i IREX. Obezbeđeno je i osveženje u pauzi i ručak.

Da  biste se registrovali, potrebno je da pošaljete sledeće registracione podatke na adresu seminari@abcsrbija.com: ime i prezime, organizacija (ukoliko ste zaposleni, naziv firme, ukoliko ste student, naziv fakulteta, i sl), radna pozicija, e-mail adresa, broj telefona i broj mobilnog telefona (opciono).

Pored gospodina Hermana, predavači će biti i sedam istaknutih ličnosti domaćeg internet poslovanja. Dokument sa detaljnim informacijama o seminaru možete da preuzmete ovde.

Pozivamo Vas da se prijavite što pre je moguće, pošto je broj mesta ograničen. Ukoliko niste u mogućnosti da lično prisustvujete, direktan prenos događaja će biti dostupan putem sajta www.live-e.tv.

IREX_SERBIA_H
Postavljeni julski izveštaji

Izveštaji o prodaji oditovanih naslova tokom jula meseca su dostupni u sekciji za članove našeg sajta.

OEBS u ABC Srbija

Organizacija za evropsku bezbdnost i saradnju od septembra je pridruženi član ABC Srbija.

Posle duže saradnje sa ABC, OEBS-ova kancelarija u Beogradu je odlučila da i zvanično postane član.

Burek.com u ABC web oditu

Kompanija Burek.com je potpisala ugovore o učlanjenju u ABC Srbija, i oditu njenih sajtova www.burek.com i www.conquiztador.com

Po rečima Ivana Minića, direktora ove kompanije, Burek Forum (www.burek.com ) je najveća internet zajednica u Srbiji, sa više od 900.000 registrovanih članova. Osnovan je 2002. godine i glavna ideja na kojoj se zasniva je brza razmena znanja i iskustava širom regiona. Svojim članovima pruža mogućnost da traže i dobiju pomoć, i da diskutuju o širokom spektru tema, od tehničkih pitanja, do društvenih pojava.

Informacije o posećenosti ovog i velikog broja drugih sajtova je moguće pronaći na adresi www.abce-srbija.com.
Približava se Media Press Summit 2010

Uz podršku Asocijacije medija i vodećih srpskih izdavača, ABC Srbija će 13. oktobra u hotelu Continental organizovati regionalni Media Press Summit 2010, čiji je cilj da definiše trenutno stanje u izdavačkoj industriji, ali i da ukaže na nova tehnološka, organizaciona i uređivačka rešenja.

Potvrđeno je učešće brojnih inostranih predavača i predstavnika najvećih evropskih izdavačkih kompanija, a očekuje se i dolazak brojnih izdavača iz regiona.

Više podataka o konferenciji i mogućnosti učestvovanja će uskoro biti dostupno putem našeg sajta na adresi www.abcsrbija.com, kao i ovog newsletter-a.

IREX_SERBIA_H
Kreće www.database.rs

U toku su završne pripreme za podizanje novog sajta www.database.rs, koji će tržištu Srbije ponuditi veliki broj različitih baza podataka. Baze će biti dnevno ažurirane, a biće podeljene prema delatnostima, sektorima i potrebama korisnika.

Već na početku, www.database.rs će imati preko 20,000 podataka o oko 2500 kompanija, organizacija, asocijacija...
Direktno poredite sajtove

Jedna od ključnih funkcionalnosti naše aplikacije za praćenje posećenosti web sajtova, „Compare to”, omogućava direktno poređenje statistika posećenosti dva ili više praćenih sajtova po osnovu  sedam ključnih parametara (broj jedinstvenih posetilaca i poseta iz Srbija i ukupno, broj pregledanih strana, itd.).

Link ka ovoj funkciji se nalazi na dnu „Media planning” menija u aplikaciji, i njegovo korišćenje je omogućeno svim članovima ABC Srbija, odnosno vlasnicima praćenih sajtova.

Web odit aplikacija se nalazi na adresi www.abce-srbija.com. Informacije o mogućnosti uključivanja sajtova u praćenje ili pristupa podacima je moguće dobiti putem mejla office@abcsrbija.com ili pozivom na telefon broj 011/26 44 700.

IREX_SERBIA_H
Lako do podataka o medijima

Prvi elektronski katalog štampanih izdanja u Srbiji nalazi se na internet adresi www.abcsrbija.com/katalog. Katalog predstavlja važan izvor informacija i resursa za izdavače, oglašivače, agencije za zakup oglasnog prostora, strukovna udruženja, i sve ostale činioce na tržištu štampe. Pristup je besplatan.

Porast oglasnih prihoda

Prihod od oglasa u Nemačkoj od početaka 2010. godine povećan je za devet procenata. Prema nedavno saopštenim podacima, svi mediji beleže porast prihoda od oglašavanja. Prednjači internet sa 30,6 odsto (1,2 milijardi evra).

Televizija beleži rast od oko pet procenata, a vrlo su ohrabrujući podaci za štampane medije, koji su se očigledno oporavili posle šoka u kome su se našli zbog posledica ekonomske krize. Novine su zabeležile rast oglasnih prihoda od 1,1 odsto do cifre od gotovo tri milijarde, a magazini beleže rast od 2,6 odsto i prihod je dostigao iznos od 1,9 milijardi evra.

Ekonomski novinari zarađuju 65.000 dolara godišnje

Prema nezvaničnom istraživanju koje je u SAD među 400 novinara koji izveštavaju o ekonomskim temama sprovelo Udruženje američkih biznis urednika i pisaca (SABEW), prosečna godišnja plata ove grupacije novinara je između 60.000 i 65.000 dolara. Prema istraživanju, urednici ekonomskih rubrika u dnevnim listovima plaćeni su na godišnjem nivou između 70.000 i 75.000 dolara. Njihove  kolege u elektronskim servisima plaćene su između 100.000 i 110.000 hiljada. Kada je reč o novinarima prosek kvare oni koji o biznisu pišu u biznis magazinima i koji na godišnjem nivou zarađuju između 45 i 50.000 dolara. Prema ovom istraživanju, čak 60 odsto ispitanika se ovom vrstom novinarstva bavi manje od pet godina, a samo pet procenata među ispitanicima može da se pohvali da o ekonomskim zbivanjima piše više od 20 godina.

I Tesco postaje izdavač

Kompanija Tesco, najveći britanski lanac supermarketa i jedan od najvećih lanaca te vrste u svetu, odlučio je da počev od kraja septembra krene u izdavačku delatnost, i ponudi magazine na prodaju u svojim objektima. Na A4 formatu prvo startuju dva magazina pod nazivima „Food” i „Home”, sa planiranim tiražom od po 50.000 primeraka i prodajnom cenom od 1,99 funti. Teskova konkurencija sadašnjim TV vodičima pojaviće se u prodavnicama ovog lanca pod naslovom “Your TV Week”. Promocija je planirana za decembar, a cena je 45 penija. Tesco će magazine nuditi na prodaju u 2.000 svojih supermarketa širom Velike Britanije.

AUDIT BUREAUX OF CIRCULATION SERBIA
Deligradska 24, 11000 Beograd, Srbija
Phone (+381 11) 26 44 700, e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com
Copyright © ABC Srbija, 2009. - ABC newsletter br.40 je poslat na 3014 adresa