Click HERE for English version

U ovom izdanju - 10/02/2010
• Preko 150 slušalaca na ABC seminaru!
• Informacije o svim štampanim izdanjima u Srbiji
• Sajt Blica 174. u svetu
• Imenovani članovi UO Saveta za štampu
• Smanjenje cene nije rešenje za očuvanje pretplatnika
• Štampa neće poći Mardokovim stopama

Preko 150 slušalaca na ABC seminaru!

Preko 150 ljudi bilo je prisutno, a još 3.000 je gledalo direktan prenos Seminara o oglašavanju na internetu, u organizaciji ABC Srbija, uz podršku USAID i IREX. Ovaj događaj je održan u hotelu Zira, a prezentacije je održalo devet predavača, koji spadaju među vodeće ličnosti internet poslovanja u Srbiji i Hrvatskoj.

Snimak čitavog seminara je dostupan na sajtu www.live-e.tv, a sve prezentacije na našoj web adresi www.abcsrbija.com. Najave novih edukativnih događaja će uslediti uskoro.

IREX_SERBIA_H
Informacije o svim štampanim izdanjima u Srbiji

Prvi elektronski katalog štampanih izdanja u Srbiji je postavljen na internet adresi www.abcsrbija.com/katalog. Pristup katalogu je besplatan i predstavlja važan izvor informacija i resursa za izdavače, oglašivače, agencije za zakup oglasnog prostora, strukovna udruženja, i sve ostale činioce na tržištu štampe.

U narednom periodu, ABC Srbija će nastaviti dopunu i ažuriranje informacija o izdanjima obuhvaćenim katalogom. Takođe, izdavačima je omogućeno da prijave nova izdanja ili zatraže izmenu informacija o izdanjima već obuhvaćenim katalogom putem odgovarajućih linkova.
Sajt Blica 174. u svetu

Internet sajt „Blica“našao se na 174. mestu u svetu u tradicionalnoj akciji izbora za najbolja onlajn izdanja štampanih medija u organizaciji australijskog servisa 4imn.com. Sem „Blica“, na svetskoj top 200 listi nema nijednog drugog medija iz Srbije i okruženja - Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske... „Lista je napravljena nakon analize tri nezavisna indikatora - posete internet sajtu, ocene posećenih stranica i popularnosti linkova koji vode na stranicu. Podaci su uzeti iz tri odvojena izvora - sajtova za pretraživanje Gugla i Jahua, kao i ‘Alekse’, servisa za praćenje posećenosti internet sajtova, objašnjava Fabio Fatuzo, izvršni direktor kompanije 4imn.com. Ova australijska firma osnovana je 2005. godine, rezultate istraživanja objavljuje svakih šest meseci, a u poslednjem izveštaju objavljenom ovih dana analizirali su preko 7.000 sajtova štampanih medija širom sveta.

Na listi 200 najboljih onlajn novina prvo mesto zauzeo je „Njujork tajms“, a slede britanski „Gardijan“, kineski „Ženmin žibao“, američki „Ju-Es-Ej tudej“ i španski „El Mundo“. Kompletna lista top 200 u svetu nalazi se na sajtu: www.4imn.com/top200/

Imenovani članovi UO Saveta za štampu

Medijske asocijacije i novinarska udruženja osnivači Saveta za štampu završili su postupak  imenovanja svojih predstavnika u Upravnom odboru prvog medijskog samoregulatornog tela u Srbiji.

U Upravnom odboru Saveta za štampu u ime Asocijacije medija biće Dragan Bujošević, glavni urednik Politike, Manojlo Vukotić, glavni urednik Večernjih novosti i Srđan Radulović, glavni urednik NIN-a. Lokal Press će predstavljati Vladan Filipčev, predsednik ove organizacije i glavni urednik Bečejskog mozaika. Liljana Smajlović i Predrag Jeremić predstavljaće Udruženje novinara Srbije, a ispred Nezavisnog udruženja novinara Srbije u Upravnom odboru Saveta za štampu biće Dimitrije Boarov i Safeta Biševac.

Osnivači Saveta za štampu, kao prvog medijskog samoregulatornog tela u Srbiji su Asocijacija medija, Lokal Press, UNS i NUNS.
Smanjenje cene nije rešenje za očuvanje pretplatnika

Dve trećine od 344 analizirana magazina u SAD je spustilo cene pretplate u periodu između 2002. i prve polovine 2009. godine, ali je 75% njih ipak zabeležilo opadanje broja pretplatnika, izjavio je Jack Hanrahan, analizirajući ABC izveštaje za magazin Advertising Age.

Što manje novca izdavači dobijaju od pretplate, to su više ovisni o oglasnim prihodima, koji su znatno opali od početka krize. Takođe, spuštanje cene pretplate degradira magazin u očima čitalaca, tako da izdavači sa takvom poslovnom politikom čine sebi više štete nego što se na prvi pogled vidi. Pretplata čini znatan deo prodaje magazina na američkom tržištu.

Čitav tekst je dostupan na adresi http://adage.com/mediaworks/article?article_id=141945
Štampa neće poći Mardokovim stopama

Većina izdavača neće pratiti Ruperta Mardoka u krstaškom ratu za naplatu vesti na internetu, predviđaju analitičari iz Deloitte Touche Tohmatsu (DTT) u njihovom izveštaju  „Medijska predviđanja u 2010”.

Štampa, koja oseća posledice smanjenja oglasnih prihoda i opadanja broja čitalaca, će zadržati svoju snagu koristeći inovativne tehnologije i pružajući sveobuhvatna rešenja, rezultati su istraživanja koje se obavlja devetu godinu zaredom, prikupljanjem podataka od preko 7.000 poslovnih partnera u 45 zemalja širom sveta.

U izveštaju se najavljuje da će se debata o naplati vesti na internetu nastaviti tokom čitave godine, ali „nije verovatno da će priča biti ispraćena konkretnim akcijama”. Po mišljenju DTT, “samo mali procenat naslova globalno će uopšte i pokušati da implementira modele plaćanja, a još je manji broj onih koji imaju šansu da to urade profitabilno”.
AUDIT BUREAUX OF CIRCULATION SERBIA
Kneginje Zorke 11b, 11000 Beograd, Srbija
Phone (+381 11) 308 99 88; Fax (+381 11) 308 99 77, e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com
Copyright © ABC Srbija, 2009. - ABC newsletter br.25 je poslat na 2771 adresa