Click HERE for English version

U ovom izdanju - 24/02/2010
• Kreće novi web odit
• Informacije o svim štampanim izdanjima u Srbiji
• Planovi za digitalnu Srbiju
• Prvi Međunarodni grupni izveštaj proizvoda
• Digitalna izdanja ostaju mali deo prihoda magazina
• BBC „gazi“ dnevnike

Kreće novi web odit

U ponedeljak, 22. februara, zvanično je pušten u rad novi sistem za verifikaciju posećenosti web sajtova u Srbiji. Vec sama najava sistema, kreiranog uz podršku USAID i IREX, izazvala je veliku pažnju među vlasnicima internet sajtova, oglašivačima i agencijama za zakup medijskog prostora. Očekuje se da će njegovo lansiranje dati značajan doprinos razvoju internet oglašavanja na našem tržištu.

Reč je o sistemu koji treba da na jednom mestu objedini informacije o posećenosti velikog broja internet sajtova sa sedištem u Srbiji, i učini ih dostupnim oglašivačima i agencijama za zakup medijskog prostora, pri čemu ABC Srbija ostaje, kao svuda u svetu, pečat poverenja i jedinstveni garant tačnosti isporučenih podataka.

Ukoliko želite da sistem prati i posećenost Vašeg sajta i isporučuje informacije potencijalnim oglašivačima, možete nas kontaktirati putem mejla office@abcsrbija.com ili broja telefona 011/308 99 88.

IREX_SERBIA_H
Informacije o svim štampanim izdanjima u Srbiji

Prvi elektronski katalog štampanih izdanja u Srbiji je postavljen na internet adresi www.abcsrbija.com/katalog. Pristup katalogu je besplatan i predstavlja važan izvor informacija i resursa za izdavače, oglašivače, agencije za zakup oglasnog prostora, strukovna udruženja, i sve ostale činioce na tržištu štampe.

U narednom periodu, ABC Srbija će nastaviti dopunu i ažuriranje informacija o izdanjima obuhvaćenim katalogom. Takođe, izdavačima je omogućeno da prijave nova izdanja ili zatraže izmenu informacija o izdanjima već obuhvaćenim katalogom putem odgovarajućih linkova.
Planovi za digitalnu Srbiju

U saradnji sa Ministarstvom za telekomunikacije i informaciono društvo, u Asocijaciji medija je 24. februara održan seminar pod nazivom „Planovi za digitalnu Srbiju“. Nakon pozdravnog govora ministarke Jasne Matić, prezentaciju je održao Slobodan Marković, specijalni savetnik u ovom ministarstvu.

Po njegovim rečima, prioriteti Ministarstva za telekomunikaciju u narednom periodu su usklađivanje sa pravnim okvirom Evropske unije, podrška liberalizaciji tržišta u oblasti telekomunikacija i poštanskih usluga, kao i podsticanje bržeg razvoja elektronske trgovine i elektronske uprave. Takođe, ministarstvo radi na definisanju strateškog okvira za razvoj informatičkog društva i podržava naučno-istraživačke delatnosti u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Pored Slobodana Markovića, izlaganja su izneli i njegove kolege Stefan Lazarević (koji je govorio o ICT PSP programu Evropske unije i mogućnosti uključenja malih i srednjih preduzeća iz Srbije u njega – http://ec.europa.eu/ict_psp) i Marija Nikšić, koja je govorila o aktivnostima za zaštitu dece na internetu (www.kliknibezbedno.rs).
Prvi Međunarodni grupni izveštaj proizvoda

ABC je objavio prvi Međunarodni grupni izveštaj proizvoda. Izveštaj se odnosi na Ekonomist i na jednom mestu objedinjuje podatke o prodaji ovog magazina širom sveta.

Grupni izveštaj proizvoda Ekonomist grupe sadrži podatke o tiražu 10 međunarodnih publikacija, uključujući izdanja za Severnu Ameriku, Kontinentalnu Evropu, Veliku Britaniju, Aziju, Afriku i Bliski istok, kao i Južnu Ameriku. Takođe sadrži podatke o četiri globalna poslovna godišnjaka Grupe.

Ovo je kulminacija zajedničke inicijative ABC Velike Britanije i ABC Severne Amerike, koji su radili na kreiranju prvog Međunarodnog grupnog izveštaja proizvoda. On omogućava medijskim kućama da izveštavaju o različitim proizvodima na jednom mestu, uključujući i proizvode na različitim platformama. Takođe sadrži linkove ka svim pojedinačnim ABC sertifikatima i Izjavama izdavača, kao i kontakt podatke lokalnih izdavača.
Digitalna izdanja ostaju mali deo prihoda magazina

Internet je doprineo relativno malim udelom u ukupnim prihodima magazina u SAD tokom 2009. godine, i pored ekonomske krize koja je značajno umanjila budžete namenjene štampi.

Rezultati iz 2009. pokazuju malu promenu u odnosu na prethodne godine, sa štampanim izdanjima koja dominiraju izdavačkim poslom, jer većina medijskih kuća nije uspela da stvori značajne online prihode, iako je saobraćaj na njihovim sajtovima znatno porastao.

Istina, ovaj zaključak se jednim delom bazira na pretpostavkama, jer dva najveća izdavača magazina na severnoameričkom kontinentu (Conde Nast i Hearst) ne objavljuju podatke o svojim prihodima. Procena dolazi od informacija koje su objavili drugi izdavači - Time Inc, Meredith Corp, i Martha Stewart Living Omnimedia.

Kada je u pitanju npr. Time Inc, prihodi od online oglašavanja su iznosili 160 miliona dolara u prvih devet meseci 2009, što je ukupno 12% marketinških prihoda ovog izdavača. Gledano u dolarima, ovo je pad od 11% u odnosu na isti period 2008, kada je ovaj prihod iznosio 180 miliona dolara. Ipak, njegov udeo je porastao sa 10% na 12%, zbog pada od 22% u sveukupnim marketinškim prihodima.
BBC „gazi“ dnevnike

Britanske dnevne novine su se angažovale da spreče BBC-jev pokušaj da lansira komplet aplikacija za iPhone i druge smartphone uređaje koje bi omogućavale praćenje prenosa sa ovogodišnjeg Svetskog fudbalskog prvenstva.

Britanska asocijacija dnevnih novina (NPA) tvrdi da bi uvođenje takve usluge od strane BBC-ja „izobličilo“ tržište, pregazivši novinske kompanije koje tek ulaze u posao sa aplikacijama.

„Ne po prvi put, BBC se priprema da se na silu ugura u nastajuće tržište i pogazi planove komercijalnih provajdera vesti”, navodi David Newell, direktor NPA.

Po njegovim rečima, potez BBC-a bi „doveo u ozbiljnu sumnju sposobnost komercijalnog sektora da povrati svoju investiciju, i time ugrozio njegovu moć da podrži kvalitetno novinarstvo”. NPA je najavila da će svoju zabrinutost izneti pred Vladinim Odsekom za kulturu, medije i sport, kao i Medijskim komitetom britanskog parlamenta.

AUDIT BUREAUX OF CIRCULATION SERBIA
Kneginje Zorke 11b, 11000 Beograd, Srbija
Phone (+381 11) 308 99 88; Fax (+381 11) 308 99 77, e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com
Copyright © ABC Srbija, 2009. - ABC newsletter br.26 je poslat na 2775 adresa