Click HERE for English version

U ovom izdanju - 03/12/2009
• Katalog štampanih izdanja 2010.
• Standardi i budućnost novih medija
• Priprema se novi Zakon o oglašavanju
• Najuspešniji magazini u 2009.
• Rivali ujedinjeni u digitalizaciji
• Praznična nestašica e-čitača
• Playboy na prodaju

Nastavlja se registracija za Katalog štampanih izdanja 2010.

Audit Bureaux of Circulations Srbija poziva sve izdavače koji to još uvek nisu učinili da što pre registruju svoja izdanja za jedinstveni Katalog štampanih izdanja, koji će se pojaviti na sajtu ABC u decembru, putem sledećeg linka: http://www.abcsrbija.com/katalog/.

Registracija je besplatna, a Katalog 2010 će takođe biti besplatno dostupan svim zainteresovanim oglašivačima, kompanijama, organizacijama i pojedincima putem sajta ABC Srbija. Na taj način, njegova upotreba će doneti brojne koristi ne samo izdavačima, već i oglašivačima, agencijama za zakup oglasnog prostora, strukovnim udruženjima i svim ostalim činiocima na tržištu štampanih medija.

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti putem mejl adrese office@abcsrbija.com, ili na telefon broj 011 / 24 25 204.

Standardi i budućnost novih medija

Horizontal_RGB_600Uz podršku USAID i IREX, ABC Srbija je 26. i 27.novemembra u Beogradu IREX_SERBIA_Horganizovala izuzetno posećen seminar „Standardi i budućnost novih medija“. Predavač je bio Ričard Fon (Richard Foan), generalni direktor ABCe Velike Britanije, predsednik Joint Industry Committee for Web Standards za Veliku Britaniju i Irsku i član Borda svetske ABC organizacije (IFABC). 

Prvom danu, namenjenom najširem auditorijumu, prisustvovalo je više od 130 slušalaca, mahom iz sektora medija i marketinga, dok je drugi dan, namenjen profesionalcima iz oblasti online i štampanih medija, broj slušalaca ograničen na 35.

1Z3V4034Tokom izlaganja, Ričard Fon je stavio akcenat na kretanje marketinških budžeta namenjenih internetu, kao i potrebu za uvođenje jedinstvenih kriterijuma vrednovanja oglasnih potencijala sajtova, koje spada u osnovne zadatke ABC. Prenoseći iskustva iz Velike Britanije, Ričard Fon je naglasio neophodnost saradnje izdavača, agencija i vlasnika sajtova sa ABC Srbija, kako bi se obezbedili transparentnost i poverenje, neophodni za  privlačenje oglašivača. Po R. Fonu, uspostavljanje i primena industrijskih standarda su osnovni uslovi za povećanje bužeta koje će media planeri u budućnosti izdvajati za online medije.

Govoreći o budućnosti štampanih medija, gospodin Fon je dao optimistična predviđanja da će, uprkos pritisku interneta, štampani mediji nastaviti da se razvijaju. Ričard Fon je na kraju objasnio značaj ABC u svetu, rekavši da je reč o organizaciji koja nudi osnovne argumente medijskoj industriji kada se radi o oglasnom potencijalu medija, i predstavlja nezaobilaznu informaciju prilikom ugovaranja na relaciji oglašivač–agencija–vlasnik medija.

Priprema se novi Zakon o oglašavanju

Pri Ministarstvu za trgovinu i usluge Vlade Srbije, počeo je rad posebne radne grupe na izradi radne verzije Zakona o oglašavanju, koji bi u formi nacrta trebalo da bude završen za 3-4 meseca.

U radnoj grupi su zastupljeni predstavnici medija, Asocijacije medija, RRA, media buying agencija i drugi. Radnom grupom rukovodi pomoćnik ministra Saša Gmijović.

Najuspešniji magazini u 2009.

Ovogodišnja lista najuspešnijih magazina na severnoameričkom kontinentu časopisa, koju tradicionalno priprema Advertising Age, je načinjena po kriterijumu uspešnosti funkcionisanja magazina kao brenda – povlačenja pametnih poteza pri licenciranju, kreiranja profitabilnog digitalnog sadržaja, razmeni sadržaja među različitim platformama i sl. Ukratko – magazini koji su spremni za novu eru izdavaštva.

Lista najuspešnijih magazina po ovom osnovu za 2009. godinu izgleda ovako:

1. Women’s Health – porast tiraža plus pametno proširenje brenda.
2. Better Homes and Gardens – pokretanje serije licenciranih proizvoda i TV emisije.
3. Family Circle – rast broja oglasnih strana za 13,9% u oktobru u odnosu na januar, uprkos ekonomskoj krizi i otežanim uslovima poslovanja.
4. The Economist – prošlogodišnji magazin godine je opet dokazao da je zasluženo smešten u društvo najboljih. Inovativno marketinško razmišljanje dovelo je do povećanja broja pretplatnika.
5. People – inovativnost u borbi protiv opadanja prodaje.

