Click HERE for English version

U ovom izdanju - 16/12/2009
• Seminar o internet oglašavanju
• Postavljeni oktobarski izveštaji
• Dostupan katalog štampanih izdanja
• Maxi magazin u ABC Srbija
• Mini studio u ABC Srbija
• Studijsko putovanje u Nemačku
• Priznanje za Blic online

Seminar o internet oglašavanju

ABC Srbija, uz podršku USAID i IREX, organizuje 28. januara 2010. seminar o internet oglašavanju. Sadržaj seminara je namenjen profesionalcima u agencijama koje se bave zakupom oglasnog prostora i marketingu kompanija, kao i u izdavačkim kompanijama koje žele da unaprede svoje online prisustvo obezbeđivanjem stabilnih izvora finansiranja.

Predavači na seminaru spadaju u autoritativne internet menadžere u Srbiji i Hrvatskoj i svako od njih će slušaocima preneti deo ekspertize iz oblasti u kojoj drži lidersku poziciju. Teme i predavači:

• Osnovna pravila i dometi oglašavanja na internetu – Dejan Nikolić, web menadžer, Adria Media
• Oglašavanje na medijskim sajtovima – Jovan Protić, direktor, online Ringier i izdavač 24 sata
• Oglašavanje preko posrednika – Rade Tričković, direktor, HttPool
• Konktekstualno oglašavanje – Vlastimir Čobrda, direktor, Etarget
• Search oglašavanje – Gabrijela Stjepanović, marketing communications manager, HttPool
• Standardi i oglasni potencijali sajtova – Milan Kovačević, direktor, ABC Srbija
• Oglašavanje na lokalnim sajtovima – Mladen Malik, direktor, www.ezadar.hr
• Posebne vrste oglašavanja i prodaja (HR, mali oglasi, turistički aranžmani...) – Stefan Salom, zamenik direktora, Infostud
• Oglašavanje na društvenim mrežama – Dejan Bizinger, direktor Rate Solutions, (Karike.com)

Za sve učesnike seminara obezbeđeno je osveženje u pauzama i ručak. Zahvaljujući podršci USAID i IREX, kotizacija za učešće na seminaru je besplatna za sve registrovane slušaoce, članove, saradnike i prijatelje ABC Srbija. Ukoliko ste zainteresovani za učešće, molimo Vas da se prijavite putem mejl adrese office@abcsrbija.com.

Postavljeni oktobarski izveštaji

Izveštaji o prodatim tiražima za oktobar su postavljeni u sekciju za članove sajta. Od ovog meseca, biće postavljani i redovni izveštaji za Nedeljni telegraf, za koji su članovima ABC dostupni podaci od početka godine. Izveštaji za naslove Scandal, Kurir, Grom i Stil biće dostavljeni naknadno.

Dostupan katalog štampanih izdanja

Prvi elektronski katalog štampanih izdanja u Srbiji je postavljen na sajt ABC Srbija, na internet adresi www.abcsrbija.com/katalog. Pristup katalogu je besplatan i predstavlja važan izvor informacija i resursa za izdavače, oglašivače, agencije za zakup oglasnog prostora, strukovna udruženja, i sve ostale činioce na tržištu štampe.

U narednom periodu, ABC Srbija će nastaviti dopunu i ažuriranje informacija o izdanjima obuhvaćenim katalogom. Takođe, izdavačima je omogućeno da prijave nova izdanja ili zatraže izmenu informacija o izdanjima već obuhvaćenim katalogom putem linkova na sajtu ABC Srbija.

Maxi magazin u ABC Srbija

Od decembra, u članstvo ABC Srbija priključio se besplatni Maxi magazin. Ovaj magazin, izdanje kompanije Delta Maxi, biće besplatno na raspolaganju čitaocima u svim Maxi supermarketima. Kako je prvenstveno namenjen ženskoj čitalačkoj publici, na 52 strane obrađen je najširi krug tema koje mogu interesovati svaku ženu, od mode i kozmetike, preko porodice i roditeljstva, do uređenja doma i kulinarstva.

