Newsletter ABC Srbija

U ovom izdanju - 23/09/2009

• Kurir, Stil i Grom na sajtu ABC Srbija
• Pet „digitalnih“ članova
• Naplaćivanje vesti na webu je (ne)moguće?
• Mardok proriče nestanak štampanih dnevnih novina
• Glamurozne uštede za goli opstanak
• Katalog

Kurir, Stil i Grom na sajtu ABC Srbija

Posle godinu dana i obavljenog odita predhodna tri meseca, na sajtu Audit Bureaux of Circulations Srbija ponovo su postavljeni izveštaji o štampanim i prodatim tiražima tri naslova izdavača ABC Printpak – Kurir, Stil i Grom. Budući izveštaji za ove naslove će biti postavljani po redovnoj dinamici.

Pet „digitalnih“ članova

Severnoamerički ABC je sredinom septembra objavio da je u članstvo prihvatio pet renomiranih kompanija koje se bave razvojem tehnologije za digitalno izdavaštvo. Novi članovi ABC-a su Bite Sized Candy (uskoro će lansirati tehnologiju koja omogućava kupovinu magazina putem iTunes-a i njihovo čitanje na uređajima iPhone i iPod Touch), i Sony Electronics (ova kompanija je nedavno na tržište izbacila seriju e-čitača).

Takođe, priliku da se pridruže ABC oditu iskoristile su i kompanije Pixel Mags, Plastic Logic i ScrollMotion. Po rečima Nila Lulofsa, starijeg potpredsednika ABC SAD/Kanada, uključivanje ovih kompanija „će obezbediti mogućnost odita tehnologije koju oni razvijaju, kako bi elektronska izdanja magazina dostavljenih putem nje mogla da se računaju kao prodate kopije“.

Naplaćivanje vesti na webu je (ne)moguće?

Kompanije koje se bave prikupljanjem i objavljivanjem vesti teško da će moći da ih naplaćuju na internetu na način na koji se to radi u štampi, smatra Erik Šmit, izvršni direktor Google-a. Reagujući na najave Ruperta Mardoka da će njegova News Corp. uskoro početi sa naplaćivanjem pristupa sadržaju na svojim internet sajtovima, Šmit je izjavio da smatra da takav sistem može uspešno da funkcioniše u budućnosti samo u određenim tržišnim nišama, kao što su poslovne vesti.

„U osnovi, takvi modeli nisu pogodni za opštu javnu upotrebu, pošto postoji dovoljno besplatnih izvora vesti, pa čak ni plaćanje malih iznosa nije opravdano povećanjem kvantiteta vesti”, kaže Erik Šmit.

Rupert Mardok, čija medijska imperija uključuje popularne naslove kao što su New York Post, The Sun, i The London Times, je najavio mogućnost da naplaćivanje pristupa njegovim sajtovima sa vestima počne sredinom sledeće godine. The Wall Street Journal (u Mardokovom vlasništvu od 2007. godine) je jedan od retkih dnevnih listova koji u ovom trenutku naplaćuju pristup vestima na webu.
Mardok proriče nestanak štampanih dnevnih novina

Nakon najave naplaćivanja pristupa vestima na internetu, Rupert Mardok je sredinom septembra ponovo potresao svet medijskih delatnika, najavljujući potpuni nestanak klasičnih dnevnih novina. Tom prilikom je rekao da će možda e-čitačima kao što su Kindle (Amazon) i Reader (Sony) trebati 20 godina da zamene dnevne novine, ali dodajući da „svakako vidi dan kada će više ljudi kupovati novine na prenosivim ekranima nego na srušenom drveću“.

„Tada nećemo imati papir, ni štamparije, ni sindikate. Biće sjajno“, tvrdi predsednik News Corp. Govoreći na godišnjoj Goldman Sachs medijskoj konferenciji, Rupert Mardok je takođe naveo da se ekonomska situacija u medijima znatno poboljšava. Istakao je da postoji napredak gotovo u svakom delu News Corp, nazvavši dobrim rezultatom činjenicu da pad prihoda TV stanica u okviru korporacije u septembru iznosi 8% (u poređenju sa prošlom godinom), mada se očekivalo da će biti čitavih 20%.

Glamurozne uštede za goli opstanak

Kompanija Conde, izdavač brojnih čuvenih magazina (Vogue, Vaniti Fair, The New Yorker...), se bori da izbegne preteće smanjenje broja naslova u predstojećem periodu, koje se pojavilo kao mogućnost usled velikog pada prihoda od oglašavanja. Umesto toga, Džon Belango, glavni operativac kompanije, je odlučio da održi seriju razgovora sa uredničkim kadrom, kako bi im ukazao na mogućnost jednostavnog postizanja preko potrebnih ušteda.

Na udaru su se našla uobičajena hodočašća uredničkih timova ka glamuroznim (evropskim) modnim pistama. Rezultati Belangovih „sugestija” su već vidljivi – Grejdon Karter, glavni urednik Vanity Fair-a, je odustao od planiranih putovanja, a Sindi Liv, glavni umetnik Glamour-a, će morati da prihvati jeftiniju varijantu od uobičajenog (i za ovu godinu zakazanog) odsedanja u pariskom Ritz-u. Velike su šanse da će se, za sada, pridružiti Roberti Majers, glavnom uredniku konkurentskog magazina Elle, koja smeštaj i kraljevski tretman pronalazi u finansijski prihvatljivijem hotelu Park Hyatt Paris.

Katalog

U katalogu možete naći preko 5000 podataka za 298 nacionalnih i regionalnih naslova i 128 lokalnih  izdanja. Katalog sadrži podatke o izdavaču, kontakti (direktor, glavni urednik, adresa, telefoni, faksimil, e-mail adrese) kao i cene oglasnog prostora.

Naslovi su podeljenih po dinamici izlaženja, vrsti izdanja i izdavačima. U katalogu se nalazi 19 dnevnih listova, 95 nedeljnika, 39 dvonedeljnika, 180 mesečnika, 49 dvomesečnika, 27 tromesečnika i 17 polugodišnjaka , godišnjaka i drugih periodičnih izdanja. Katalog ABC Srbije je štampan u 1,000 primeraka, a namenjen je izdavačima, agencijama i oglašivačima, kao i organizacijama koje se bave štampanim medijima u Srbiji.

Preostale primerke ABC Kataloga možete naručiti mejlom na catalog@abcsrbija.com.

Cena

Cena kataloga je 150 dinara po primerku, a moguće je naručiti ga u paketima po:

- 5 komada 750 dinara
- 10 komada 1500 dinara
- 20 komada 3000 dinara

(u cenu nije uračunata poštarina)
AUDIT BUREAUX OF CIRCULATION SERBIA
Kneginje Zorke 11b, 11000 Beograd, Srbija
Phone (+381 11) 308 93 72; Fax (+381 11) 242 52 04, e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com
Copyright © ABC Srbija, 2009. - ABC newsletter br.15 je poslat na 2805 adresa