Click HERE for English version

U ovom izdanju - 4/11/2009
• Katalog štampanih izdanja 2010.
• Novi Zakon o oglašavanju
• Punom parom napred
• Tri miliona evra za medije
• Novine neće nestati
• Neće da plaćaju vesti na Internetu
• E-čitač i kompjuter

Počela registracija za Katalog štampanih izdanja 2010.

ABC Srbija i ove godine izdaje Katalog štampanih izdanja, koji će se pojaviti na sajtu ABC u decembru. Da bi I Vaše izdanje bilo uneto među više od 400 naslova, potrebno je da se registrujete na adresi http://www.abcsrbija.com/katalog/.

Registracija je besplatna, a Katalog 2010 će takođe biti besplatno dostupan svim zainteresovanim kompanijama, organizacijama i pojedincima putem sajta ABC Srbija. Na taj način, njegova upotreba će doneti brojne koristi ne samo izdavačima, već i oglašivačima, media buying agencijama, strukovnim udruženjima i svim ostalim činiocima na tržištu štampanih medija.

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti putem mejl adrese office@abcsrbija.com, ili na telefon broj 011 / 24 25 204.

Novi Zakon o oglašavanju

Posle više sastanaka na temu pada prihoda od oglasa u štampanim medijima, Asocijacija medija Srbije je pokrenula inicijativu za izmene Zakona o oglašavanju, uz konstataciju da je neophodno doneti potpuno novi zakon, umesto da se radi na njegovim izmenama i dopunama. U tom smislu su obavljeni razgovori i u Minstarstvu za trgovinu i usluge, gde je dogovoreno da novi zakon o oglašavanju treba da bude pripremljen po uzoru na iskustva iz već postojećih zakona o oglašavanju u Evropi.

Punom parom napred

Krajem oktobra su u okviru manifestacije Marketinški događaj 2009. godine, proglašene najuspešnije agencije i specijalizovana preduzeća koja posluju na tržištu marketinških usluga u Srbiji.

Za najuspešnija preduzeća u 2008. proglašeni su BeoExpo System, u kategoriji specijalizovanih preduzeća za organizaciju sajamskih nastupa, privrednih i drugih izložbi i Alma-Quattro, u kategoriji preduzeća za spoljno oglašavanje.

Najuspešnije agencije u 2008. godini su, prema finansijskim pokazateljima, Direct Media (agencija za planiranje i zakup oglasnog prostora), Leo Burnett (agencija za tržišne komunikacije), McCann Erickson Public Relations (agencija za odnose sa javnošću) i Ipsos Strategic Marketing (agencija za marketinška i društvena istraživanja). Beogradski sajam je proglašen najuspešnijom sajamskom organizacijom, dok je priznanje za Marketinšku ličnost 2008. godine pripalo Ivanu Tasovcu, direktoru Beogradske filharmonije.

Za najuspešnije marketinške događaje u 2008. godini proglašeni su Sabor trubača u Guči (Profile, Beograd), Budi VIP student (VIP Mobile i agencija Hochegger), Belgrade Beer Fest, Biram da recikliram (Beogradska kulturna mreža) i Odbojkaški savez Srbije i Vip Mobile (Marketing SD Crvena Zvezda).

Tri miliona evra za medije

Delegacija Evropske komisije u Srbiji objavila je konkurs za finansiranje medijske produkcije za bolje razumevanje procesa evropskih integracija i Evropske unije, koji će biti otvoren do 11. decembra. Pomoć medijima u Srbiji namenjena je poboljšanju informisanosti javnosti u Srbiji o procesu pridruživanja Evropskoj uniji, a za programe koji će se finansirati najviše dve godine, iz fonda Instrumenata pretpristupne pomoći (IPA) biće izdvojeno tri miliona evra.

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da je EU za podršku medijima u Srbiji od 2000. godine izdvojila 17 miliona evra i ocenio da je Srbija ubrzala proces evropskih integracija i da će uloga medija u daljoj fazi biti još značajnija.

„Mediji imaju ključnu ulogu u informisanju građana o tome šta je EU. Ne želimo propagandu, već fer i objektivno informisanje građana o tome šta EU znači za svakodnevni život građana“, rekao je Dežer.

