Click HERE for English version

U ovom izdanju - 13/01/2010
• Slobodan pristup Katalogu štampanih izdanja
• Prenos seminara o internet oglašavanju
• Registrovan Savet za štampu
• Godišnji susret u Asocijaciji medija
• Izdavači ujedinjeni u kupovini papira
• „Kindle” prodavaniji od štampanih knjiga

Slobodan pristup Katalogu štampanih izdanja

Prvi elektronski katalog štampanih izdanja u Srbiji je postavljen na sajt ABC Srbija, na internet adresi www.abcsrbija.com/katalog. Pristup katalogu je besplatan i predstavlja važan izvor informacija i resursa za izdavače, oglašivače, agencije za zakup oglasnog prostora, strukovna udruženja, i sve ostale činioce na tržištu štampe.

U narednom periodu, ABC Srbija će nastaviti dopunu i ažuriranje informacija o izdanjima obuhvaćenim katalogom. Takođe, izdavačima je omogućeno da prijave nova izdanja ili zatraže izmenu informacija o izdanjima već obuhvaćenim katalogom putem linkova na sajtu ABC Srbija.

Prenos seminara o internet oglašavanju

Zbog velikog interesovanja, ABC Srbija je obezbedila direktan prenos seminara o internet oglašavanju, koji organizuje 28. januara, u saradnji sa USAID i IREX. Svi zainteresovani slušaoci, ukoliko nisu uspeli da obezbede mesto na ovom događaju, mogu da prate direktan prenos svih predavanja putem sajta www.live-e.tv, sa početkom u 11 sati.

ABC Srbija će i ubuduće organizovati veliki broj seminara sa aktuelnim i atraktivnim temama i najreferentnim predavačima iz zemlje i inostranstva. Program dešavanja će uskoro biti postavljen na naš sajt www.abcsrbija.com. IREX_SERBIA_H
Registrovan Savet za štampu

Poslednjih dana protekle godine, upisom u registar udruženja Agencije za privredne registre Republike Srbije i odgovarajućim rešenjem ove agencije, ispunjeni su svi formalno-pravi uslovi za početak rada Saveta za štampu, prvog samoregulatornog tela u medijskoj sferi u Srbiji.

Osnivači Saveta za štampu – Asocijacija medija Srbije, NUNS, UNS i Lokal Press će već do kraja januara delegirati svoje predstavnike u Upravni odbor Saveta i u komisiju za žalbe. Paralelno sa ovim, biće raspisan i konkurs za predlaganje tri predstavnika javnosti za članstvo u Upravnom odboru i komisiji za žalbe. Osnivači su uvereni i u nastavak saradnje sa vladom Norveške i norveškim Savetom za štampu, koji su izrazili spremnost da projekat u razvojnoj fazi podrže organizaciono i finansijski. 

Godišnji susret u Asocijaciji medija

U utorak 12. januara održan je tradicionalni novogodišnji koktel u Asocijaciji medija, uz prisustvo zvanica iz medijskih kuća i kompanija.

Ovo je bila prilika da se okupe rukovodioci iz medija i privrede, razmene mišljenja i utiske o proteklom periodu, kao i da razgovaraju o mogućnostima saradnje tokom 2010. godine.
Izdavači ujedinjeni u kupovini papira

Kako bi što više smanjili troškove i efekte svetske ekonomske krize, dva najveća izdavača magazina na severnoameričkom kontinentu, Time Inc. i Meredith, su se udružili radi zajedničke kupovine papira.

Po informacijama iz više izvora, ovi giganti su zajednički zatražili ponude od nekoliko potencijalnih dobavljača hartije. Ujedinjeni, Time Inc. i Meredith će godišnje kupovati nekoliko stotina hiljada tona papira.

„Kindle” prodavaniji od štampanih knjiga

Amazon je objavio da je prodaja e-čitača Kindle oborila sve rekorde tokom tradicionalne Božićne rasprodaje u SAD, ostavivši po prvi put iza sebe čak i „obične” štampane knjige.

Kompanija nije objavila koliki je tačan broj prodath popularnih elektronskih čitača, navodeći da je rekordni dan za Amazon bio 14. decembar, kada su kupci širom sveta naručili čak 9,5 miliona artikala, odnosno neverovantih 110 u sekundi.

Među artiklima iz oblasti elektronike, u periodu između 15. novembra i 19. decembra, pored Kindle, najtraženiji su bili audio plejer Apple iPod Touch 8GB i GPS navigacioni sistem Garmin Nuvi 260W.
AUDIT BUREAUX OF CIRCULATION SERBIA
Kneginje Zorke 11b, 11000 Beograd, Srbija
Phone (+381 11) 308 93 72; Fax (+381 11) 242 52 04, e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com
Copyright © ABC Srbija, 2009. - ABC newsletter br.23 je poslat na 2735 adresa