Click HERE for English version

U ovom izdanju - 27/01/2010
• Edukacija o oglašavanju na internetu
• Informacije o svim štampanim izdanjima u Srbiji
• Ugašen Glas javnosti
• Magazin za trgovce oružjem
• New York Times neće dugo biti besplatan
• Besplatni časopisi koji odišu uspehom

• Oporavak modnih magazina
Edukacija o oglašavanju na internetu

Direktan prenos seminara „Oglašavanje na internetu“, uz učešće vodećih stručnjaka u ovoj oblasti iz Srbije i Hrvatske, svi zainteresovani će moći besplatno da prate putem sajta www.live-e.tv, u četvrtak 28. januara (sutra), sa početkom u 11 časova. Snimak će biti dostupan na istom sajtu i u narednom periodu.

Seminar, koji će se održati u beogradskom hotelu Zira, organizuje ABC Srbija, uz podršku USAID i IREX. Lista od devet predavača uključuje direktore najposećenijh sajtova i najuspešnijih agencija i sistema za zakup online medijskog prostora u Srbiji (Blic, Infostud, Karike, HttPool, eTarget...)

Cilj seminara je podizanje svesti javnosti i oglašivača o važnosti i budućnosti internet marketinga, kao i sticanje novih znanja iz ove oblasti. Više informacija je dostupno na našem internet sajtu, na adresi www.abcsrbija.com.

IREX_SERBIA_H
Informacije o svim štampanim izdanjima u Srbiji

Prvi elektronski katalog štampanih izdanja u Srbiji je postavljen na internet adresi www.abcsrbija.com/katalog. Pristup katalogu je besplatan i predstavlja važan izvor informacija i resursa za izdavače, oglašivače, agencije za zakup oglasnog prostora, strukovna udruženja, i sve ostale činioce na tržištu štampe.

U narednom periodu, ABC Srbija će nastaviti dopunu i ažuriranje informacija o izdanjima obuhvaćenim katalogom. Takođe, izdavačima je omogućeno da prijave nova izdanja ili zatraže izmenu informacija o izdanjima već obuhvaćenim katalogom putem odgovarajućih linkova.

Ugašen Glas javnosti

Posle 13 godina od pokretanja, prestao je da izlazi dnevni list “Glas javnosti”. Poslednji broj se pojavio na kioscima u subotu 16. januara. U saopštenju redakcije je navedeno da je posle toliko godina potreban temeljit redizajn lista. Redakcija je informisala čitaoce da će vesti u budućnosti moći da se pronađu na web adresi www.glas-javnosti.rs.

Magazin za trgovce oružjem

Izdavačka kuća David Hall Publishing obelodanila je plan o pokretanju magazina posvećenog međunarodnoj trgovini oružjem. Magazin “Gun Trade World”, čije će sedište biti u Velikoj Britaniji, biće besplatno distribuiran proizvođačima oružja širom sveta kao i trgovcima oružjem u 101 zemlji sveta.

Reč je o mesečniku koji će biti štampan u početnom tiražu od 13.000 primeraka po broju. Planirano je da se prvi broj magazina pojavi početkom aprila.

New York Times neće dugo biti besplatan

Menadžment The New York Times je sve bliži odluci da počne sa naplatom čitanja online izdanja na adresi www.nytimes.com. Dobro obavešteni izvori tvrde da će ovakva odluka biti doneta u narednih nekoliko nedelja.

Biće moguć ograničen besplatni pristup, odnosno čitanje određenog broja tekstova besplatno, nakon čega će se od posetioca sajta zahtevati plaćanje daljih sadržaja. New York Times je već uveo pretplatu za jedan deo svog sadržaja 2005. godine, naplaćujući osam dolara mesečno pristup tekstovima svojih kolumnista. Od tog modela se odustalo nakog dve godine, jer je zaključeno da je prihod stečen na taj način znatno manji od gubitaka nastalog lošijom prodajom oglasa, koju je izazvala manja posećenost sajta.

Besplatni časopisi koji odišu uspehom

Samo tri meseca nakon lansiranja, Stylist, britanski besplatni ženski nedeljnik, je na nezadrživoj uzlaznoj putanji. Jedan od najboljih primera uspeha klasičnog medija u doba finansijske krize kreacija je čoveka po imenu Mike Soutar, poznatog po svojevremenom rukovođenju oporavkom naslova FHM i Smash hits devedesetih godina.

Očekuje se da će ovo izdanje dostići cifru od 400.000 primeraka u ABC izveštaju sledećeg meseca. Sa druge strane, drugi naslov njegove kuće, muški nedeljnik ShortList, lansiran dve godine ranije, se distribuira u preko 510.000 primeraka u 11 britanskih gradova.
Tajna uspeha je u jedinstvenom pristupu poslu, a sledeći korak je, kako kaže Mike Soutar, širenje licenci širom sveta.

„Kada pogledate način na koji mi radimo, vidite da ne postoji niko drugi na svetu ko tako radi, ne postoji u SAD, ni u Centralnoj Evropi – potencijal postoji. Mislim da imamo jedan ili dva brenda i poslovni model koji bi funkcionisao u drugim krajevima sveta”, navodi Soutar. Priča o njegovom uspehu se može pročitati na internet adresi http://www.independent.co.uk/news/media/press/next-on-his-list-taking-the-free-magazine-idea-around-the-world-1877667.html.

Oporavak modnih magazina

Nakon što je 2009. godina opustošila američku industriju modnih magazina, martovska izdanja najavljuju znakove čudesnog oporavka, ulivajući nadu u bolje sutra ostatku izdavačke industrije.

Najveći rast je ostvario magazin InStyle, u kojem je za mart bukirano 255 oglasnih strana, čak 33,5% više nego prošle godine, što ga je dovelo na treću poziciju po marketinškom uspehu. Na prvom mestu je Vogue sa 375,4 strane (rast od skromnih 0,6 u poređenju sa 2009.), dok je na drugoj poziciji Harper's Bazaar sa 268 oglasnih strana, odnosno 4,4% više nego u 2009.

AUDIT BUREAUX OF CIRCULATION SERBIA
Kneginje Zorke 11b, 11000 Beograd, Srbija
Phone (+381 11) 308 99 88; Fax (+381 11) 308 99 77, e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com
Copyright © ABC Srbija, 2009. - ABC newsletter br.24 je poslat na 2735 adresa