Mini studio u ABC Srbija

Od decembra, u ABC odit je ušao “miniStudio”, besplatni elektronski home i lifestyle magazin, čiji je glavni cilj afirmacija mladih talenata i stručnjaka u oblasti dizajna, arhitekture i uređenja enterijera, ali i predstavljanje aktuelnih svetskih trendova u ovim oblastima.

Koristeći ABCS elektronsko rešenje za merenje internet saobraćaja, ABC Srbija prati broj pregleda “miniStudio” e-magazina, kao i ostale parametre posećenosti njegovog matičnog sajta www.ministudio.com.

Studijsko putovanje u Nemačku

Predstavnici medijskih asocijacija i udruženja Srbije boravili su krajem novembra u šestodnevnoj radnoj poseti Nemačkoj.

Tokom studijskog putovanja koje je Misija OEBS u Srbiji organizovala u saradnji sa Dojče Vele, predstavnici Asocijacije medija, Lokal presa, Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, Nezavisnog uduženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije imali su prilike da se, kroz niz susreta sa predstavnicima nemačkih novinarskih organizacija, Parlamenta, Bundes pres konferencije i Špigla bliže upoznaju sa procesima medijske regulacije i samoregulacije u zemlji, koja je po veličini peto medijsko tržište na svetu.
Priznanje za Blic online

Na najvećem regionalnom internet festivalu pod nazivom „Web Fest”, posle dva meseca „borbe” između 2.200 sajtova iz celog regiona za zvanje najboljih u 17 kategorija, dodeljene su nagrade. Nagradu za najbolji informativni sajt u regionu dobio je „Blic Online”, portal dnevnog lista „Blic”.

Web fest je prvi put kod nas organizovan 2007. a najbolje sajtove ove godine birali su i žiri i publika. U svih 17 kategorija dodeljene su po dve nagrade. Žiri su sačinjavali stručnjaci iz oblasti interneta, marketinga, poslovanja i zabave, a publika je imala priliku da svoj glas da putem sajta festivala www.wfest.org.

Google ograničava pristup plaćenim vestima

Internet pretraživač „Google” je popustio pred pritiskom medijskog magnata Ruperta Mardoka i njegove kompanije „News Corp", objavivši da će pristup do vesti na sajtovima novina koje naplaćuju svoj sadržaj biti ograničen na pet klikova.

Čitaoci članaka "Wall Street Journal" su do sada putem "Google News" imali neograničen pristup, što se nije sviđalo Mardokovom uredniku Robertu Tompsonu, koji je vlasnike Internet pretraživača nazivao parazitima, kleptomanima i vampirima.

Odbrana “Google” protiv plaćenih vesti bila je do sada bazirana na podatku da korisnici Interneta širom sveta kliknu 100.000 puta svakog minuta, ili četiri milijarde puta godišnje, na neki od sajtova novina do kojeg su došli putem pretraživača, a ne direktnim odlaskom na sajt.
Logika “Google” bila je u tome da ako i pored tolikih poseta novinskim sajtovima putem pretraživača vlasnici tih sajtova i dalje nisu mogli da privuku dovoljno oglašivača i ostvare profit, onda problem nije bio u “Google”. Ovaj pretraživač je do sada obezbeđivao svojim korisnicima besplatne ulaske na komercijalne strane Mardokovog "Wall Street Journal" na taj način što je zauzvrat držao ovaj sajt na svojoj indeksnoj listi, od čega je "Wall Street Journal" izvlačio 25% profita. Međutim, Mardok je poslednjih meseci krenuo u žestoku ofanzivu tvrdeći da kvalitetne vesti ni u kom slučaju ne mogu da budu besplatne, a sistem plaćenog sajta sa maksimalnih pet besplatnih klikova u toku jednog dana najavio je i za ostala svoja izdanja poput britanskog "Times" i australijskog lista "Australian".

AUDIT BUREAUX OF CIRCULATION SERBIA
Kneginje Zorke 11b, 11000 Beograd, Srbija
Phone (+381 11) 308 93 72; Fax (+381 11) 242 52 04, e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com
Copyright © ABC Srbija, 2009. - ABC newsletter br.21 je poslat na 2711 adresa