Newsletter ABC Srbija

U ovom izdanju - 12/02/2009
• ABC u Hrvatskoj?
• Sastanak Borda u martu
• Komitet za standarde...
Guardian.co.uk najposeceniji
• Samo kriza ili ...
• Novi naslovi
• ABC Katalog

Sastanak Borda u martu ABC u Hrvatskoj?

Prvi sastanak Borda ABC Srbija u 2009.godini, biće održan u martu, a pored dopune Borda novim članovima, biće reči i o godišnjoj konferenciji evropske zone ABC u Beogradu.

Predstavnici ABC Srbije i HURA
(Croatian Association of Communications Agencies)
održali su prošle nedelje sastanak u Zagrebu, kako bi razgovarali o mogućnostima organizovanja ABC Hrvatska, kao i regionalnog ABC odita.

Novi naslovi
Izdavač „Adria Media” i „ABC Srbija” potpisali su ugovor o oditu magazina „Story” i „Moj stan” za 2009. godinu. Već u okviru januarskih izveštaja biće uneti i oditi ovih naslova. Inače, „Adria Media” je izdavač 15 magazina na teritoriji Srbije i prisutna je na tržištu od 2006. godine.
Rignier u 2009. sem već oditovanih naslova “Blic”, “Blic žena” i “Blic Puls”, počinje i sa oditom “Blic žena kuhinja”.
Komitet za standarde u oglašavanju podržava transparetnost u digitalnim medijima

Komitet za standarde u oglašavanju  (Advertising Standards Authority-ASA) je prihvatio žalbu oditovanih vebsajtova protiv jedne IT kompanije koja je u svom newsleter-u i naknadnom lifletu iznela tvrdnju da je vebsajt ove kompanije zabeležio najveću mesečnu posetu u Velikoj Britaniji. ASA je prihvatila primedbu oditovanih vebsajtova da je takva tvrdnja, pre objavljivanja, morala biti proverena od strane ABC Elektronika (ABCe). Naloženo je IT kompaniji da objavi odluku ASA u svom narednom newsletter-u i da prestane sa navodima koji nisu provereni od strane nezavisnog oditora.

ABCe u Velikoj Britaniji sprovodi nezavisno merenje medijskog prostora u online industriji, koja je samo u prošloj godini imala više od 3 milijardi funti prihoda. Standardi kojima se rukovodi ABCe  su prihvaćeni od Grupacije komiteta marketinške industrije za veb standarde (Joint Industry Committee for Web Standards -JICWEBS) i obavezni su za sve učesnike u marketinškoj industriji.
ABC Velike Britanije - Guardian.co.uk najposećeniji sajt u Velikoj Britaniji

Vebsajt Guardian.co.uk je i dalje, na prvom mestu po broju jedinstvenih posetilaca, iako je zabeležio pad od 12,3% u decembru 2008. saopštio je ABC Velike Britanije. Za razliku od Gardijana, TheSun.co.uk je zabeležio najveći rast od Novembra 2008.

Broj jedinstvenih posetilaca je porastao do skoro 19 miliona, ili 15.4 procenata u odnosu na poslednji izveštaj. MailOnline je na trećem mestu, ispred TimesOnline koji je bio na tom mestu prošlog meseca. Rang lista šest najposećenijih sajtova je poredjana po broju jedinstvenih korisnika. Procenti u zagradama pokazuju promenu u odnosu na novembar 2008, dok je sledeći iznos promena na godišnjem nivou.

Guardian.co.uk Broj jedinstvenih korisnika: 22,829,024 (-12.34% );+43.08% godišnje  
Telegraph.co.uk Broj jedinstvenih korisnika: 21,051,959 (-8.30 %);+99.55 godišnje  
MailOnline Broj jedinstvenih korisnika: 19,663,467 (-5.78 %);+44.27 godišnje  
TimesOnline Broj jedinstvenih korisnika: 19,116,658 (-11.49 %);+71.09 godišnje  
TheSun.co.uk Broj jedinstvenih korisnika: 18,961,552 (+15.43 %);+81.02 godišnje  
Independent.co.ukBroj jedinstvenih korisnika: 8,752,008 (-1.53 %);+165.86 godišnje  
Mirror GroupBroj jedinstvenih korisnika: 5,324,463 (-10 %);nema podataka

Samo kriza ili ...

U poslednjem kvartalu 2008. godine, u mnogim zemljama pogodjenim ekonomskom krizom, izdavači su počeli sa gašenjem svojih naslova. U SAD i Kanadi ta brojka je dostigla 525 ugašenih naslova, što je samo za 66 naslova manje od cele 2007 godine, kada je nestao 591 naslov. U 2008. godini, medjutim, SAD i Kanada su postale bogatije za 715 naslova, od kojih je 217 naslova objavljivano više od 4 puta godišnje, dok su 422 izdanja bili „specijaci“. Novi naslovi su najčešći među regionalnim izdavačima, koji su našli podršku kod lokalnih oglašivača. Kriza nije uticala mnogo na regionalne časopise, ali je krah automobilske industrije, osiguranja i finansija prouzrokovalo nestanak 52 naslova koji se bave putovanjima, automobilima i domaćinstvom. Medju ugašenim naslovima se nalazi veliki broj dečijih časopisa, enigmatike i studentskih časopisa. Situacija nije bolja ni za izdavače koji su prisutni na tržištu. ABC SAD je objavio da je većina magazina zabeležila pad od 11% u drugoj polovini 2008, u odnosu na isti period predhodne godine. Dnevni listovi, u zavisnosti od naslova, beleže pad od 9% do 12%. Međutim, mnogi postavljaju pitanje da li je ekonomska kriza jedini razlog ovakve slike tržišta ili postoji još nešto što utiče na negativna kretanje tiraža i broja naslova.

