Newsletter ABC Srbija

U ovom izdanju - 12/08/2009

• Letnji pad tiraža
• USA ABC priprema novi servis odita za „male” novine
• Otpuštanja uvećala profit
• Journal Sentinel smanjuje broj zaposlenih
• Katalog

Letnji pad tiraža

Prosečan broj prodatih primeraka štampanih listova je opao u junu ove u odnosu na isti period prethodne godine. Tako su dnevni listovi u proseku zabeležili smanjenje prodaje od 11,7 posto, dok su čitaoci izdvojili novac za 13,7 posto manje nedeljnih izdanja. Najteže su pogođeni mesečni naslovi, čija prodaja je opala za 19 odsto u poređenju sa stanjem od pre godinu dana.

Severnoamerički ABC priprema novi servis odita za „male” novine

Audit Bureau of Circulations SAD i Kanade planira pokretanje novog servisa oditovanja, usmerenog prvenstveno na izdavače lokalnih novina. Upravni odbor ABC-a je načelno prihvatio ovu ideju tokom julskog sastanka u Čikagu, i očekuje se njeno zvanično potvrđivanje. Servis pod nazivom ABC Community Newspaper Audit bi mogao da postane dostupan izdavačima na severnoameričkom kontinentu čiji prosečni prodati tiraž ne prelazi 25.000 primeraka, već u toku ove godine.

Osnovna zamisao je da se manjim izdavačima novina ponude niži troškovi i jednostavniji proces oditovanja, sa godišnjim članarinama koje kreću od 2.000 dolara. "Ova značajna nova usluga direktno pomaže mnogim izdavačima lokalnih novina u suočavanju sa izazovima koji im stoje na putu”, rekao je Kirk Davis, predsednik i direktor izdavačke kompanije GateHouse Media, dodavši: „Mnogi izdavači u ovoj kategoriji će uštedeti 25 do 50 procenata, istovremeno zadržavajući podršku i značaj brenda ABC odita, koji im pomaže u privlačenju lokalnih, regionalnih i nacionalnih oglašivača.”

Otpuštanja uvećala profit

Gannett Co. Inc., najveći izdavač novina u Sjedinjenim američkim državama, je objavio mnogo bolje kvartalne rezultate od očekivanih, nakon smanjenja broja zaposlenih, što je povećalo vrednost njegovih deonica za 22 procenta.

Iako je prihod smanjen za 18 odsto usled loše prodaje oglasnog prostora, Ganett je u drugom kvartalu ove godine zabeležio profit od 46 centi po deonici, čime je nadmašio prosečna očekivanja analitičara, koji su najavljivali iznos od 37 centi po deonici. Gannett je vlasnik USA Today, najtiražnijih dnevnih novina u SAD, i trenutno se bori sa „do sada neviđenom ekonomskom olujom“, navodi Gracia Martore, finansijski direktor kompanije.

Journal Sentinel smanjuje broj zaposlenih

Izdavač dnevnog lista Journal Sentinel (štampa se u Milvokiju i najtiražniji je dnevnik u američkoj saveznoj državi Viskonsin) je početkom avgusta najavio smanjenje broja zaposlenih za 92 osobe, što predstavlja šest procenata od njihovog ukupnog broja. Ovo otpuštanje je uzrokovano krahom tržišta oglašavanja, koji nastavlja da ruinira medije u SAD.

Katalog

U katalogu možete naći preko 5000 podataka za 298 nacionalnih i regionalnih naslova i 128 lokalnih  izdanja. Katalog sadrži podatke o izdavaču, kontakti (direktor, glavni urednik, adresa, telefoni, faksimil, e-mail adrese) kao i cene oglasnog prostora.

Naslovi su podeljenih po dinamici izlaženja, vrsti izdanja i izdavačima. U katalogu se nalazi 19 dnevnih listova, 95 nedeljnika, 39 dvonedeljnika, 180 mesečnika, 49 dvomesečnika, 27 tromesečnika i 17 polugodišnjaka , godišnjaka i drugih periodičnih izdanja. Katalog ABC Srbije je štampan u 1,000 primeraka, a namenjen je izdavačima, agencijama i oglašivačima, kao i organizacijama koje se bave štampanim medijima u Srbiji.

Preostale primerke ABC Kataloga možete naručiti mejlom na catalog@abcsrbija.com.

Cena

Cena kataloga je 150 dinara po primerku, a moguće je naručiti ga u paketima po:

- 5 komada 750 dinara
- 10 komada 1500 dinara
- 20 komada 3000 dinara

(u cenu nije uračunata poštarina)
AUDIT BUREAUX OF CIRCULATION SERBIA
Kneginje Zorke 11b, 11000 Beograd, Srbija
Phone (+381 11) 308 93 72; Fax (+381 11) 242 52 04, e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com
Copyright © ABC Srbija, 2009. - ABC newsletter br.12 je poslat na 2826 adresa