Click HERE for English version

U ovom izdanju - 07/04/2010
• Direktan prenos Seminara o internet oglašavanju 2
• Besplatna proba Baze oglašivača (CoBa-1)
• Iskoristite oglasne potencijale svog sajta!
• Informacije o svim štampanim izdanjima u Srbiji
• Prijavite se za finansijsku podršku

• Ideje za inovacije u magazinima
• Web prodaje “papirnu” pretplatu
Direktan prenos Seminara o internet oglašavanju 2

Sa početkom u 9.00, u četvrtak, 8. aprila možete besplatno da pratite direktan prenos Seminara o internet oglašavanju - 2 na sajtu www.live-e.tv, Ovaj događaj organizuje ABC Srbija uz podršku USAID i IREX, a među predavačima se nalaze neka od vodećih imena online advertajzinga u Srbiji i Kanadi.

Agenda seminara:
09.00 – 09.05 – Uvodno obraćanje
09.05 - 10.05 – Sveobuhvatne online advertajzing kampanje – Rade Tričković, direktor HttPool
10.30 – 10.40 – ABC Srbija odit – Milan Kovačević, direktor ABC Srbija
10.40 – 10.50 – Web odit ABC Srbija – Aleksandar Kostadinović,  web odit menadžer, ABC Srbija
10.50 – 11.50 – Menadžment kontekstualnih/search kampanja i povezivanje online aktivnosti sa oglašavanjem putem tradicionalnih medija – Srđan Erceg, direktor Huge Media
13.30 – 13.30 – Kreativni pristup u online oglašavanju – Tony Dosen, umetnički direktor i partner, Hinton Group, Otava, Kanada

 

IREX_SERBIA_H
Besplatna proba Baze oglašivača (CoBa-1)

Tokom „eksperimentalne“ faze, koja će trajati 15 dana, počevši od 15. aprila, ABC Srbija omogućava potpuno besplatan pristup bazi kompanija u Srbiji CoBa-1. Na adresi www.abcsrbija.com/baza u tom periodu možete potpuno besplatno da dobijete informacije o preko 300 kompanija kompanija. Ukoliko vaša kompanija nije već uneta u CoBa-a, iskoristite priliku da popunite ponuđeni formular i registrujete se.

Identifikacione informacije, brendovi, menadžment, oblasti poslovanja, rukovodioci marketing odeljenja, brend menadžeri i eksterne agencije... Podaci o svima do kojih želite da dođete i predstavite im svoju ponudu se nalaze na jednom mestu, pod jednom elektronskom „kapom“ laki za pretraživanje, uvek dostupni i krajnje upotrebljivi. Cilj postojanja ove baze je razvoj poslovne komunikacije kroz prikupljanje i redovno ažuriranje najvažnijih podataka o svim kompanijama – oglašivačima u Srbiji. Ali i unapredjenje rada sales timova.
Iskoristite oglasne potencijale svog sajta!

Pozivamo sve vlasnike web sajtova koji sadrže oglasni prostor da se uključe u novi sistem praćenja statistika i njihovog stavljanja na raspolaganje agencijama za zakup medijskog prostora i oglašivačima. Cilj sistema, kreiranog uz podršku USAID i IREX, je pomoć razvoju interneta u Srbiji kroz omogućavanje lakše i efikasnije monetarizacije sadržaja.

Zahtev da pristupanje možete uputiti elektronskom poštom na adresu office@abcsrbija.com ili putem telefona 011/26 44 700, gde možete da dobijete i sve dodatne informacije o sistemu web odita.

 

IREX_SERBIA_H
Informacije o svim štampanim izdanjima u Srbiji

Prvi elektronski katalog štampanih izdanja u Srbiji je postavljen na internet adresi www.abcsrbija.com/katalog.

Pristup katalogu je besplatan i predstavlja važan izvor informacija i resursa za izdavače, oglašivače, agencije za zakup oglasnog prostora, strukovna udruženja, i sve ostale činioce na tržištu štampe.

Prijavite se za finansijsku podršku

Javni poziv za prijavljivanje projekata iz oblasti „novih medija“, za program podrške IREX Srbija (finansiran od strane USAID) traje do 23. aprila. Svaki od izabranih projekata će biti dotiran do maksimalnog iznosa od 25.000 američkih dolara.

Cilj konkursa je podrška razvoju i demokratizaciji medijske scene u Srbiji, a više detalja i uputstvo za apliciranje je moguće pronaći na sajtu www.irex.rs.

 

IREX_SERBIA_H
Ideje za inovacije u magazinima

Nedavno objavljeni “Innovations in Magazines 2010 World Report” sadrži 30 predloga kreativnih metoda za osvežavanje magazina i jačanje njihove konkurentnosti u aktuelnim uslovima poslovanja. Kratki profili inovacija, od uključivanja oglasnih video ekrana u štampana izdanja do stvaranja online igara koje pomažu interakciju čitalaca sa brendom, su prikupljeni širom sveta (uz podršku International Federation of Periodical Press - FIPP) i uključeni u publikaciju obima 100 strana.

Ovaj dokument je moguće kupiti online, po ceni od 100 evra za štampanu verziju i 75 evra za PDF. Više informacija je dostupno putem sledećeg linka.
Web prodaje “papirnu” pretplatu

Trenutni najveći uspeh interneta, kada su u pitanju tradicionalni izdavači na severnoameričkom kontinentu, nije prodaja sadržaja časopisa u digitalnoj formi, već povećanje broja pretplatnika na papirne primerke. To tvrdi Nat Ives u članku objavljenom u magazinu Advertising Age http://adage.com/mediaworks/article?article_id=143019 Prodaja printa kroz web je obično znatno jeftinija od tradicionalnih tehnika i može čak da pomogne izdavačima da privuku oglašivače.

“Pretplatnici koji dolaze putem interneta su u osnovi obrazovaniji, sa višim primanjima, mlađi i imaju više poželjnih osobina na kojima se bazira razumna reklamna ponuda”, tvrdi Kris Vilks, potpredsednik zadužen za marketing u Hearst Magazines Digital Media.

Takođe, online aktivnost pruža mogućnost mnogo angažovanijeg odnosa, jer pretplatnik pri registraciji daje adresu elektronske pošte, koju izdavač potom koristi za slanje raznih promotivnih ponuda i newsletter-a, navodi Džon Felan, potpredsednik za marketing u kompaniji Rodale (pored ostalih naslova, izdaje Men’s Health). Ovaj izdavač trenutno može internetu da zahvali za 15 do 25% pretplate, u zavisnosti od naslova (pre samo godinu dana, to su bili jednocifreni procenti), dok je globalna mreža donela čak 40% pretplatnika za njihovu perjanicu po ovom pitanju, magazin Runner's World.

U SAD pretplata na papirna izdanja zauzima znatno veći njihove udeo ukupne prodaje nego što je to slučaj na našem tržištu – po podacima tamošnjeg ABC, preko 278 miliona primeraka je isporučeno pretplatnicima u drugoj polovini prošle godine. Kada se uporedi sa ovim brojem, vidi se da je prodaja digitalnih izdanja još u začetku – čak i kada bi Apple ove godine prodao pet miliona iPad-ova, i svih pet miliona vlasnika istog trenutka počelo da kupuje digitalne magazine, to bi još uvek bilo sitno u poređenju sa prodajom “starog dobrog papira”.
AUDIT BUREAUX OF CIRCULATION SERBIA
Deligradska 24, 11000 Beograd, Srbija
Phone (+381 11) 26 44 700, e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com
Copyright © ABC Srbija, 2009. - ABC newsletter br.29 je poslat na 2883 adrese