Novine neće nestati

Budućnost novina je uskoj specijalizaciji novinara, a „univerzalni stručnjaci“ nemaju šta da traže u ozbiljnim novinama, tvrdi Jasen Zasurski, legenda ruskog novinarstva, profesor žurnalistike na Moskovskom univerzitetu Lomonosov, a prenosi “Politika”.

Po njegovom mišljenju, ozbiljne novine nikada neće nestati, za razliku od sjajnih časopisa koji su preplavili medijsko tržište. Za opstanak ozbiljnih novina će biti zaslužni kvalitet i znanje ozbiljnih novinara-analitičara. Cilj novina ne treba da bude da saopšte informaciju jer u tome ne mogu da se takmiče sa Internetom, pa ni sa televizijom, iako je i ona spora za današnja shvatanja.

Čitav tekst možete da pročitate na adresi: http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Novine-spasavaju-njihova-internet-izdanja.lt.html

Neće da plaćaju vesti na Internetu

U kontekstu sve prisutnije ideje Ruperta Mardoka o početku naplate onlajn novinskih sadržaja, kompanija Lightspeed Research je obavila istraživanje među 2.000 korisnika interneta. Dobijeni rezultati više nego ubedljivo govore protiv Mardokove ideje.

Naime, čak 91 odsto ispitanika nikada ne bi platilo za korišćenje onlajn vesti. Samo pet odsto je reklo da bi bilo zainteresovano za kupovinu pojedinih članaka, a četiri procenta ispitanika se izjasnilo da bi moglo da razmotri ideju o pretplati na duži period. Među ispitanicima starosne dobi između 16 i 24 godine 86 odsto je reklo da nikada ne bi platilo za onlajn vesti, dok se među starijom grupom ispitanika od 45 do 65 godina protiv plaćanja izjasnilo 96 odsto anketiranih.

E-čitač i kompjuter

Globalni rast popularnosti e-čitača doveo je do pojave još jednog tipa uređaja, odnosno njegovog spajanja sa netbook-om. Koncept Edge je osmislila kompanija Entourage Systems, sklapa se kao beležnica, a omogućava čitanje elektronskih knjiga, ali i krstarenje internetom, zapisivanje beleški, korišćenje elektronske pošte...

Levi ekran, dijagonale 9,7 inča, omogućava čitanje knjiga u formatima PDF i Epub, zapisivanje beleški i crtanje dijagrama uz korišćenje priložene pisaljke. Desni ekran je u boji, dijagonale 10,1 inč, osetljiv na dodir, i koristi se za surfovanje internetom, proveru elektronske pošte i slične namene. Naravno, ekrani su povezani, tako da se, npr. određena reč sa levog može prevući na desni, kako bi se pretragom na internetu saznalo više detalja o datom pojmu. Prodaja Edge-a počinje u februaru naredne godine, po ceni od 490 dolara.

Katalog

U katalogu možete naći preko 5000 podataka za 298 nacionalnih i regionalnih naslova i 128 lokalnih  izdanja. Katalog sadrži podatke o izdavaču, kontakti (direktor, glavni urednik, adresa, telefoni, faksimil, e-mail adrese) kao i cene oglasnog prostora.

Naslovi su podeljenih po dinamici izlaženja, vrsti izdanja i izdavačima. U katalogu se nalazi 19 dnevnih listova, 95 nedeljnika, 39 dvonedeljnika, 180 mesečnika, 49 dvomesečnika, 27 tromesečnika i 17 polugodišnjaka , godišnjaka i drugih periodičnih izdanja.

Katalog ABC Srbije je štampan u 1,000 primeraka, a namenjen je izdavačima, agencijama i oglašivačima, kao i organizacijama koje se bave štampanim medijima u Srbiji.

Preostale primerke ABC Kataloga možete naručiti mejlom na catalog@abcsrbija.com. Više informacija na: http://www.abcsrbija.com/print/katalog/

Cena

Cena kataloga je 150 dinara po primerku, a moguće je naručiti ga u paketima po:

- 5 komada 750 dinara
- 10 komada 1500 dinara
- 20 komada 3000 dinara

(u cenu nije uračunata poštarina)
AUDIT BUREAUX OF CIRCULATION SERBIA
Kneginje Zorke 11b, 11000 Beograd, Srbija
Phone (+381 11) 308 93 72; Fax (+381 11) 242 52 04, e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com
Copyright © ABC Srbija, 2009. - ABC newsletter br.18 je poslat na 2711 adresa