Newsletter ABC Srbija

U ovom izdanju - 07/10/2009
• Erste banka – novi član
• Novi pridruženi član
• Story proslavio četvrti rođendanl
• Znaci oporavka na vidiku
• Izdavačka digitalna prodavnica
• Septembar – odličan mesec
• Oživljavanje tržišta medijskih transakcija

Avgustovski izveštaji

Izveštaji o štampanim i prodatim tiražima u avgustu su postavljeni u sekciju sajta namenjenu članovima ABC Srbija. Naknadno će biti dostavljeni podaci za izdanja Scandal, Stil i Grom.

Erste banka – novi član

Od 1. oktobra, u punopravno članstvo ABC Srbija je pristupila još jedna renomirana finansijska institucija - Erste Bank AD Novi Sad. Ovim činom Erste banka se pridružila najvećim oglašivačima u Srbiji, koji preko ABC Srbija žele da uspostave transparentno poslovanje i efikasnije oglašavanje.

Novi pridruženi član

Jedna od vodećih agencija za press clipping, Ninamedia iz Novog Sada, postala je Pridruženi član ABC Srbija. Obostrano je uverenje da će ova saradnja omogućiti agenciji Ninamedia da na još kvalitetniji način izveštava svoje mnogobrojne klijente o rezultatima medijskih kampanja i pojavljivanja.

Story proslavio četvrti rođendan

Magazin Story, jedan od naslova izdavačke kuće Adria media koji je oditovan od ABC Srbija, proslavio je četvrti rođendan 28. septembra u beogradskom Airport City-ju.

Četvrti Story Celebrities Only Party okupio je brojne poznate zvanice iz sveta muzike, filma, sporta, mode, televizije i javnog života.

ABC Srbija se pridružuje čestitkama i želi magazinu Story još mnogo ovakvih lepih događaja.
Znaci oporavka na vidiku
Kako je započeo oporavak globalne privrede, tržište oglasnog prostora pokazuje znakove poboljšanja stanja. Po Nilsenovom Global AdView Pulse, koji prati oglašavanje na 27 tržišta u Aziji, Severnoj Americi, Evropi i Africi, sveukupna davanja za marketing su u prvih šest meseci ove godine opala za 6,8 procenata u poređenju sa istim periodom 2008. godine. Međutim, pad je u drugom tromesečju bio znatno manji od pada u prvom (5,8% u poređenju sa 7,9%). Pacifički deo Azije je čak zabeležio poboljšanje, odnosno rast advertajzing trošenja od 6,5 procenata u drugom tromesečju, dok se Evropa i Severna Amerika i dalje suočavaju sa posledicama ekonomske krize.
Izdavačka digitalna prodavnica

U pokušaju da ne predaju svoju digitalnu budućnost u ruke kompanija kao što su Amazon.com ili Apple, američki izdavači magazina su udružili snage u stvaranje digitalne prodavnice.

Predvođen kompanijom Time Inc, ovaj pokret bi trebalo da u narednih mesec dana obelodani svoje planove o pokretanju, za sada bezimenog, online servisa koji će biti lansiran tokom 2010. godine, i služiće kao digitalni izlog za prodaju magazina.

Septembar – odličan mesec

Po podacima koje je početkom oktobra izneo Samir “Mr. Magazine” Husni, direktor Centra za inovaciju magazina u okviru škole novinarstva Unverziteta Misisipija, tokom prethodnog meseca u Sjedinjenim američkim državama je pokrenut 71 novi magazin. Od tog broja, većina su jednokratna ili periodična izdanja, dok 18 ima nameru da izlazi četiri ili više puta godišnje.

Po mišljenju gospodina Husnija, koji je izbrojao pokretanje ukupno 528 naslova u SAD od početka godine, septembar je bio odličan mesec za izdavačku industriju, a dobre su šanse da će ukupan broj naslova do kraja godine prevazići prošlogodišnjih 685. U svakom slučaju, daleko od toga da je štampano izdavaštvo na izdisaju.

- Kako su bombardovani velikom količinom informacija iz bezbroj izvora, ljudi traže nešto što će destilovati te informacije i proveriti ih za njih – smatra Samir Husni. Više informacija je moguće pronaći na adresi: http://www.minonline.com/news/12283.html.

Oživljavanje tržišta medijskih transakcija

Nakon što je gotovo zamrla na šest meseci, trgovina medijskim resursima je ponovo pokazala znake života u trećem tromesečju 2009. godine, navodi kompanija specijalizovana za spajanja i akvizicije Jordan, Edmiston Group Inc. (JEGI). Tokom trećeg kvartala, u Sjedinjenim američkim državama je realizovano 168 medijskih transakcija, u vrednosti od 11.1 milijardu dolara. To je više nego dvostruko veća vrednost transakcija u čitavoj prvoj polovini godine, navodi JEGI-jev izveštaj, objavljen 1. oktobra.

Uobičajene transakcione aktivnosti su se odnosile na tehnološki napredna, tj. digitalna rešenja, kao što je Google-ova kupovina kompanije On2 Technologies, proizvođača softvera za video kompresiju, po ceni od 109 dolara. U istu grupu spada i akvizicija kompanije Omniture, specijalizovane za optimizaciju online poslovanja, koju je preuzela kuća Adobe po ceni od 1,8 milijardi američkih dolara.

- Još uvek ide sporo, ali bar tržište nije mrtvo - navodi Tolman Geffs, izvršni direktor JEGI-a, dodajući da se mnogo toga događa u oblastima inovacija koje uključuju rad sa podacima i videom”.

- Očekujemo da u sledećoj godini nivo poslovanja u ovoj oblasti postane sasvim pristojan. Cene će ostati niske, ali obim posla će se povećati – dodaje gospodin Geffs.

Katalog

U katalogu možete naći preko 5000 podataka za 298 nacionalnih i regionalnih naslova i 128 lokalnih  izdanja. Katalog sadrži podatke o izdavaču, kontakti (direktor, glavni urednik, adresa, telefoni, faksimil, e-mail adrese) kao i cene oglasnog prostora.

Naslovi su podeljenih po dinamici izlaženja, vrsti izdanja i izdavačima. U katalogu se nalazi 19 dnevnih listova, 95 nedeljnika, 39 dvonedeljnika, 180 mesečnika, 49 dvomesečnika, 27 tromesečnika i 17 polugodišnjaka , godišnjaka i drugih periodičnih izdanja. Katalog ABC Srbije je štampan u 1,000 primeraka, a namenjen je izdavačima, agencijama i oglašivačima, kao i organizacijama koje se bave štampanim medijima u Srbiji.

Preostale primerke ABC Kataloga možete naručiti mejlom na catalog@abcsrbija.com.

Cena

Cena kataloga je 150 dinara po primerku, a moguće je naručiti ga u paketima po:

- 5 komada 750 dinara
- 10 komada 1500 dinara
- 20 komada 3000 dinara

(u cenu nije uračunata poštarina)
AUDIT BUREAUX OF CIRCULATION SERBIA
Kneginje Zorke 11b, 11000 Beograd, Srbija
Phone (+381 11) 308 93 72; Fax (+381 11) 242 52 04, e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com
Copyright © ABC Srbija, 2009. - ABC newsletter br.16 je poslat na 2751 adresu