Kompletnu listu najboljih magazina ove godine možete pronaći na internet adresi: http://adage.com/magazinealist2009/.

Rivali ujedinjeni u digitalizaciji

Najveći izdavači magazina u SAD su na ivici osnivanja nove kompanije, koja će im omogućiti da sopstvenu digitalnu budućnost uzmu u svoje ruke. Buduća kompanija će praktično biti jedan od najvećih saveza ikada formiranih među vodećim izdavačima. Očekuje se da će joj se pridružiti Time Inc., Conde Nast i Hearst, što su kuće koje zajedno objavljuju više od 50 magazina, uključujući The New Yorker, Vaniti Fair, Vogue, Time, People...

Kompanija će pripremati magazine za čitanje na mnogim digitalnim platformama, uključujući iPhone, BlackBerry i brojne druge. Neće razvijati elektronske čitače, već će više biti nalik na iTunes – elektronska prodavnica gde će biti moguće kupiti aktuelna i ranija elektronska izdanja magazina, kao i njihove štampane verzije.

Kako najavljuje The Observer, početno rukovođenje kompanjom će preuzeti Džon Skvirs, trenutni potpredsednik Time Inc., čiji mandat će trajati šest meseci. U tom periodu će biti pronađeno rešenje za trajnog rukovodioca. Dogovor rivalskih izdavača još uvek nije finaliziran, ali ako sve bude teklo po planu, nova kompanija će početi sa radom za nekoliko nedelja.
Praznična nestašica e-čitača

Nook je rasprodat, Sony Daily Edition ponestaju – to su prve informacije o stanju na američkom tržištu elektronskih čitača, u sam osvit praznične šoping groznice. Nook, čitač koji je kompanija Barnes&Noble pustila u prodaju pre samo mesec dana, se više ne može naći u prodavnicama, i nove količine se ne očekuju do januara.

Ni cena od 400 dolara nije bila prepreka za kupce novog modela elektronskog čitača renomirane kuće Sony - Daily Edition.

„Duboko smo zabrinuti da ih nećemo imati dovoljno za smeštanje pod Božićnju jelku”, navodi Stiv Haber, predsednik dela kompanije koja se bavi razvojem tehnologija za digitalno čitanje.
Playboy na prodaju

Pritisnut gubicima, smanjenjem tiraža i prihoda usled ekonomske krize i konkurencijom lako dostupnih erotskih sadržaja na internetu, Hju Hefner se odlučio da na prodaju ponudi najčuveniji svetski muški magazin. Tražena cena za Playboy, koji je ove godine objavio julsko/avgustovski dvobroj radi uštede, je 300 miliona dolara.

Magazin, koji je od 1953. godine oblikovao stavove Amerikanaca promovišući slobodu govora i seksualne slobode, nikada nije uspeo da se vrati u zlatne dane 1972. godine, kada mu je tiraž širom sveta premašivao sedam miliona primeraka. Početkom 2010., tiraž će mu biti smanjen za 38% (sa trenutnih 2,6 na 1,5 miliona primeraka), a čitaoci će u rukama opet imati dvobroj - januarsko/februarski.

Katalog

I dalje je u prodaji jedini Katalog štampanih medija Srbije za 2009. godinu. Može Vam poslužiti dok ne završimo novi katalog za 2010. U katalogu možete naći preko 5000 podataka za 298 nacionalnih i regionalnih naslova i 128 lokalnih  izdanja. Katalog sadrži podatke o izdavaču, kontakti (direktor, glavni urednik, adresa, telefoni, faksimil, e-mail adrese) kao i cene oglasnog prostora.

Naslovi su podeljenih po dinamici izlaženja, vrsti izdanja i izdavačima. U katalogu se nalazi 19 dnevnih listova, 95 nedeljnika, 39 dvonedeljnika, 180 mesečnika, 49 dvomesečnika, 27 tromesečnika i 17 polugodišnjaka , godišnjaka i drugih periodičnih izdanja. Katalog ABC Srbije je štampan u 1,000 primeraka, a namenjen je izdavačima, agencijama i oglašivačima, kao i organizacijama koje se bave štampanim medijima u Srbiji.

Preostale primerke ABC Kataloga možete naručiti mejlom na catalog@abcsrbija.com. Više informacija na: http://www.abcsrbija.com/print/katalog/

Cena

Cena kataloga je 150 dinara po primerku, a moguće je naručiti ga u paketima po:

- 5 komada 750 dinara
- 10 komada 1500 dinara
- 20 komada 3000 dinara

(u cenu nije uračunata poštarina)
AUDIT BUREAUX OF CIRCULATION SERBIA
Kneginje Zorke 11b, 11000 Beograd, Srbija
Phone (+381 11) 308 93 72; Fax (+381 11) 242 52 04, e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com
Copyright © ABC Srbija, 2009. - ABC newsletter br.20 je poslat na 2711 adresa