ABC Srbija - Newsletter No. 38

U ovom izdanju - 11/08/2010
• Fastbridge u ABC Srbija
• Samit posvećen regionalnoj saradnji
• Steve Herrmann uskoro u Beogradu
• Kreće www.database.rs
• "Nedeljni telegraf" prestao da izlazi

• Povećan broj dnevnih listova u svetu
• Direktno poredite sajtove
• Geo kreće u komšiluku

Fastbridge u ABC Srbija

Agencija Fastbridge, specijalizovana za oglašavanje na internetu, je postala novi član ABC Srbija, čime su nastavljeni zajednički napori na uređenju tržišta online advertajzinga i pomoći održanju i razvoju „novih medija“. Po rečima Bojana Rendulića, direktora Fastbridge-a, ova agencija na jednom mestu nudi sveobuhvatno medijsko rešenje za internet - obezbeđuje strateško planiranje oglasnih kampanja na online medijima, poseduje vrhunske alate za planiranje i upravljanje oglasnim kampanjama, i ujedno pruža najpovoljnije uslove medijskog zakupa na internetu.

Samit posvećen regionalnoj saradnji

Uz podrsku Asocijacije media i vodećih srpskih izdavača, ABC Srbija u prvoj polovini oktobra organizovati regionalni Media Press Summit 2010, sa temama vezanim za regionalni razvoj i saradnju štampanih i internet medija, uz osvrt na konvergenciju i korišćenje novih medijskih platformi.

Najavljeno je učešće brojnih inostranih predavača i predstavnika najvećih evropskih izdavačkih kompanija, a očekuje se i dolazak brojnih izdavača iz regiona.

Više podataka o konferenciji i mogućnosti učestvovanja će uskoro biti dostupno putem našeg sajta na adresi www.abcsrbija.com, kao i ovog newsletter-a.

IREX_SERBIA_H
Steve Herrmann uskoro u Beogradu

Prvi čovek BBC News Online (http://news.bbc.co.uk), Steve Herrmann, dolazi u Beograd 23. septembra, kako bi održao predavanje na seminaru ABC Srbija “Internet i evolucija vesti”, podržanom od USAID i IREX, u hotelu Continental.

Direktor najpopularnijeg news portala u Velikoj Britaniji će govoriti o upravljanju sadržajem u cilju stvaranja lojalnih posetilaca (više podataka o sajtu koji vodi gospodin Herrmann je moguće naći na adresi http://en.wikipedia.org/wiki/BBC_News_Online

Pored njega, sadašnjim i budućim vlasnicima sajtova sugestije za dalji rad i razvoj će dati Aleksandar Mitić (direktor škole web novinarstva Udruženja novinara Srbije), Dejan Restak (direktor poslovnog razvoja kompanije Wireless media i raniji dugogodišnji direktor sajta B92), Jovan Protić (direktor Ringier online), Vladimir Aranđelović (digital account manager u agenciji Direct Media) i Bojan Rendulić, direktor agencije FastBridge. Biće predstavljeni i rezultati istraživanja „Mladi i novi mediji“, kao i unapređenja web odit sistema ABCS.

Više informacija o mogućnosti prijavljivanja i prisustva na seminaru će uskoro biti dostupno putem našeg sajta i ovog newsletter-a.

IREX_SERBIA_H
Kreće www.database.rs

U toku su završne pripreme za podizanje novog sajta www.database.rs, koji će tržištu Srbije ponuditi veliki broj različitih baza podataka. Baze će biti dnevno ažurirane, a biće podeljene prema delatnostima, sektorima i potrebama korisnika.

Već na početku, www.database.rs će imati preko 20.000 podataka o oko 2.500 kompanija, organizacija, asocijacija...
"Nedeljni telegraf" prestao da izlazi
Početkom avgusta likvidirano je preduzeće „ITP Pharos“, izdavač „Nedeljnog telegrafa“, čime je ovaj naslov prestao da postoji, nakon 16 godina izlaženja. Prvi broj ovog političkog nedeljnika pojavio se na kioscima 25. maja 1994. godine, a dugogodišnji vlasnik Momčilo Đorgović, pritisnut ekonomskom krizom, prodao je prošle godine firmu kiparskoj kompaniji "Armapo Media Limited". Posle tačno godinu dana, novi vlasnici odlučili su da zbog ekonomske neisplativosti ugase "Nedeljni telegraf", odnosno zatvore firmu.
Povećan broj dnevnih listova u svetu

Predstavnici Svetske Asocijacije novina i novinskih izdavača na konferenciji održanoj u Kuala Lumpuru saopštili su najnovije podatke o novinsko-izdavačkoj industriji u svetu  koji se odnose na 2009. godinu. Uprkos  dramatičnim posledicama ekonomske krize broj dnevnih listova u svetu je povećan za 1,7% i dostigao je cifru od 12.477 dnevnika.

