ABC Srbija - Newsletter No. 39

U ovom izdanju - 25/08/2010
• Coca-Cola podržava ABC
• Attica Media u ABC Srbija
• Evropski sertifikati bez Srbije
• Samit posvećen regionalnoj saradnji
• Steve Herrmann uskoro u Beogradu

• Kreće www.database.rs
• Globalna ABC skupština u oktobru
• Direktno poredite sajtove

Coca-Cola podržava ABC

Companija Coca-Cola se učlanila u ABC Srbija i time pružila podršku misiji regulacije tržišta medijskog prostora. Ulazak jedne od najvećih svetskih kompanija, koja je istovremeno i jedan od najznačajnijih globalnih oglašivača, u ABCS će dati dalji podstrek razvoju principa fer poslovanja i korektnog međusobnog odnosa učesnika na srpskom tržištu štampanih i online medija.

Attica Media u ABC Srbija
Izdavačka kuća Attica Media je potpisala ugovor o ulasku u članstvo ABC Srbija, koji omogućava ovom izdavaču nezavisni odit tiraža njegovih naslova. Očekuje se da će prvi podaci o prodaji nekih od licencnih izdanja Attica Media postati dostupni po dostavljanju izveštaja i okončanju inicijalne revizije, tokom novembra ove godine, posle čega će biti dostavljani po redovnoj, mesečnoj, dinamici.
Evropski sertifikati bez Srbije

ABC Srbija je primila zahtev evropske federacije ABC za dostavu podataka o prodaji naslova Elle, Cosmopolitan, National Geographic i Reader’s Digest tokom 2008. godine, radi izrade zajedničkih evropskih sertifikata za navedene naslove.

Na žalost Federacije i oglašivača u Srbiji, nijedan od ovih naslova se trenutno ne odituje u Srbiji i ne postoje pouzdane informacije o njihovim tiražima. ABC Srbija još jednom apeluje na izdavače da nezavisni odit svojih naslova shvate kao ozbiljnu društvenu obavezu i pokazivanje odgovornosti pred oglašivačima i sopstvenom pristupu planiranja budućnosti.

Samit posvećen regionalnoj saradnji

Uz podršku Asocijacije medija i vodećih srpskih izdavača, ABC Srbija će u prvoj polovini oktobra organizovati regionalni Media Press Summit 2010, sa temama vezanim za regionalni razvoj i saradnju štampanih i internet medija, uz osvrt na konvergenciju i korišćenje novih medijskih platformi.

Najavljeno je učešće brojnih inostranih predavača i predstavnika najvećih evropskih izdavačkih kompanija, a očekuje se i dolazak brojnih izdavača iz regiona.

Više podataka o konferenciji i mogućnosti učestvovanja će uskoro biti dostupno putem našeg sajta na adresi www.abcsrbija.com, kao i ovog newsletter-a.

IREX_SERBIA_H
Steve Herrmann uskoro u Beogradu

Prvi čovek BBC News Online (http://news.bbc.co.uk), Steve Herrmann, dolazi u Beograd 23. septembra, kako bi održao predavanje na seminaru ABC Srbija “Internet i evolucija vesti”, podržanom od USAID i IREX, u hotelu Continental. Direktor najpopularnijeg news portala u Velikoj Britaniji će govoriti o upravljanju sadržajem u cilju stvaranja lojalnih posetilaca (više podataka o sajtu koji vodi gospodin Herrmann je moguće naći na adresi http://en.wikipedia.org/wiki/BBC_News_Online).

Pored njega, sadašnjim i budućim vlasnicima sajtova sugestije za dalji rad i razvoj će dati Aleksandar Mitić (direktor škole web novinarstva Udruženja novinara Srbije), Dejan Restak (direktor poslovnog razvoja kompanije Wireless media i raniji dugogodišnji direktor sajta B92), Jovan Protić (direktor Ringier online), Vladimir Aranđelović (digital account manager u agenciji Direct Media) i Bojan Rendulić, direktor agencije FastBridge. Biće predstavljeni i rezultati istraživanja „Mladi i novi mediji“, kao i unapređenja web odit sistema ABCS.

Više informacija o mogućnosti prijavljivanja i prisustva na seminaru će uskoro biti dostupno putem našeg sajta i ovog newsletter-a.

IREX_SERBIA_H
Kreće www.database.rs

U toku su završne pripreme za podizanje novog sajta www.database.rs, koji će tržištu Srbije ponuditi veliki broj različitih baza podataka. Baze će biti dnevno ažurirane, a biće podeljene prema delatnostima, sektorima i potrebama korisnika.

Već na početku, www.database.rs će imati preko 20,000 podataka o oko 2500 kompanija, organizacija, asocijacija...
Globalna ABC skupština u oktobru

Redovna Generalna skupština svetske federacije ABC (www.ifabc.org) će biti održana od 10. do 15. oktobra ove godine u Seulu u Južnoj Koreji. U skladu sa statutom IFABC, rukovodeći ljudi Audit Bureau of Circulations organizacija iz celog sveta se sastaju jednom u dve godine, kako bi razmotrili aktuelnu situaciju u svetu štampanih i online medija, razmenili iskustva i usaglasili smernice i standarde za dalji rad.

U skladu sa globalnim trendovima, akcenat ovogodišnje skupštine će biti funkcionisanje ABC organizacija u uslovima ekonomske krize i pomoć članovima (prvenstveno izdavačima) u naporima za njeno prevazilaženje. Takođe će biti razmatran prijem novoosnovane ABC Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo Federacije.
Direktno poredite sajtove

Jedna od ključnih funkcionalnosti naše aplikacije za praćenje posećenosti web sajtova, „Compare to”, omogućava direktno poređenje statistika posećenosti dva ili više praćenih sajtova po osnovu  sedam ključnih parametara (broj jedinstvenih posetilaca i poseta iz Srbija i ukupno, broj pregledanih strana, itd.).

Link ka ovoj funkciji se nalazi na dnu „Media planning” menija u aplikaciji, i njegovo korišćenje je omogućeno svim članovima ABC Srbija, odnosno vlasnicima praćenih sajtova.

Web odit aplikacija se nalazi na adresi www.abce-srbija.com. Informacije o mogućnosti uključivanja sajtova u praćenje ili pristupa podacima je moguće dobiti putem mejla office@abcsrbija.com ili pozivom na telefon broj 011/26 44 700.

IREX_SERBIA_H
Lako do podataka o medijima

Prvi elektronski katalog štampanih izdanja u Srbiji nalazi se na internet adresi www.abcsrbija.com/katalog. Katalog predstavlja važan izvor informacija i resursa za izdavače, oglašivače, agencije za zakup oglasnog prostora, strukovna udruženja, i sve ostale činioce na tržištu štampe. Pristup je besplatan.

AUDIT BUREAUX OF CIRCULATION SERBIA
Deligradska 24, 11000 Beograd, Srbija
Phone (+381 11) 26 44 700, e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com
Copyright © ABC Srbija, 2009. - ABC newsletter br.39 je poslat na 3016 adresa