Click HERE for English version

U ovom izdanju - 10/03/2010
• Priprema za „srpski BRAD”
• Priključite se web odit sistemu!
• Informacije o svim štampanim izdanjima u Srbiji
• Ugrožen opstanak lokalnih medija
• Sumnje u privatizaciju medija
• Porast online prihoda u Kini

• Lebedev (još uvek) nije preuzeo Independent
Priprema za „srpski BRAD”

ABC Srbija upravo privodi kraju formiranje prvog „srpskog BRAD Insighta-a”, koji će sadržati  najvažnije podatke o svim oglašivačima u Srbiji: naziv kompanije, sektor, menadžment, kontakti, marketing, PR, lista brendova, agencija koje ih zastupaju... sve do podataka koje kompanije mogu, a ne moraju da objave. U ovom trenutku baza ima preko 300 kompanija i oko 3.500 podataka, a cilj je da do kraja godine dostigne 1.000 kompanija.

Ova jedinstvena baza podataka, biće od koristi i izdavačima i agencijama, za uspostavljanje dinamičnije i efikasnije poslovne komunikacije u sektoru oglašavanja. U narednom Newletter-u biće više informacija o korišćenju ove baze.

Priključite se web odit sistemu!

ABC Srbije poziva sve vlasnike web sajtova koji u svom sadržaju imaju oglasni prostor, da se uključe u novi sistem praćenja statistika. Cilj sistema, kreiranog uz podršku USAID i IREX, je objedinjavanje informacija o posećnosti velikog broja internet sajtova sa sedištem u Srbiji i njihovo prosleđivanje agencijama specijalizovanim za zakup medijskog prostora, ali i oglašivačima, putem web aplikacije na sajtu ABCS.

Očekuje se da će početak rada ovog sistema biti značajan podstrek za razvoj interneta kod nas i da će rezultirati da se veća finansijska sredstva usmere prema digitalnim medijima.
Ukoliko želite da sistem prati i posećenost Vašeg sajta, kontaktirajte nas putem mejla office@abcsrbija.com ili broja telefona 011/308 99 88.

IREX_SERBIA_H
Informacije o svim štampanim izdanjima u Srbiji

Prvi elektronski katalog štampanih izdanja u Srbiji je postavljen na internet adresi www.abcsrbija.com/katalog. Pristup katalogu je besplatan i predstavlja važan izvor informacija i resursa za izdavače, oglašivače, agencije za zakup oglasnog prostora, strukovna udruženja, i sve ostale činioce na tržištu štampe.
U narednom periodu, ABC Srbija će nastaviti dopunu i ažuriranje informacija o izdanjima obuhvaćenim katalogom. Takođe, izdavačima je omogućeno da prijave nova izdanja ili zatraže izmenu informacija o izdanjima već obuhvaćenim katalogom putem odgovarajućih linkova.

Ugrožen opstanak lokalnih medija

U Nišu je početkom marta organizovana konferencija “Održivost lokalnih i regionalnih medija u Srbiji – prepreke i mogućnosti”, u okviru USAID i IREX projekta za pomoć medijima u Srbiji.

Učesnici panel diskusije su zaključili da je u vreme globalne ekonomske krize opstanak lokalnih medija neizvestan. Ako se u obzir uzmu i smanjeni budžeti velikih kompanija, koje se sada više oglašavaju na nacionalnim medijima, lokalne televizije, radio i štampa teško mogu da opstanu i građanima pruže kvalitetan program.
Sumnje u privatizaciju medija

Asocijacija nezavisnih lokalnih medija Lokal pres zatražila je objavljivanje preciznih podataka o izmirivanju obaveza po svim privatizacionim ugovorima, zbog sumnji da se ugovori o privatizaciji medija raskidaju selektivno.

U saopštenju se izražava zabrinutost zbog ugrožavanja opstanka lokalnih medija u Srbiji, a povodom poništavanja jednog broja privatizacija lokalnih medija.

Potenciranjem neizmirenih obaveza prema državi, zanemaruje se problem neizmirenih obaveza prema zaposlenima kojima se duguju zarade i ne uplaćuju doprinosi u većini privatizovanih medija, upozorio je Lokal pres.

"Opstanak lokalnih medija u Srbiji doveden je u pitanje. Lokal pres zato insistira na redefinisanju medijske politike u zemlji i definisanju prioriteta u oblasti informisanja kroz partnerski odnos države sa profesionalnim medijskim kućama”.
Porast online prihoda u Kini

Prihodi od onlajn oglašavanja u Kini su tokom 2009. godine porasli za čak 21,2 odsto i dostigli su iznos od 2,2 milijarde evra. Prognoze za 2010. godinu su još bolje jer stručnjaci očekuju novi rast prihoda i to od oko 30,1 odsto, a u kontekstu ovako optimističkih pogleda 2011. godina bi trebala da bude fantastična ako se uzme u obzir planirani prihod od onlajn oglašavanja od čak 49,2 procenta.

Lebedev (još uvek) nije preuzeo Independent

I dalje nije postignut dogovor konačni između izdavača Independent News&Media i ruskog tajkuna Aleksandra Lebedeva, o preuzimanju čuvenog dnevnog naslova zapalog u velike gubitke, i njegovog sestrinskog nedeljnog izdanja „Independent on Sunday”.

Trenutak u kome će nekadašnji agent KGB-a preuzeti oba naslova za simboličnu cenu od jedne funte je odložen zbog nerešenih pitanja vezanih za dalju štampu novina, ali učesnici u procesu pregovaranja najavljuju da “ubrzano rade” na rešenju svih spornih detalja.

Inače, tiraž The Independent-a je spao na 92.000 primeraka (od 400.000 iz 1989. godine), a godišnjih gubici su dostigli 10 miliona funti.
AUDIT BUREAUX OF CIRCULATION SERBIA
Kneginje Zorke 11b, 11000 Beograd, Srbija
Phone (+381 11) 308 99 88; Fax (+381 11) 308 99 77, e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com
Copyright © ABC Srbija, 2009. - ABC newsletter br.27 je poslat na 2886 adresa