Novine u svetu svakodnevno čita 1,7 milijarda čitalaca ili 25% populacije odraslih ljudi. Kada se ovoj brojci doda i broj čitalaca periodičnih listova onda novine i magazine čita preko 37 % odraslih stanovnika planete.

Pet najećih novinskih tržišta na svetu su: Indija sa prosekom od 110 miliona prodatih primeraka dnevno, Kina sa 109 miliona, Japan sa prodajom od 50 miliona primeraka dnevno, USA sa 46 miliona prodatih novina dnevno a na petom mestu je Nemačka sa 20 miliona prodatih primeraka dnevnih novina. Među 100 najvećih dnevnih listova na svetu čak 67 je iz Azije.

Novinski izdavači širom sveta uspeli su da u značajnoj meri amortizuju posledice ekonomske krize kada je reč o ukupno prodatim tiražima i da zabeleže minimalni pad prodaje od 0,8% uz činjenicu da je u svetu svakodnevno prodavano oko 517 miliona primeraka dnevnih novina. Ako se uzmu u obzir podaci za proteklih pet godina onda novinski izdavači beleže porast broja prodatih primeraka od čak 5,7 procenata.

Sa aspekta svih novinskih izdvača u svetu na skupu u Kuala Lumpuru izneti su i povoljne prognoze kada je u pitanju 2010. godine. Prema njima novinski izdavači tokom ove godine mogu očekivati prosečan porast prihoda od oglasa za 3,5 posto s tim da će prednjačiti Azija sa procentom od 5,8% a sledi je Evropa sa porastom oglasnih prihoda od 2,2 procenta. Ovime će i definitivno biti zaustavljen negativan trend u ovoj oblasti.
Direktno poredite sajtove

Jedna od ključnih funkcionalnosti naše aplikacije za praćenje posećenosti web sajtova, „Compare to”, omogućava direktno poređenje statistika posećenosti dva ili više praćenih sajtova po osnovu  sedam ključnih parametara (broj jedinstvenih posetilaca i poseta iz Srbija i ukupno, broj pregledanih strana, itd.).

Link ka ovoj funkciji se nalazi na dnu „Media planning” menija u aplikaciji, i njegovo korišćenje je omogućeno svim članovima ABC Srbija, odnosno vlasnicima praćenih sajtova.

Web odit aplikacija se nalazi na adresi www.abce-srbija.com. Informacije o mogućnosti uključivanja sajtova u praćenje ili pristupa podacima je moguće dobiti putem mejla office@abcsrbija.com ili pozivom na telefon broj 011/26 44 700.

IREX_SERBIA_H
Kontakti koji su Vam potrebni

Identifikacione informacije za preko 400 kompanija koje posluju u Srbiji, njihovi brendovi, menadžment, oblasti poslovanja, rukovodioci marketing odeljenja, brend menadžeri i eksterne agencije... Podaci o svima do kojih želite da dođete i predstavite im svoju ponudu se nalaze na jednom mestu, pod jednom elektronskom „kapom“ laki za pretraživanje, uvek dostupni i krajnje upotrebljivi.

Prijavite se za korišćenje podataka iz CoBa-1 i dobijanje probnog korisnickog imena i lozinke, pozivom na 011 / 26 44 700, ili slanjem zahteva na mejl m.ruzic@abcsrbija.com.

Svi ovi i mnogi drugi podaci, podeljeni po delatnostima, ciljnim grupama, geografskoj rasprostranjenosti i drugim kritererijumima, biće uskoro dostupni na sajtu WWW.DATABASE.RS, koji će od samog početka raspolagati sa više od 2.000 kompanija i preko 20.000 dnevno ažuriranih podataka.
Lako do podataka o medijima

Prvi elektronski katalog štampanih izdanja u Srbiji nalazi se na internet adresi www.abcsrbija.com/katalog. Katalog predstavlja važan izvor informacija i resursa za izdavače, oglašivače, agencije za zakup oglasnog prostora, strukovna udruženja, i sve ostale činioce na tržištu štampe. Pristup je besplatan.

Geo kreće u komšiluku
Nedavno formirana džoint venčer kompanija Ringier Axel Springer Media AG otkupila je od izdavačke kuće Grüner+Jahre licencna prava za izdavanje magazina „Geo“ u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj. Magazin „Geo“ moraće da sačeka sa startom u Mađarskoj do trenutka dok kompanije Ringier i Axel Springer ne dobiju saglasnost mađarske antimonopolske komisije da mogu da se spoje u jedinstvenu kompaniju na teritoriji ove zemlje. Dve kompanije već posluju kao jedna na teritoriji Poljske, Češke, Slovačke i Srbije.
AUDIT BUREAUX OF CIRCULATION SERBIA
Deligradska 24, 11000 Beograd, Srbija
Phone (+381 11) 26 44 700, e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com
Copyright © ABC Srbija, 2009. - ABC newsletter br.38 je poslat na 3016 adresa