Click HERE for English version

U ovom izdanju - 18/11/2009
• Katalog štampanih izdanja 2010.
• Popunjena mesta na Fonovom seminaru
• Novi izazov
• Seminar medijskih trendova
• Preduzetnička budućnost novinarstva
• Katalog

Nastavlja se registracija za Katalog štampanih izdanja 2010.

Audit Bureaux of Circulations Srbija poziva sve izdavače koji to još uvek nisu učinili da što pre registrijuju svoja izdanja za jedinstveni Katalog štampanih izdanja, koji će se pojaviti na sajtu ABC u decembru, putem sledećeg linka: http://www.abcsrbija.com/katalog/.

Registracija je besplatna, a Katalog 2010 će takođe biti besplatno dostupan svim zainteresovanim oglašivačima, kompanijama, organizacijama i pojedincima putem sajta ABC Srbija. Na taj način, njegova upotreba će doneti brojne koristi ne samo izdavačima, već i oglašivačima, agencijama za zakup oglasnog prostora, strukovnim udruženjima i svim ostalim činiocima na tržištu štampanih medija.

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti putem mejl adrese office@abcsrbija.com, ili na telefon broj 011 / 24 25 204.

Popunjena mesta na Fonovom seminaru

Horizontal_RGB_600Zbog velikog broja prijavljenih učesnika, koji je uveliko prevazišao očekivanja, promenjena je lokacija predavanja Ričarda Fona na temu „Standardi i budućnost novih medija“. Umesto Medija centra, kako je prethodno bilo predviđeno, učesnici seminara će prvi dan provesti u velikoj sali hotela Zira. Seminar „Standardi i budućnost novih medija“ organizuje ABC Srbija, uz podršku USAID i IREX 26. i 27. novembra.

IREX_SERBIA_HRičard Fon je svetski priznat autoritet za standarde novih medija, generalni direktor ABC Electronic Velike Britanije, član Borda svetske ABC asocijacije IFABC i predsednik njene grupe za web standarde, kao i predsednik predsednik JICWEBS (Joint Industry Committee for Web Standards) Velike Britanije i Irske. ABC Srbija se zahvaljuje svim prijavljenim učesnicima na interesovanju, i obaveštava da je prijavljivanje završeno, pošto više ne postoje slobodna mesta za učešće na seminaru.

Novi izazov

Sredinom novembra je, u organizaciji IREX-a, u beogradskom Medija centru održan okrugli sto pod nazivom „Novi mediji – novi izazov za medijska udruženja“. Oko trideset predstavnika medijskih udruženja koja deluju u Srbiji je iskoristilo priliku da se upozna sa oblašću novih medija, njihovom pozicijom i perspektivama u Srbiji, kao i trendovima njihovog globalnog razvoja.

Uz moderaciju prof. dr Snježane Milivojević, izlaganja su održali Ivana Uspenski, direktor OMD (tema: „Medijska industrija – promene koje su doneli novi mediji”), Maja Ranković, savetnik u Sektoru za medije Ministarstva kulture (tema: „Kako zakonski regulisati nove medije – praksa evropskih zemalja”), i Milan Kovačević, direktor ABC Srbija (tema: „Novi mediji i promene na tržištu”). Potom su predstavljeni rezultati IREX ankete o novim medijima.

U toku žustre debate, koja je pratila čitav događaj, učesnici su izneli svoja viđenja vezana za etiku i zaštitu autorskih prava u online medijima, poznavanje ove oblasti od strane pripadnika sedme sile u Srbiji, kao i neophodnost aktivne podrške medijskih asocijacija njihovim članovima kada je u pitanju razvoj online medija.

Seminar medijskih trendova

Dvanesti po redu SEMPL, seminar medijskih trendova, će se održati 26. i 27. novembra u Portorožu u Sloveniji. Kotizacija za ovaj događaj iznosi 570 evra sa uračunatim porezom, dok se smeštaj na bazi polupansiona može rezervisati po redovnoj ceni od 510 evra ili studentskoj ceni od 120 evra.

Svi zainteresovani više informacija mogu da pronađu na adresi http://sempl.si/en/.

Preduzetnička budućnost novinarstva

Budućnost novina je preduzetnička, tvrdi u proročanskom članku Džef Džarvis (Jeff Jarvis), ugledni američki novinar, na svom blogu BuzzMachine (http://www.buzzmachine.com/).

Po viđenju jednog od najboljih poznavalaca globalne medijske scene, i kreatora časopisa Entertainment Weekly, u budućnosti novinskim poslom neće dominirati nekoliko moćniih korporacija, već će se ga činiti mreža manjih startup poslova, koji će svoju delatnost prilagođavati uočenim potrebama na tržištu. Od novinara budućnosti će se očekivati da usvoji menadžerske veštine, a vesti će delovati neuredno i pomešano.

Promene će se očitovati na brojnim sektorima ekonomije i društva, počev od investicione politike (ulaganje u nove poslove, ne već razrađene), preko obrazovanja (kako obučavati novinare kada svako može da bude novinar – kako obučiti svakoga?) do PR-a (uticaj više neće biti koncentrisan)...

Buduće diplomce novinarstva više neće biti potrebno učiti kako da se ponašaju na razgovoru za posao u velikoj izdavačkoj kući, već im treba omogućiti korišćenje biznis inkubatora u kome će njihov sopstveni poduhvat imati mogućnosti da raste.

Svi zainteresovani mogu da nađu integralnu verziju teksta Džefa Darvisa na sledećoj adresi: http://www.buzzmachine.com/2009/11/01/the-future-of-journalism-is-entrepreneurial/
Katalog

I dalje je u prodaji jedini Katalog štampanih medija Srbije za 2009. godinu. Može Vam poslužiti dok ne završimo novi katalog za 2010. U katalogu možete naći preko 5000 podataka za 298 nacionalnih i regionalnih naslova i 128 lokalnih  izdanja. Katalog sadrži podatke o izdavaču, kontakti (direktor, glavni urednik, adresa, telefoni, faksimil, e-mail adrese) kao i cene oglasnog prostora.

Naslovi su podeljenih po dinamici izlaženja, vrsti izdanja i izdavačima. U katalogu se nalazi 19 dnevnih listova, 95 nedeljnika, 39 dvonedeljnika, 180 mesečnika, 49 dvomesečnika, 27 tromesečnika i 17 polugodišnjaka , godišnjaka i drugih periodičnih izdanja. Katalog ABC Srbije je štampan u 1,000 primeraka, a namenjen je izdavačima, agencijama i oglašivačima, kao i organizacijama koje se bave štampanim medijima u Srbiji.

Preostale primerke ABC Kataloga možete naručiti mejlom na catalog@abcsrbija.com. Više informacija na: http://www.abcsrbija.com/print/katalog/

Cena

Cena kataloga je 150 dinara po primerku, a moguće je naručiti ga u paketima po:

- 5 komada 750 dinara
- 10 komada 1500 dinara
- 20 komada 3000 dinara

(u cenu nije uračunata poštarina)
AUDIT BUREAUX OF CIRCULATION SERBIA
Kneginje Zorke 11b, 11000 Beograd, Srbija
Phone (+381 11) 308 93 72; Fax (+381 11) 242 52 04, e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com
Copyright © ABC Srbija, 2009. - ABC newsletter br.19 je poslat na 2714 adresa