U isto vreme kada su ovi podaci objavljeni, izašli su i podaci o online čitanju dnevnih novina u SAD i Kanadi koji su zabeležili rast od 16%. U decembru 2008, vebsajtovi dnevnih novina beleže rast od 40 miliona posetilaca u odnosu na decembar 2007. Pored toga, razlog nestanka mnogih studentskih magazina je porast popularnosti društvenih sajtova kao što su Fejsbuk i Majspejs (Fejsbuk posle 5 godina postojanja ima preko 150 miliona korisnika!).  

Mnogi postavljaju pitanje da li štampani mediji "umiru" i da li će papir, u razvijenim državama, zameniti proizvodi kao LCD e-paper (Philips je još početkom 2008. predstavio svoj LCD e–paper sa 14,3 inča i sa rezolucijom  1280 x 800 piksela). Njujork Tajms je svojim pretplatnicima omogućio 2000 primeraka svog naslova na ovom, novom mediju. Na žalost, trenutno e-paper može da se gleda u crno-beloj boji, ali je već 2010. obeležena kao godina kada će se proizvoditi u četiri boje. Brzina razvoja ovog medija je takva da je planirano da se krene u široku proizvodnju već 2012. godine, kada će tehnološki biti isplativa proizvodnja ovakvog LCD e-paper.  

Upravo razvoj novih platformi na kojim možete čitati vesti, kao i razvoj društvenih sajtova je uslovio pad tiraža u razvijenim zemljama i taj pad traje već duži niz godina, bez obzira na krizu koja se pojavila krajem prošle godine. Generisanje vesti po ukusu čitalaca, razvoj društvenih mreža i blogova je nešto što beleži rast u razvijenim zemljama, što kao posledicu ima pad tiraža. Kada je reč o zemljama u razvoju, Svetska asocijacija novina beleži konstantni rast tiraža već pet godina i to 9,39% za plaćene novine i 14,3% za besplatne novine, što govori da papir u većini zemalja još uvek služi za prenos vesti.

Svi ovi proseci dovode i do pitanja gde su tu srpski izdavači i da li je naša izdavačka industrija u recesiji ili u razvoju. Posle dve godine odita naslova u Srbiji, kretanje tiraža dnevnih listova u 2008  je zabeležilo ukupan rast od 4,6% u odnosu na 2007, dok je razlika u tiražu magazina zanemarljiva ispod 1%. U poslednjih pet godina, prihod od oglašavanja beleži prosečan rast od 20-25% godišnje. Pored toga, svi veći izdavači imaju i on-line izdanja koja su medju najposećenijim sajtovima u zemlji. Rad na zakonskoj regulativi, formiranje samoregulatornih tela koja će se baviti marketinškom industrijom, kao i postojanje ABC Srbija govore da je naše tržište u razvoju i da ide napred, svetska ekomska kriza će taj proces samo usporiti, ali ga neće prekinuti.
Katalog  

ABC Srbija izdaje u martu Katalog štampanih medija u Srbiji. Ovaj jedinstveni priručnik sadrži preko 5000 podataka od oko 450 naslova koji izlaze u Srbiji. U katalogu se mogu naći podaci  o izdavaču, adresi, kontaktima (direktor, glavni urednik, adresa, telefoni, faksimili, e-mail adrese)kao i podaci o ceni oglasnog prostora. Naslovi su podeljenih po vrsti izdanja, izdavačima i dinamici izlaženja. Medju 450 naslova nalazi se 19 dnevnih listova, 95 nedeljnika, 39 dvonedeljnika, 180 mesečnika, 49 dvomesečnika, 27 tromesečnika i 17 polugodišnjaka , godišnjaka i drugih periodičnih izdanja. 

Katalog ABC Srbije će ove godine biti štampan u 1,000 primeraka, a namenjen je izdavačima, agencijama i oglašivačima.

Format Kataloga je 145mm x 205mm, štampan u visokim grafičkim standardima.

Katalog možete naručiti preko e-mail adrese catalog@abcsrbija.com


AUDIT BUREAUX OF CIRCULATION SERBIA Kneginje Zorke 11b, 11000 Beograd, Srbija Phone (+381 11) 308 93 72; Fax (+381 11) 242 52 04 e-mail: office@abcsrbija.com; www.abcsrbija.com

Cene kataloga

Cene u pretplati:

(u cenu nije uračunata poštarina)

Cene oglasnog prostora:

Napomena: Članovi ABC Srbija imaju 20% popusta na sve pozicije

Copyright © ABC Srbija, 2009. (sledeće izdanje 25/02/2009)