Newsletter ABC Srbija

U ovom izdanju - 09/09/2009
• Kurir, Stil i Grom (ponovo) u ABC Srbija
• Stupio na snagu Zakon o informisanju
• Otvoren konkurs za nagradu Virtus
• Stabilizacija tiraža daje nadu
• Plusevi u Australiji
• Rekordna posećenost novinskog sajta
• Bum tržišta „e-papira“
• Oglasi koji prodaju
Kurir, Stil i Grom (ponovo) u ABC Srbija

U toku su završne radnje na verifikaciji prodatih tiraža u prvoj polovini ove godine za tri izdanja ABC Printpak: Kurir, Stil i Grom. Očekuje se da će procedura odita biti okončana za nekoliko dana, nakon čega će ABC Printpak biti izdati Standardni Sertifikati Ukupno Prodatog Tiraža (SSUPT), a podaci o ovim naslovima će putem Interneta postati dostupni svim članovima Audit Bureaux of Circulations Srbija.

Stupio na snagu Zakon o informisanju
Juče (utorak, 8. septembar) je stupio na snagu izmenjen i dopunjen Zakon o informisanju, koji je Skupština Srbije usvojila 31. avgusta.
Novi zakon predviđa znatno oštriju kaznenu politiku i navodi više privrednih prestupa koji mogu da dovedu do gašenja medija.
Odredba o obaveznom upisu u registar javnih glasila predviđa i zabranu izdavanja novina koje ne ispoštuju taj nalog.
Otvoren konkurs za nagradu Virtus

Balkanski fond za lokalne inicijative, uz podršku USAID-a, je otvorio konkurs za ovogodišnju, treću po redu, nagradu Virtus za korporativnu filantropiju. Na konkurs koji će trajati do 8. oktobra mogu se prijaviti sve domaće i strane kompanije, javna i državna, mala i srednja preduzeća, medijske kuće, kao i korporativni fondovi i fondacije, sa izuzetkom neprofitnih organizacija i državnih institucija.

Kandidate za nagrade mogu nominovati svi zainteresovani građani, pojedinci, neprofitne organizacije, mediji, PR i marketinške agencije, a kompanije se u same mogu uključiti u trku za Virtus prijavljivanjem sopstvenih programa.

Nagrada se dodeljuje kompanijama i preduzećima koja su se istakla tokokkm 2009. godine podržavši neku društvenu ili neprofitnu akciju ili organizaciju. Više detalja se može naći na Internet adresi www.bcif.org/virtus.

Stabilizacija tiraža daje nadu

Po najnovijim podacima koje je objavio ABC SAD/Kanada, pad tiraža 63 najčitanija kanadska magazina je znatno usporen, što je jasan znak da se poboljšava situacija na severnoameričkom tržištu štampe.

Broj prodatih primeraka (uključujući pretplatu i slobodnu prodaju) u proteklih šest meseci je manji za 1,6 procenata u odnosu na isti period prošle godine. Ako se gleda samo slobodna prodaja, beleži se smanjenje prodaje od 8,4 procenata.

Ova situacija je mnogo bolja od rezultata sa kraja prošle godine, kada je ukupan pad prodatog tiraža dostigao 5,3%, a na trafikama je prodato 24% magazina manje nego jednu godinu ranije.

Izdavačima u Srbiji je ostalo da sačekaju talas ublažavanja krize, koji će nesumnjivo stići i do nas, kao i da izvuku pouku iz iskustava kanadskih kolega, kojima se isplatio rad na stvaranju stabilnih baza pretplatnika.

Plusevi u Australiji

Drugi kvartal 2009. godine je doneo određena iznenađenja u izveštaju australijskog ABC-a. Prodaja novina je opala za 0,6%, što je poboljšanje u odnosu na pad od 0,9% zabeležen u martu, a pogotovo u odnosu na decembarski „minus“ od 2,1%. Neki naslovi su zabeležili pozitivan pomak, te je tako sidnejski Daily Telegraph poboljšao prodaju za 1,1%, Courirer Mail za okruglo 1%, dok je The West Australian napredovao za 0,7%.

Počela je i stabilizacija tržišta časopisa. U ovom kvartalu je broj prodatih primeraka opao za 1%, što je dobar rezultat u poređenju sa padom od gotovo 10% pre godinu dana. Prijatno iznenađenje su priredili mesečnici, kod kojih postoji znatan rast – 2,1% u odnosu na isti period prethodne godine.

Rekordna posećenost novinskog sajta

Internet sajt Mail Online (www.dailymail.co.uk) je tokom proteklih godinu dana uvećao posećenost za čak 59,7%, oborivši u julu rekord u broju posetilaca novinskog sajta u istoriji Velike Britanije. Po podacima ABCe, sajtu koji objedinjuje sadržaj Daily Mail-a, Sunday Mail-a i thisismoney.co.uk, je u tom mesecu pristuplo 29.872.465 korisnika.

Na ovaj način je na drugo mesto potisnut rezultat koji je Guardian.co.uk postigao u januaru ove godine (29.811.671 posetilac). Među britanskim novinskim sajtovima, Guardian i dalje ostaje na drugoj poziciji po posećenosti, dok se na trećem mestu nalazi Telegraph.co.uk (26.479.638). Veliki rast posećenosti beleže i sajtovi tabloida, čiji je predvodnik, Thesun.co.uk, tokom jula privukao 25.094.107 korisnika Interneta, što je rast od 57,11% u odnosu na isti mesec prošle godine.

Bum tržišta „e-papira“

U izveštaju kompanije Display search procenjuje se da će broj prodatih e-paper uređaja u SAD sa ovogodišnjih (očekivanih) 22 miliona doći do 1,8 milijardi tokom 2018. godine, dok će prihod ostvaren ovim putem sa 431 milion dolara porasti na 9,6 milijardi. Ovakva eksplozija će učiniti tržište elektronskih novina i knjiga izuzetno primamljivim za brojne „tradicionalne“ izdavače.

Oglasi koji prodaju

U tekstu koji je Michal Galin, stariji potpredsednik MRI Starch, objavio u časopisu Advertising Age, moguće je pronaći sublimirane zaključke ove institucije, renomirane za istraživanje efikasnosti oglašavanja u štampi, na temu „oglasi koji prodaju“.

Po rezultatima do kojih je došao MRI Starch, postoje tri ključna činioca koja će navesti konzumenta štampanog medija da kupi reklamirani proizvod: sadržaj oglasa (odnosno njegova prilagođenost ciljnoj grupi), cena (među najefektnijim oglasima nema skupih proizvoda, kao što su automobili, letovanja ili uređaji za domaćinstvo) i percepcija brenda (ljubitelji određenog brenda će sa mnogo više entuzijazma ispratiti njegovu oglasnu poruku).

Čitav članak je moguće pronaći na adresi: http://adage.com/mediaworks/article?article_id=138810

Katalog

U katalogu možete naći preko 5000 podataka za 298 nacionalnih i regionalnih naslova i 128 lokalnih  izdanja. Katalog sadrži podatke o izdavaču, kontakti (direktor, glavni urednik, adresa, telefoni, faksimil, e-mail adrese) kao i cene oglasnog prostora.

Naslovi su podeljenih po dinamici izlaženja, vrsti izdanja i izdavačima. U katalogu se nalazi 19 dnevnih listova, 95 nedeljnika, 39 dvonedeljnika, 180 mesečnika, 49 dvomesečnika, 27 tromesečnika i 17 polugodišnjaka , godišnjaka i drugih periodičnih izdanja. Katalog ABC Srbije je štampan u 1,000 primeraka, a namenjen je izdavačima, agencijama i oglašivačima, kao i organizacijama koje se bave štampanim medijima u Srbiji.

Preostale primerke ABC Kataloga možete naručiti mejlom na catalog@abcsrbija.com.

Cena

Cena kataloga je 150 dinara po primerku, a moguće je naručiti ga u paketima po:

- 5 komada 750 dinara
- 10 komada 1500 dinara
- 20 komada 3000 dinara

(u cenu nije uračunata poštarina)
AUDIT BUREAUX OF CIRCULATION SERBIA
Kneginje Zorke 11b, 11000 Beograd, Srbija
Phone (+381 11) 308 93 72; Fax (+381 11) 242 52 04, e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com
Copyright © ABC Srbija, 2009. - ABC newsletter br.14 je poslat na 2826 adresa